Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες από αυτούς μεταναστεύουν στις δυτικές χώρες προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις διακρίσεις που επικρατούν στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο τα κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται πως αποτυγχάνουν στο να τους παρέχουν την κατάλληλη προστασία. Επιμέλεια: Νικολέττα ΡούσσουΣχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής εποχής, η Μέρκελ το 2012 παρουσίασε ένα μνημείο προς τη μνήμη των Ρομά και των Σίντι που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εντούτοις, οι συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, σχετικά με τους ανθρώπους που μεταναστεύουν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για λόγους επιβίωσης, δείχνει ότι οι παλιές προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Η εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους Ρομά είναι στερεοτυπική και απ’ ότι φαίνεται δύσκολα θα αλλάξει: Άνθρωποι με σκούρο δέρμα που τραγουδούν και κλέβουν, δεν φορούν παπούτσια στα παιδιά τους και τους αρέσει να ζουν στο χώμα, εφ’ όσον όπως λένε «αυτή είναι η παράδοση τους».
Οι κυβερνήσεις αγνόησαν τους Ρομά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Γερμανία είχε τους Σίντι, η Γαλλία τους Manouches και η Ισπανία τους Kale, αλλά κανείς δεν έδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον. Το επίκεντρο στράφηκε στους Ρομά από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι μετανάστευαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων από τη Σερβία και την Π.Γ.Δ.Μ που αναζητούσαν άσυλο διπλασιάστηκε σε διάστημα ενός μόλις έτους, από το από 2011 μέχρι το 2012.
Ο Hans-Peter Friedrich του CSU, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μέχρι πρόσφατα, ήθελε να απαλλαγεί από αυτούς τους μετανάστες όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αποτρέψει την είσοδό τους στη χώρα. Απαίτησε επίσης από τις χώρες προέλευσης των Ρομά να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τους εκεί.
Ζώντας σε παραγκουπόλεις
Μια επίσκεψη στο Antena, έναν οικισμό στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σερβίας, το Βελιγράδι, δείχνει τις απαραίτητες βελτιώσεις που απαιτούνται να γίνουν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και οι τουαλέτες είναι ουσιαστικά τρύπες στο έδαφος. Ο αέρας μυρίζει ούρα, μούχλα και καμένο πλαστικό.
Ο 28χρονος Ραμίζ ζει εδώ μαζί με 600 άλλους Ρομά. Αγόρασε μια καλύβα σε ένα σκουπιδότοπο έκτασης οκτώ τετραγωνικών μέτρων για 40 ευρώ. Ο Ραμίζ λέει ότι οι Ρομά είναι οι «αόρατοι άνθρωποι του Βελιγραδίου». Οι μισοί από τους κατοίκους της Antena δεν έχουν διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης. Για την κυβέρνηση της Σερβίας απλά δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαμβάνουν τις απαραίτητες κοινωνικές παροχές. Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως ο Ραμίζ, ήρθε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου, στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Όνειρό τους είναι να μεταβούν στην πλούσια Δύση όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Ραμίζ και τα παιδιά του ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν ο,τιδήποτε θα μπορούσαν να καταναλώσουν. Στην τσέπη του έχει την επαγγελματική κάρτα ενός άνδρα, ο οποίος εισάγει λαθραία ανθρώπους χωρίς έγγραφα κατά μήκος των συνόρων προς το βορρά. Τα έξοδα μεταφοράς ανέρχονται στα 100 ευρώ, ενώ οι δωροδοκίες για τους συνοριοφύλακες κοστίζουν 400 ευρώ. Ο Ραμίζ ελπίζει ότι μπορεί να συγκεντρώσει τόσο πολλούς πελάτες ώστε ο διακινητής να τον πάρει μαζί του χωρίς παραπάνω χρέωση.
