Τίποτα δεν έμεινε όρθιο από το προεκλογικό πολιτικό σκηνικό! Αλλαξαν εντελώς οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί των κομματικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέτριψε τη ΝΔ με... οκτώμισι (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά - υπερδιπλάσια δηλαδή από όσο προέβλεπαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις. Διέσυραν τους δημοσκόπους και οι ΑΝΕΛ. Ενώ τους έδειχναν να χαροπαλεύουν στο όριο του 3%, μπήκαν στη Βουλή με 4,75%.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχηματίστηκε, εδραζόμενη σε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 162 βουλευτών. Οι ΑΝΕΛ είναι τώρα το κυβερνητικό κόμμα της Δεξιάς. Αυτό προοιωνίζεται σοβαρές ανακατατάξεις στον χώρο της συντηρητικής παράταξης εις βάρος της ΝΔ και υπέρ των ΑΝΕΛ. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα εκπληρώσει μεγάλο μέρος των προεκλογικών της υποσχέσεων. Οψόμεθα.
Κεντροαριστερός όλεθρος. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο... 4,68%! Μπήκε στη Βουλή έβδομο από τα επτά κόμματα που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο. Εσχατο των τελευταίων. Πάλι καλά σε σχέση με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο πήρε μόνο 2,46% και κατέστησε τον πρώην πρωθυπουργό... εξωκοινοβουλευτικό παράγοντα! Πάντως ο Γιώργος πέρασε και τον Λεβέντη και τον Γκλέτσο!
Τέταρτο το Ποτάμι. Μίζερο όμως το ποσοστό του. Μόλις 6,05%, παρά τη στήριξη που είχε από τα μέσα ενημέρωσης. Πήρε ποσοστό μικρότερο ακόμη και από εκείνο της εξαϋλωθείσης πολιτικά ΔΗΜΑΡ, η οποία καταβαραθρώθηκε από το 6,26% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 στην άβυσσο του... 0,49% (!!!) την περασμένη Κυριακή. Είχε 17 έδρες η ΔΗΜΑΡ, πήρε 17 και το Ποτάμι. Την αντικαθιστά έτσι στον ρόλο του κόμματος που είναι πρόθυμο να προσκολληθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση οποιασδήποτε ιδεολογίας, χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς. Και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Το ΚΚΕ βελτίωσε κάπως τη θέση του, παίρνοντας 5,47% και ξεπερνώντας κατά μία εκατοστιαία μονάδα το ιστορικό εκλογικό ναδίρ τού 4,50% που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το ΚΚΕ είναι ο πιο ορκισμένος εχθρός της κυβέρνησης. Στο αντίθετο άκρο, η Χρυσή Αυγή έπεσε από το 6,92% στο 6,28%. Αυτό δεν την εμπόδισε όμως να καταλάβει την τρίτη θέση στην κατάταξη των κομμάτων. Εστω και οριακά, πέρασε το Ποτάμι.
Το Μνημόνιο διέλυσε τα κόμματα που το υπηρέτησαν. Στην προηγούμενη Βουλή, τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) είχαν 179 έδρες (129 και 33 και 17, αντιστοίχως). Σε αυτή τη Βουλή οι έδρες των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) είναι μόνο 106 (76 για τη ΝΔ και 17 για το Ποτάμι συν 13 για το ΠΑΣΟΚ). Αναμένεται να μειωθούν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
Επίκειται κρίση στη ΝΔ. Είναι πολιτικά αδύνατον ένα κόμμα εξουσίας να υφίσταται πανωλεθρία στις εκλογές και να χάνει την κυβέρνηση με οκτώμισι μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του, τον ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, και να διατηρεί τον ίδιο αρχηγό, τον ίδιο ηγέτη. Αποκλείεται! Οσο και αν ισχυρίζεται ο Αντώνης Σαμαράς ότι «μια χαρά τα πήγε», επειδή η ΝΔ έχασε μόνο δύο εκατοστιαίες μονάδες, όλοι οι δεξιοί, στελέχη και ψηφοφόροι, κοιτάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τη ΝΔ οκτώμισι μονάδες και τους έδιωξε από την κυβερνητική εξουσία! Η κυβέρνηση μόνο... «ασήμαντη λεπτομέρεια» δεν μπορεί να θεωρηθεί για ένα κόμμα εξουσίας!
Έθνος