Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τελευταίο τανγκό με την τρόικα στην Αθήνα πριν τις εκλογές... στην ψύχρα


Όλα δείχνουν εκλογές. Η ενδοκυβερνητική γαλαζοπράσινη κόντρα για το πιο κόμμα 
αποτελεί τη «δημοκρατική παράταξη» είναι χαρακτηριστική. Το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ 
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει κόκκινο. Ακόμη και η τρόικα προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενες κάλπες καταφθάνοντας στην Αθήνα με βαριά ατζέντα και την πρόθεση να τελειώνει άμεσα με τα μέτρα που θέλει να περάσει. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με τα δημοσκοπικά νούμερα να την πνίγουν θα προσπαθήσει να αποφύγει τα πιο επώδυνα μέτρα και να τα μεταθέσει μετά τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Εκλογές στην ψύχρα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων.Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι βοριάδες του Σαββατοκύριακου», έφεραν προεκλογική ατμόσφαιρα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ τηρεί όλο και πιο εμφανείς αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική και προχωρά ακόμη και σε δημόσιες επιθέσεις προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η γαλαζοπράσινη κόντρα για το πιο κόμμα αποτελεί τη «δημοκρατική παράταξη» είναι χαρακτηριστική.



Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται απεγνωσμένα μια νέα ταυτότητα προκειμένου να έχει κάποια τύχη στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πλέον να καλύπτει το χώρο στον οποίο κάποτε κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών που παρουσιάζει έρευνα της Public Issue, αυτή τη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πιο δημοφιλές με τη ΝΔ να ακολουθεί 13 μονάδες πίσω. «Άλλο ένα ταμπού για τα κόμματα της Αριστεράς φαίνεται ότι σπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα πολιτικής συγκυρίας της Public Issue που παρουσιάζει η Εφ.Συν. Από το δεύτερο μέρος της έρευνας προκύπτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (37%), πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (34%) και ότι μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας (30%). «Οι μεσαίοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα συμφέροντα με τη ΝΔ» είναι ο τίτλος της εφημερίδας.



Το κλίμα στη ΝΔ είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Το στίγμα δίνει το πρωτοσέλιδα θέμα της εφημερίδας Δημοκρατία για τα «όσα δεν έδειξε η τηλεόραση» και συνέβησαν στα γενέθλια της ΝΔ το Σαββατοκύριακο. Αυτά που δεν έδειξαν οι κάμερες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η γενική αμηχανία βουλευτών και στελεχών, οι παραινέσεις Σαμαρά «θέλω να είστε δυνατοί και με χαμόγελο» και η θερμή υποδοχή στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή.



Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και πάλι την τρόικα που καταφτάνει με βαριά ατζέντα στην Αθήνα. Αυτή περιλαμβάνει απολύσεις και ασφαλιστικό. «Η τρόικα τα θέλει όλα εδώ και τώρα» είναι ο τίτλος τηςΕλευθεροτυπίας ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η κυβέρνηση αναζητά «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις των ελεγκτών εξού και το μπαράζ συναντήσεων του ΥΠΟΙΚ με τους υπόλοιπους υπουργούς πριν τις διαπραγματεύσεις.



 
tvxs