Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Το κείμενο Μοσκοβισί που ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει (Photo)




Το περίφημο «draft Μοσκοβισί» έδωσε στη δημοσιότητα δημοσιογράφος του Channel 4. Το κείμενο μιλά για «παράταση της δανειακής σύμβασης» και «εγγενή ευελιξία του τρέχοντος προγράμματος».



«Το Eurogroup δηλώνει την εκτίμησή του για την αξιόλογη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί μπήκαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής , καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση του τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας .

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης, βάσει των όσων έχουν ήδη γίνει από τις ελληνικές αρχές και θεσμούς . Βλέπουμε θετικά το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν και ως βάση για μια νέα συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας εγγενούς ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος, μέχρι την έναρξη της διαβούλευσης για τη νέα συμφωνία. Η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της για να εξασφαλίσει τις ήδη συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στην εξασφάλιση των συμφωνημένων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τα όποια νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1)

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για παράταση της δανειακής σύμβασης, παίρνοντας τη μορφή ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφαιστεί κατά της διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία . Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό ΤΧΣ για έξι μήνες , παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια επέκταση . Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις . Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού κόστους και θα απελευθερωθεί μόνο μετά από αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρόσφατα συμφωνηθέντος πλαισίου .

Πιθανά σημεία να δοθούν :
1 ) Να αποφευχθούν μέτρα με καθαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις …»

Kομισιόν: «O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες - μέλη»

Πριν τη διαρροή του κειμένου η Κομισιόν ούτε διέψευδε ούτε επιβεβαίωνε την ύπαρξη του προσχεδίου, με το οποίο είχε συμφωνήσει η ελληνική πλευρά και το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, σχετική ερώτηση για το αν ο Πιερ Μοσκοβισί έδωσε στην Ελλάδα ένα κείμενο προτεινόμενης συμφωνίας, αξιωματούχος της Κομισιόν απάντησε: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Βαρουφάκη για τα διάφορα στοιχεία μιας πιθανής ανακοίνωσης πριν το Eurogroup. O πρόεδρος του Eurogroup είναι αυτός που καταθέτει έγγραφα προς τις χώρες - μέλη του Eurogroup». 


Το Ποντίκι Web