Η ΑΛΕΚΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ
Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην έδρα του ΚΚΕ, στον Περισσό, εν όψει του 19ου Συνεδρίου, καθώς για πρώτη φορά -μετά τη διάσπαση, το 1991- σε προσυνεδριακό διάλογο, κεντρικά στελέχη επιλέγουν δημόσια να κλιμακώσουν την επίθεση, ονομαστικά, κατά διαφωνούντων μελών με τη «γραμμή» της ηγεσίας του κόμματος.
Επίθεση κατά των διαφωνούντων εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας σε κομματική συνδιάσκεψη στη Θεσσαλία, χαρακτήρισε «αγράμματους» και «οπορτουνιστές» όσους μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου ασκούν κριτική στη «γραμμή» της ηγετικής ομάδας.
Με σκληρούς χαρακτηρισμούς και υπόνοιες ότι διαφωνούντα μέλη δρουν ως «ομάδα», η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται πως έχει επιλέξει να εξωθήσει προς την έξοδο μέλη και στελέχη που διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κόμμα.Το σήμα της επίθεσης κατά των διαφωνούντων έδωσε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μιλώντας σε κομματική συνδιάσκεψη της Θεσσαλίας, χαρακτήρισε «αγράμματους» και «οπορτουνιστές» όσα μέλη μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου ασκούν κριτική στη «γραμμή» της ηγετικής ομάδας.
Σειρά μετά την Αλέκα Παπαρήγα, πήραν δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Παναγιώτης Μεντρέκας και ο Μάκης Μαΐλης, οι οποίοι μέσα από τον «Ριζοσπάστη» προχώρησαν σε ονομαστική επίθεση κατά μελών του κόμματος.
Διαγραφές μετά το Συνέδριο
Ο τίτλος του άρθρου - καταπέλτης κατά των διαφωνούντων ήταν «αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των θέσεων του 19ου Συνεδρίου», με τον κ. Μεντρέκα να επιτίθεται σε κείμενα του πανεπιστημιακού και πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Π. Γεωργιάδη αλλά και δύο δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», Ελένης Μαυρούλης και του Γ. Πετρόπουλου.
Η επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ να προχωρήσει σε ονομαστικές αναφορές διαφωνούντων μελών προοιωνίζεται ότι μετά το συνέδριο θα προχωρήσει σε «διαγραφές» ή θα επιχειρήσει να τα εξωθήσει προς την... έξοδο.
Σημειώνεται ότι ένας σεβαστός αριθμός μελών του ΚΚΕ, μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο που δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη», ασκεί κριτική σε ζητήματα τακτικής, ενώ αποδίδει ευθύνες στην ηγετική ομάδα για την καθοδική και αρνητική πορεία του κόμματος.
Ορισμένα άρθρα, των λεγόμενων από τον αστικό Τύπο «επώνυμων» πρώην στελεχών και ορισμένων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», αξιοποιούν αδυναμίες και κενά για να επιτεθούν και να υπονομεύσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, έγραψε ο κ. Μεντρέκας προσθέτοντας πως «πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που εκτόξευσαν κατά του κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του διαδικτύου και οι ταξικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι».
Σημειώνεται ότι ο πανεπιστημιακός και πρώην στέλεχος Π. Γεωργιάδης στο άρθρο του είχε γράψει ότι η ΚΕ του κόμματος «δεν βρίσκει το θάρρος να παραδεχτεί τη σημερινή θέση του κόμματος» ενώ ο δημοσιογράφος Γ. Πετρόπουλος είχε επισημάνει ότι «η καθοδήγηση του κόμματος ελέγχεται για την εξαφάνιση της τακτικής», την απομόνωση του κόμματος και την εγκατάλειψη της πολιτικής των συμμαχιών.
Ο κ. Πετρόπουλος μάλιστα επέκρινε την ηγεσία του ΚΚΕ ότι «φρόντισε μέσα από το κόμμα να ακούγεται μόνο η δική της φωνή, να παραγκωνίζονται από τα όργανα όσοι έχουν διαφορετική άποψη».
Διαφωνούντες κατά Περισσού
Προσπαθούν να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή...
Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντονης αντιπαράθεσης, προχθές, το μέλος της ΚΕ Μάκης Μαΐλης πήρε τη σκυτάλη από τον Π. Μεντρέκα, πάλι μέσα από τον Ριζοσπάστη, και με τίτλο «άρθρα - καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά...» επιτέθηκε ονομαστικά σε πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τον Βασίλη Καλαματιανό και τον Αντώνη Σκυλλάκο, πρώην βουλευτή.
Και τα δύο μέλη στον προσυνεδριακό διάλογο άσκησαν κριτική στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, ενώ επεσήμαναν τις ευθύνες και για την εκλογική ήττα του Ιουνίου. Ο κ. Μαΐλης ανοικτά κατηγόρησε τα δύο πρώην στελέχη του κόμματος ότι επιδιώκουν συμμαχίες με τμήματα της αστικής τάξης και ιδιαίτερα τη σοσιαλδημοκρατία.
Ο κ. Σκυλλάκος στο κείμενό του είχε επισημάνει ότι πρέπει να απορριφθεί μια «στενή πολιτική», που οδηγεί μαθηματικά στη στασιμότητα και τη συρρίκνωση, ενώ ο Β. Καλαματιανός είχε γράψει ότι πρέπει «να συνειδητοποιηθεί ότι δεν βρισκόμαστε στο 1917».
Οι ονομαστικές επιθέσεις από την ηγεσία του κόμματος, λένε τα διαφωνούντα μέλη, γίνεται εκτός του πλαισίου που διεξάγεται ο προσυνεδριακός διάλογος. Είναι ενδεικτικό ότι μέλος του ΚΚΕ αναρωτήθηκε με κείμενό του στον «Ριζοσπάστη» «ποιοι προσπαθούν να διαλύσουν το ΚΚΕ» ενώ σχολίασε πως «δεν μπορούμε με τέτοιες λογικές να διαγράφουμε πορεία συντρόφων».
Η ένταση της επίθεσης κατά διαφωνούντων μελών, από τον Περισσό, σχεδόν δύο εβδομάδες, από την εναρκτήρια έναρξη του 19ου Συνεδρίου, προκαλεί εντύπωση καθώς σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η εκλογή των αντιπροσώπων. Και για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δύσκολα ανατρέπονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί.
Στελέχη και μέλη που εκφράζουν ενστάσεις και διαφωνίες με τη «γραμμή» της ηγεσίας σημείωναν ότι οι ονομαστικές επιθέσεις παραβιάζουν το καταστατικό του κόμματος αλλά και τους όρους του προσυνεδριακού διαλόγου. Εκαναν δε λόγο για προσπάθεια φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής και πως μια «σκληρή» ομάδα στελεχών «επιθυμεί την ομοιομορφία νεκροταφείου στις γραμμές ενός ιστορικού κόμματος, το οποίο δεν έβγαλε κανένα δίδαγμα από τις μαύρες περιόδους εσωκομματικής ανωμαλίας και επιβολής με κάθε τρόπο, ''σοσιαλιστικών'' ομοφωνιών».
Παναγιώτης Τσούτσιας από το Έθνος
ptsoutsias@pegasus.gr