Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Γενικεύεται το «Κίνημα της Ομπρέλας» στο Χονγκ Κονγκ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ



















Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους εμφανίζονται οι διαδηλωτές υπέρ της 
δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ να 
προειδοποιεί για άμεσο τερματισμό της εκστρατείας.
«Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους», δήλωσε ο Λεούνγκ

Το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του επονομαζόμενου και Επανάσταση της Ομπρέλας απέκλεισαν δρόμους τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα. Αίτημά τους είναι το Πεκίνο να δώσει στο Χονγκ Κονγκ ο δικαίωμα ελεύθερης ψήφου για τον επόμενο κυβερνήτη του, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει.

Ζητούν επίσης από τον Λεούνγκ να παραιτηθεί, κάτι το οποίο εκείνος δεν εμφανίζεται να το αποδέχεται, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει οπισθοχώρηση.

Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί επικρατούσε ησυχία στους δρόμους, αν και αναμένεται πολύς κόσμος να συρρεύσει εκ νέου για την παραμονή της εθνικής ημέρας της Κίνας.


Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αλλά οι δυνάμεις καταστολής αποσύρθηκαν από τις οδούς και οι διαδηλωτές παρέμειναν ήρεμοι. Παρόλα σε αυτά σημεία - κλειδιά της πόλης έχουν στηθεί μπλόκα με κάποια σχολεία και τράπεζες να έχουν κλείσει.

Η απόφαση που άναψε το φιτίλι
Τον περασμένο μήνα το Πεκίνο αποφάσισε ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ μπορούν να εκλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη του το 2017 σε αντίθεση με το 2012, όταν επελέγη από επιτροπή. Ωστόσο, η επιλογή των υποψηφίων θα είναι περιορισμένη σε δύο ή τρεις, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία μίας φιλοκινεζικής επιτροπής, κάτι που σημαίνει ότι το Πεκίνο θα μπορεί να ελέγχει τους υποψήφιους.


Ενώ η οργάνωση υπέρ της δημοκρατίας Occupy Central (Καταλάβετε την Σέντραλ) έμοιαζε να έχει παραιτηθεί της προσπάθειας μετά την απόφαση αυτή του Πεκίνου, εκτιμώντας πως είναι αδύνατο να καταφέρει να εξαναγκάσει την κινεζική κυβέρνηση να υποχωρήσει, επέστρεψε στη μάχη καλώντας τους οπαδούς της να υπερβούν το σύνθημά της για κατάληψη της οικονομικής συνοικίας της πόλης, που προβλεπόταν αρχικά για αύριο, Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου.

Το Πεκίνο αντέδρασε δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «παράνομες πράξεις οι οποίες βλάπτουν το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια».

Ανησυχία σε ΗΠΑ - Βρετανία
Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και "τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ανησυχεί βαθιά για τις συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ ανάμεσα στις αστυνομικές μονάδες καταστολής και χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας.

Όταν ερωτήθηκε αν θεωρεί πως έχει υποχρέωση να μιλήσει για τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ, ο Κάμερον δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News: «Ασφαλώς. Αισθάνομαι μια βαθιά υποχρέωση»

«Όταν καταλήξαμε στη συμφωνία με την Κίνα υπήρχαν λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας σχετικά με τη σημασία του να δοθεί στο λαό του Χονγκ Κονγκ ένα δημοκρατικό μέλλον μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης των δύο συστημάτων την οποία θεσπίζαμε με τους Κινέζους, έτσι ασφαλώς ανησυχώ βαθιά γι' αυτό που συμβαίνει και ελπίζω πως το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Έθνος