Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μας φέρνουν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι μέσω ΕΕ




Σε πλήρη αποτυχία για τη συμφωνία απαγόρευσης της καλλιέργειας του 
γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου TC1507 της αμερικανικής εταιρίας Pioneer κατέληξε το 
συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπό την ελληνική προεδρία..., καθώς παρά την αντίθεση δεκαεννέα κρατών ενδέχεται να επιτραπεί η καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου στην Ε.Ε καθώς οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα έπρεπε να καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε να συμμορφωθεί με μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ανακοίνωσε στα τέλη του 2013 πως το αίτημα της αμερικανικής εταιρίας θα πρέπει να εξεταστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Δεκαεννέα κράτη, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ολλανδία καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία υποστήριξαν μόλις πέντε κράτη, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Σουηδία. Παρά την ισχυρή αντίθεση των δεκαεννέα κρατών, η απόφαση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Τσεχίας και της Πορτογαλίας να απέχουν από την ψηφοφορία οδήγησε το Συμβούλιο σε ναυάγιο.

Το παράδοξο αυτής της ψηφοφορίας, όπου δεκαεννέα κράτη δεν κατάφεραν να επιβάλουν την θέση τους απέναντι σε πέντε μόλις άλλα, οφείλεται στην ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για να ληφθεί μια απόφαση, καθώς χρειάζεται να συμφωνήσουν το 73% των κρατών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% των Ευρωπαίων πολιτών.

Πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγεία, Τόνιο Μποργκ, θα πρέπει να λάβει υπόψη και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο στις 16 Ιανουαρίου απέρριψε την πρόταση για την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου.