Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

AIGINIONEWS : έντονη η αγανάκτηση των κατοίκων της Βόρειας Πιερίας




Με την παρακάτω επιστολή ενημερώνεστε για την έντονη αγανάκτηση των κατοίκων της Β.Πιερίας αναφορικά με ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ λειτουργίας των μυδοτροφείων της περιοχής ,ΜΕΘΩΝΗΣ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ-ΑΛΥΚΩΝ.


Εδώ και χρόνια στην περιοχή παράγεται το 80-90 % της μυδοκαλλιέργειας πανελληνίως .
Περίπου 65 μυδοτροφικές μονάδες χρησιμοποιώντας την μέθοδο long line ‘καλλιεργούν’ ,παράγουν και εμπορεύονται σε Ελλάδα και εξωτερικό μύδια που έτσι και αλλιώς υπήρχαν πάντα άφθονα .
Με τη μέθοδο αυτή ένα χοντρό σκοινί ‘απλώνεται’ στην επιφάνεια της θάλασσας, σταθεροποιείται στις δύο άκρες του με τσιμεντένια ‘μπλόκια’ και επιπλέει σε μικρό βάθος χάρη σε στεγανούς πλαστικούς πλωτήρες. Κάτω από αυτό το σκοινί (και τους πλωτήρες) κρέμονται οι «αρμαθιές» των μυδιών πού μετά την πάροδο 8-10 μηνών συλλέγονται και πουλιούνται.
Αντίστοιχα μυδοτροφεία με την ίδια ακριβώς μέθοδο παραγωγής υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου:
Καναδάς,Αμερική,Σκωτία,Κροατία,Τουρκία,Κίνα,Αυστραλία,Ν.Ζηλανδία κλπ.
ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΩΤΗΡΕΣ,ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ XHMIKA.
Αυτή την στιγμή χιλιάδες τοξικά βαρέλια (άλλα πολύ και άλλα λιγότερο) επιπλέουν δίπλα και πάνω από τα μύδια που από την φύση τους αποτελούν αδιάκοπες αντλίες θαλασσινού νερού!
Η περιοχή μας είναι ίσως το μεγαλύτερο θαλάσσιο αποθετήριο-χωματερή τοξικών και επικίνδυνων βαρελιών στον κόσμο!
Εδώ ‘αναπαύονται’ και τα βαρέλια της χημικής βιομηχανίας ΔΙΑΝΑ της Θεσσαλονίκης (ΔΙΑΝΑ:www.youtube.com/watch?v=AeOv4DNnAZQ) που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τον τόπο όπου «φυλάγονταν» πρίν μερικά χρόνια.
Ο κατάλογος των χημικών ουσιών ατελείωτος:GLYPHOSATE360 (GLYPHOKILL),CHLORINATED PARAFFIN OIL αλλά και ότι είναι καταγραμμένο στον κατάλογο της ΔΙΑΝΑ.
Οι εικόνες των ψαριών που πεθαίνουν βρίσκονται πάνω σε πολλά από αυτά ,αν όχι σε όλα και δείχνουν καθαρά ότι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με θαλάσσιους οργανισμούς (marine pollutant) αλλά κανένας δεν ενοχλείται, ούτε φοβάται ,ούτε ντρέπεται!
Πολλά από αυτά (τα τοξικά βαρέλια) βρίσκονται ήδη στο βυθό σπασμένα από τις τρικυμίες και μολύνουν για πάντα τον τόπο.!! Αλλά βγαίνουν στις ακτές όπου αμέριμνοι λουόμενοι τα μαζεύουν και παιδιά παίζουν τριγύρω τους!
Κάποια μάλιστα εκβάλλονται και στις ακτές του παρακείμενου πάρκου ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ-ΛΟΥΔΙΑ- AΛΙΑΚΜΟΝΑ και στο τμήμα των ΑΛΥΚΩΝ που ανήκει στο δέλτα , δημιουργώντας το μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο ενός υγροβιότοπου (προστατευμένου από τη συνθήκη Ramshar) με τοξικά βαρέλια!!!!
Οι δικαιολογίες των μυδοτρόφων τραγικές εως αστείες : είναι άδεια, είναι σφραγισμένα, τα βρίσκουμε πιο κατάλληλα…………
Κανένας τους δεν λέει όμως από πού, πώς και από ποιόν τα προμηθεύονται?
Πού αδειάζονται και πώς σφραγίζονται?
Με ποια λογική χρησιμοποιούν τέτοια υλικά μέσα σε τόσο ευαίσθητους θαλάσσιους οργανισμούς?
Πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση που μολύνει συσωρευτικά τον τόπο εδώ και τόσα χρόνια?
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την λογική των μυδοτρόφων .
Η παντελής έλλειψη σεβασμού και αγάπης για τον τόπο και η προσπάθεια για κέρδος με κάθε τρόπο τους οδηγούν σε τέτοιες μεθόδους που αργά η γρήγορα θα γυρίσουν εις βάρος τους. Ηδη τα μύδια τους χαρακτηρίζονται ως (άρθρο έρευνας Τμήματος Αλιείας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης,Μητσούδη Σ.) ,η περιοχή ως και τα μυδοτροφεία τώρα ψάχνουν καινούρια μέρη να εγκατασταθούν!!!
Εκείνο που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς είναι πώς το κράτος και ειδικά η υπηρεσία σας τα μάτια σε τέτοιες αυθαιρεσίες?
Αλήθεια τόσα χρόνια κανένας υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ ,της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της Δνσης Αλιείας, του Λιμενικού δεν πήγε μέχρι εκεί?
Τόσα χρόνια ποιος ελέγχει αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της άδειας των μυδοτροφείων?
Εδώ Αθηναίος δημοσιογράφος (Γιάννης Παπαδημητρίου) ήρθε μια φορά και μόνο (για να διαφημίσει τα μύδια μάλιστα!), έφυγε τρέχοντας και δείτε τι έγραψε στο άρθρο με τίτλο ..Πόλεμος για τα μύδια
Το πιο τραγικό είναι ότι στις μέρες μας και αφού πιά τα μυδοτροφεία με τις μεθόδους τους έχουν ρημάξει τον χώρο όπου λειτουργούσαν για 25 τόσα χρόνια ,τώρα μετακινούνται βαθύτερα!(με ποιο δικαίωμα άραγε?).
Στα νέα σημεία που μεταφέρονται , παίρνουν και χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς βαρέλια αφήνοντας πίσω τους χαλάσματα και συντρίμμια ...
Aλήθεια ποιά μελέτη επιτρέπει σε αυτούς που επιβάρυναν τόσο ένα σημείο του Θερμαικού να μεταβούν σε ένα άλλο και να κάνουν ακριβώς τα ίδια ? Και μετά 25 χρόνια πού αλλού θα πάνε? Αυτό λέγεται αειφορία και περιβαλλοντική προστασία?
Σε μια εποχή που αντίστοιχα μυδοτροφεία ανά τον κόσμο καλούν τουρίστες να τα επισκεφθούν και να νοιώσουν την εμπειρία της κατανάλωσης μυδιών στον τόπο παραγωγής τους
άλλα που διαφημίζουν ότι το ‘οικολογικό τους αποτύπωμα’ είναι μηδενικό !!!
και φαρμακευτικές εταιρείες Biolane παράγουν φάρμακα από καθαρά μύδια , στον τόπο μας όλα αυτά μοιάζουν με παραμύθια!!
Γιατί δεν είναι μόνο τα τοξικά βαρέλια! Είναι ακόμα:
-Tα χιλιάδες χιλιάδων πλαστικά διχτάκια (αρμαθιές) που ανεξέλεγκτα πετιούνται κάθε χρόνο στην θάλασσα και έχουν μολύνει βυθούς και παραλίες και φτάνουν ως την Θεσσαλονίκη και τις ακτές της Περαίας.!
-Το μέγεθος του κάθε μυδοτροφείου που δεν αφήνει τα θαλάσσια ρεύματα του κόλπου να αναζωογονήσουν την περιοχή (έρευνα Μητσούδη,άρθρο δημοσιογράφου Γ.Παπαδημητρίου)
-Οι αφροί από το πλύσιμο των μυδιών το καλοκαίρι στα μυδοτροφεία.!
-Η τριτοκοσμική κατάσταση του λιμανιού της Μεθώνης εξαιτίας των μυδοτρόφων!
Η θάλασσα στέλνει τα μηνύματά της και το καλοκαίρι του 2013 για πρώτη φορά συνέβη το απίθανο και παράξενο οι παράκτιοι βράχοι της περιοχής να μην έχουν ούτε ένα βρώσιμο μύδι!!! Οι ίδιοι βράχοι που έσωσαν κόσμο από την πείνα της κατοχής! Μήπως όλα αυτά σχετίζονται?
Παρακαλούμε να γίνει απολύτως κατανοητό ότι με κανένα τρόπο δεν εμπλεκόμαστε σε οικονομικά συμφέροντα των μυδοτροφίων.
Κίνητρό μας είναι μόνο η αγάπη για τον τόπο. Έναν τόπο που με κυρίαρχο αυτό το φυσικό αγαθό (το μύδι) δίνει ζωή σε όλη την πλούσια θαλάσσια τροφική αλυσίδα!
Αυτόν τον τόπο θέλουμε να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Ζητάμε:
α)Την αντικατάσταση όλων των βαρελιών και την χρήση νέων πιστοποιημένων σε παλιά και νέα μυδοτροφεία.
β)Την απαγόρευση της μετακίνησής τους σε νέα σημεία.
γ)Το κλείσιμο όσων μυδοτροφείων συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
δ)Τον μόνιμο, επιτόπιο, σταθερό και αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο των μυδοτροφείων και των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.
Ζητάμε το αυτονόητο!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.ΠΙΕΡΙΑΣ


http://tritoneskaterinis.blogspot.gr/