«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κατεδάφισης αυτού που κάποτε ονομάζαμε Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το γνωρίζουμε εμείς που εργαζόμαστε σε αυτό αλλά πολύ περισσότερο το γνωρίζουν οι πολίτες», είπε ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης , ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου των νοσοκομειακών γιατρών στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.
«Η πρωτοβάθμια φροντίδα έχει σχεδόν καταργηθεί. Νοσοκομεία κλείνουν , στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει τρία ενώ όσα βρίσκονται σε λειτουργία είναι σε μαρασμό. Κλινικές θα κλείσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με δύο γιατρούς. Η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η απλήρωτη εργασία που αφορά εφημερίες από το 2010, ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων» αποτελούν μία συνοπτική περιγραφή της κατάστασης από τον Στρατή Πλωμαρίτη.
Μάλιστα οι γιατροί από το ουρολογικό και αναισθησιολογικό έχουν κάνει εγγράφως καταγγελία στην εισαγγελία, όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα.
«Οικοδομούν συνθήκες για ιατρικά λάθη. Όμως τα ιατρικά λάθη στοιχίζουν ζωές. Όσα συμβαίνουν ξεπερνούν και τη πιο διεστραμμένη φαντασία», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Το Ιπποκράτειο εκπέμπει σήμα κινδύνου
Από τη πλευρά του ο Χρ. Στεφανίδης, πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του Ιπποκράτειου αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα και περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.
Ορθοπεδικό: Όπως περιγράφει η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με δύο γιατρούς και δύο που αποσπάστηκαν από το Φοινικά άλλα δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί. Οι δύο εκ των οποίων ο ένας είναι ο διευθυντής της κλινικής έχουν ήδη εξαντλήσει τις εφημερίες του μήνα και ο διευθυντής της κλινικής διαμήνυσε στο διοικητή του νοσοκομείου ότι με δύο εξαντλημένους γιατρούς αδυνατεί να λειτουργήσει για τη σημερινή εφημερία. Παρ’ όλ’ αυτά σήμερα έλαβε «εντέλεσθαι», δηλαδή εντολή να λειτουργήσει η κλινική με όσους γιατρούς διαθέτει.
Να σημειωθεί πως το Ιπποκράτειο εφημερεύει σήμερα μόνο του και καλύπτει όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα σοβαρά περιστατικά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ακτινολογικό: Τα μηχανήματα δεν λειτουργούν και οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά είναι τεράστιες. Μάλιστα οι γιατροί αναγκάστηκαν να ιεραρχήσουν τα σοβαρά περιστατικά γιατί τους είχαν μείνει μόλις 50 φιλμ.
Επιπλέον ο αξονικός τομογράφος , ένα μηχάνημα 25ετίας και δώρο ιδιώτη, δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμα.
Χειρουργική: Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Υπάρχει μείωση κατά 60% στα χειρουργεία. Μωρά χειρουργούνται με ράμματα ενηλίκων. Δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς. Το ενδοσκοπικό εργαστήριο γαστρεντερολογίας δεν έχει ενδοσκόπια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και οι ασθενείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα και να επιβαρύνονται με εξετάσεις κόστους 2-3000 ευρώ.
«Μαχόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανούς τους ασθενείς», τονίζει ο Χρ. Στεφανίδης.
«Να ρωτήσουν τους ανασφάλιστους που μας κοιτούν στα μάτια για να τους δεχτούμε δωρεάν με την δαμόκλειο σπάθη της παραπομπής στο κεφάλι μας γιατί δεν τους στείλαμε στο γραφείο κίνησης πρώτα. Ή εκείνους που ενώ τους προτείνουμε εισαγωγή μας ζητούν να έρθουν την επόμενη ημέρα να τους ξαναδούμε λέγοντας χαμηλόφωνα ότι είναι ανασφάλιστοι», τονίζει.
«Αυτοί αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της υγείας μέσω της απαξίωσης της δημόσιας», προσθέτει.
«Λένε ότι έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 50%. Με μείον 60% στα τακτικά χειρουργεία, με ελλείψεις σε αναλώσιμα, χωρίς τις εξετάσεις και τη πληρωμή των εφημεριών, θα μπορούσε ένας καλός λογιστής να είχε μειώσει πολύ περισσότερο το κόστος», υπογραμμίζει.
Για το 2014 σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβέρνησης το Ιπποκράτειο μαζί με το Αφροδίσιων και Δερματικών Νοσημάτων πιστώνεται το ποσό των 5.515.086 ευρώ για τις εφημερίες ενώ για προηγούμενα έτη όπως το 2008 και το 2009 το ποσό αυτό είχε ανέλθει σε 10-12.000.000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 κατά μέσο όρο οφείλονται δεδουλευμένα εφημεριών της τάξης των 15.000 ευρώ ανά γιατρό.
Μάλιστα 88 γιατροί έχουν προσφύγει για τα δεδουλευμένα τους που αγγίζουν τα 400.000 ευρώ, υπόθεση που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί. Σε αντίστοιχη βέβαια υπόθεση η δικαιοσύνη δικαίωσε ειδικευόμενους. Τώρα οι γιατροί θα καταθέσουν αντίστοιχη προσφυγή και για τα οφειλόμενα του 2012-2013.
«Μεταφέρω το μεγάλο «γιατί» των συναδέλφων. Γιατί το Ιπποκράτειο να είναι το χειρότερο νοσοκομείο στην Ελλάδα; Γιατί στο Ιπποκράτειο να έχουμε απλήρωτες εφημερίες από το 2010; Αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούν σκέψεις στους γιατρούς. Τι θέλουν να κάνουν; Μήπως θέλουν να το κλείσουν;», λέει από τη πλευρά του ο Μαρίνος Παπουτσάκης, γιατρός στο Ιπποκράτειο.
Να σημειωθεί πως οι γιατροί του Ιπποκρατείου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας μέχρι και τη Πέμπτη όπου και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους ενώ οι ειδικευόμενοι σε επίσχεση εργασίας μέχρι τη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους διάρκειας εφτα μηνών.
Κατερίνα Μπακιρτζή http://alterthess.gr/