Το χωριό Antena είναι μόνο μία από τις εγκαταστάσεις Ρομά στο Βελιγράδι. Υπάρχουν εκατοντάδες σαν αυτό στη Σερβία και χιλιάδες στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εξέτασε τις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 80.000 Ρομά που ζουν σε 11 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνοντας, ότι το ένα τρίτο από αυτούς ήταν άνεργοι, το 20% δεν είχε καμία ασφάλιση και το 90% ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ρατσισμός και επιθέσεις
Εντούτοις, οι Ρομά δεν προσπαθούν απλώς να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Προσπαθούν να αποφύγουν τις διακρίσεις και την κακοποίηση που υφίστανται. Στη Ρουμανία, μια ακροδεξιά ομάδα τον περασμένο Ιανουάριο ζήτησε την στείρωση των γυναικών Ρομά. Στη Βουλγαρία το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά των Ρομά στην Σόφια. Το 2012, ένας όχλος στην Τσεχική Δημοκρατία φώναζαν υβριστικά συνθήματα μετά τους ισχυρισμούς ενός 15χρονου σύμφωνα με τους οποίους είχε ξυλοκοπηθεί από Ρομά.
Με δεδομένη αυτή τη συμπεριφορά, αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι λιγότεροι Ρομά προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν διακρίσεις ακόμα και σε πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία. Συχνά υφίστανται λεκτική βία, μην έχοντας ταυτόχρονα ίσες προοπτικές στην αγορά εργασίας, λέει ο Markus Τέλος, πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Βερολίνο. «Ο ρατσισμός κατά των Σίντι και των Ρομά είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στη Γερμανία».
Το κέντρο πληροφοριών RomnoKher που έχει βάση στο Μάνχαϊμ παρουσίασε μία από τις εκθέσεις End στους εκπροσώπους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2012. Περιείχε στοιχεία που αποκάλυπταν την προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης εις βάρος των Ρομά, καταστροφές στα μνημεία αφιερωμένα στην απέλαση και την δολοφονία των Σίντι και των Ρομά από τους Ναζί, καθώς και ακροδεξιές εκστρατείες κατά των μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κατάσταση των Ρομά είναι ιδιαίτερα επισφαλής στην Ουγγαρία - παρόλο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει μια στρατηγική για την ενσωμάτωσή τους. «Οι Ρομά στην Ουγγαρία δέχονται συστηματικά διακρίσεις», δήλωσε ο Gabor Daróczi, διευθυντής του ιδρύματος Romaversitas που χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τους Ρομά. «Δεν μπορούν να βρουν δουλειά και τα παιδιά τους δεν συμμετέχουν στην εκπαίδευση.» Επιπλέον τόνισε ότι το συναίσθημα κατά των Ρομά στην Ουγγαρία του θύμισε τη δεκαετία του 1930. Τον Αύγουστο τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία έξι Ρομά από φυλετικό μίσος.
Μέλη της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Viktor Orbán τάσσονται ανοιχτά κατά των Ρομά. Ο Zsolt Bayer, συνιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και, έμπιστος φίλος του Orbán δήλωσε: «Οι περισσότεροι τσιγγάνοι [sic] δεν μπορούν να ζήσουν μαζί μας. Αν συναντήσουν αντίσταση, διαπράττουν φόνο. Οι τσιγγάνοι είναι ζώα και συμπεριφέρονται σαν ζώα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, τα ζώα. Κάποιος πρέπει να δώσει μια λύση σε αυτό, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.»
Τον Μάρτιο του 2011, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές κατέλαβαν την Gyöngyöspata, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, για αρκετές εβδομάδες. Νεοναζί διαδήλωναν στους δρόμους απειλώντας και ξυλοκοπώντας Ρομά. Η κυβέρνηση δεν παρενέβη κατά των ρατσιστών. Όταν μια οργάνωση βοήθειας απομάκρυνε εκατοντάδες παιδιά από το χωριό, η κυβέρνηση χαρακτήρισε την διάσωση ως «διακοπές του Πάσχα.»
Στο τέλος, η αστυνομία κατάφερε να παρενέβη και οι εξτρεμιστές αποχώρησαν. Αλλά η ζωή δεν βελτιώθηκε για τους Ρομά στην Gyöngyöspata. Ζουν σε έναν οικισμό στην κοιλάδα. Τα σπίτια τους είναι φτιαγμένα από λαμαρίνες και νοβοπάν, και το χειμώνα τα μονοπάτια είναι μέσα στη λάσπη.
Το χωριό διοικείται από το ακροδεξιό κόμμα Jobbik που απαιτεί «έλεγχο των γεννήσεων για τους Ρομά» και συνδέεται με μία από τις νεοναζιστικές ομάδες πολιτοφυλακής που τρομοκρατούσαν τους Ρομά στην Gyöngyöspata. Η αστυνομία απαιτεί την επιβολή προστίμων όταν περπατούν πεζοί στο δρόμο και όχι στο πεζοδρόμιο. Σύμφωνα με αναφορές στο σχολείο Gyöngyöspata, τα παιδιά Ρομά διδάσκονται σε ξεχωριστό όροφο.
Ένας Σίντι από το Klingenhain, ένα χωριό στη Σαξονία, δέχθηκε τον υβριστικό χαρακτηρισμό «wog chieftain» ενώ τη σύζυγό του Claudia την αποκάλεσαν «τσιγγάνα πόρνη». Η οικογένεια δεχόταν επιθέσεις λεκτικής βίας για έξι χρόνια. Τα παιδιά τους δέχονταν απειλές στο σχολείο με αποκορύφωμα μια περίπτωση κατά την οποία η αστυνομία έπρεπε να τα προστατεύσει από νεοναζί όταν επέστρεφαν σπίτι από το σχολείο.
Έχουν διαρρήξει πολλές φορές το σπίτι τους προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιές, όπως καταστροφές επίπλων. Το φθινόπωρο του 2009, άγνωστος έριξε τούβλο μέσα από το παράθυρό τους, το οποίο είχε πάνω του ένα σημείωμα που έλεγε: «Beat it, you wogs» Έπειτα τα Χριστούγεννα κάποιοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον χώρο κατοικίας της.
Αρουραίοι, αδέσποτα σκυλιά και σάπια στρώματα
Η στάση απέναντι στους Ρομά είναι εχθρική σε άλλες πλούσιες χώρες της Ευρώπης. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση προσπαθεί να προβεί σε μεταστέγαση των Ρομά σε απομονωμένους οικισμούς που κατασκευάζονται από τα εμπορευματοκιβώτια.
Ο Έλβιζ Ισόλα ζει σε ένα τέτοιο μέρος με τη μητέρα του και τα πολλά του αδέλφια. Πριν ζούσαν στο "Casolino 900," μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Ευρώπης η οποία καταστράφηκε από μπουλντόζες μέσα σε μία νύχτα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση τους μεταστέγασε στο Salone. Ο Έλβιζ περιμένει στην πύλη η οποία είναι στερεωμένη με αγκαθωτό σύρμα. Υπάρχει μια κάμερα παρακολούθησης δίπλα του. Το Salone βρίσκεται στο εξωτερικό του δακτυλίου γύρω από τη Ρώμη. Είναι ένα μέρος ξεχασμένο, προσβάσιμο μόνο από ένα στενό μονοπάτι, όπου βρίσκεται ο θλιβερός καταυλισμός.
Περίπου 500 οικογένειες ζουν εδώ, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο από έξι ή επτά άτομα σε σπίτια μόλις 30 τετραγωνικών μέτρων. Οι αρουραίοι τρέχουν κατά μήκος των διαδρομών, αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται και το μέρος είναι γεμάτο με κατεστραμμένους καναπέδες και στρώματα τα οποία οι κάτοικοι της Ρώμης πετούν κρυφά εδώ τα Σαββατοκύριακα. Αλλά το Salone υποτίθεται ότι αποτελεί το μοντέλο μιας πόλης που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται πλήρως από την πολιτεία για τη μειονότητα - τουλάχιστον, αυτό έτσι το βλέπει η ιταλική κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα, το Salone είναι περισσότερο ένα γκέτο παρά ένα χωριό, και στερεί από τους νέους άνδρες, όπως τον Ελβιζ την ευκαιρία να ενσωματωθεί στην Ιταλία. Χρειάζεται τρεις ή τέσσερις ώρες για να φτάσει στο κέντρο της Ρώμης, όπου θα μπορούσε να βρουν μια θέση εργασίας ή επαγγελματική κατάρτιση. «Ποιος θα με προσλάβει ως σταβλίτη, μηχανικό ή βοηθό μάγειρα με αυτή την απόσταση που έχω να διανύσω καθώς και με το στίγμα που φέρω ως «zingaro», τονίζει ο Έλβιζ.
Το περασμένο καλοκαίρι ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Γένοβας, δήλωσε: «Οι τσούχτρες είναι σαν τους τσιγγάνους. Άχρηστοι και πάντα ενοχλητικοί» Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι πολιτικοί θεωρούν την παρουσία των Ρομά ως «συγκρίσιμη με μια φυσική καταστροφή».
Η Γαλλία διατηρεί επίσης μια σκληρή πολιτική έναντι των Ρομά. Οι εγκαταστάσεις που απαρτίζονται από τροχόσπιτα και προσωρινά παραπήγματα και κατασκευάστηκαν από Ρομά, που προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ισοπεδώνονται αμέσως. Η μέθοδος αυτή εισηγήθηκε από τον συντηρητικό Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, και συνεχίστηκε από το σοσιαλιστή διαδόχου του, François Hollande.
Δεν είναι μόνο το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα που υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Ρομά δεν είναι σε θέση ενσωμάτωσης. Ο σοσιαλιστής υπουργός Εσωτερικών, Manuel Valls συμφωνεί. «Ο τρόπος ζωής τους είναι πολύ διαφορετικός», δήλωσε. Αμέσως μετά δέχθηκε απειλή κυρώσεων από το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης Viviane Reding, που καθιστούσε σαφές ότι η ΕΕ εγγυάται την προάσπιση των δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας των Ρομά. Το γραφείο της σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες, η Reding κάθεται στο γραφείο της και αναστενάζει. «Δεν μπορείτε να κερδίσετε σχετικά με αυτό το ζήτημα», λέει. Η αδιαφορία των κρατών-μελών για τους Ρομά της έγινε σαφές όταν ταξίδεψε το 2010 για τη σύνοδο κορυφής των Ρομά στην ισπανική πόλη της Κόρδοβα. «Μόλις τρεις υπουργοί ήρθαν», είπε. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έστειλε εκπρόσωπο.
Η στάση της Ευρώπης
Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Reding ζήτησε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να παρουσιάσουν μια στρατηγική για την ένταξη των Ρομά. Η απάντηση από τη Γερμανία έλεγε: Το 2011, ένα πολυσέλιδο έγγραφο έφτασε από το Βερολίνο που παραδέχθηκε ότι υπήρξαν δυσκολίες αναφορικά με την ένταξη των μεταναστών. Αλλά, συνέχισε, «δεν υπάρχει ανάγκη για μια ειδική στρατηγική για τους Ρομά».
Την άνοιξη του 2013, η Reding δρομολόγησε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη συζήτηση των θεμάτων των Ρομά. Είχε σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ευκαιρία για την ενίσχυση των οργανώσεων και των εκπροσώπων των Ρομά προκειμένου να δώσει φωνή στις ανησυχίες και τα προβλήματά τους. Η λίστα περιελάμβανε τα θέματα της φτώχεια και των διακρίσεων, καθώς και της δυσκολίας πρόσβασης στα συστήματα εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Η ΕΕ έχει μικρή επιρροή όταν πρόκειται για τους Ρομά και η Reding έχει λίγες πιθανότητες να επιβάλει κυρώσεις.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν στοχευμένα μέτρα για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των πληθυσμών Ρομά. Η Reding λέει ότι μια τέτοια απόφαση φανερώνει πως τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση. "Δεν θα διστάσουμε να υπενθυμίσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ, τις υποχρεώσεις τους και να εξασφαλίσουμε ότι θα τις εκπληρώσουν», δήλωσε.
Αν και αυτή μπορεί να είναι η αρχική πρόθεση, διαπιστώνεται ότι ταυτόχρονα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε τοποθετούν νέους περιορισμούς για τους ανθρώπους που εισέρχονται στα ευρωπαϊκά κράτη από χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το ΠΓΔΜ χωρίς να έχουν βίζα. Ο υπουργός Ex-Friedrich Εσωτερικών πρότεινε ακόμη, λίγο πριν μετατοπιστεί στο Υπουργείο Γεωργίας, να περιοριστούν οι ταξιδιωτικές ελευθερίες για τους ανθρώπους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που αποτελούν και οι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
tvxs