Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα στην υγεία



Tου
Γιάννη Μπασκόζου*

Ο λαός μας στις 6 Μαΐου έστειλε ένα εντυπωσιακό μήνυμα και πέτυχε μια σημαντική πρώτη νίκη. Απονομιμοποίησε τις μνημονιακές πολιτικές, καταδίκασε το δικομματικό κατεστημένο και τις παραφυάδες του και ανέδειξε σε μεγάλο νικητή των εκλογών τη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθημερινή πραγματικότητα  οι ελλείψεις


Οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία, που ήλθαν ως συνέχεια της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης όλων των προηγούμενων χρόνων, είναι καταστροφικές. Η συνεχής υποχρηματοδότηση διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας, στερεί από τα δημόσια νοσοκομεία τη δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών και αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους σε κάθε επαφή με το σύστημα υγείας. Η έλλειψη υλικών και απαραίτητων αναλώσιμων στα νοσοκομεία αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα. Οι ανεξέλεγκτες συνενώσεις και συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων αποτελούν διακηρυγμένο και υλοποιούμενο στόχο.
Η αλλοπρόσαλλη φαρμακευτική πολιτική στοχεύει στην πάση θυσία περικοπή των δημόσιων δαπανών, δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων. Παράλληλα, συνεχίζεται η εσωτερική στάση πληρωμών προς τους παρόχους υγείας φαρμακοποιούς και γιατρούς, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πολιτών.
Ο εκ γενετής προβληματικός ΕΟΠΥΥ, στον οποίον εντάσσονται υποχρεωτικά οι τομείς υγείας όλων των ταμείων, υποβαθμίζει την ήδη ανεπαρκή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, διαλύει τις υπάρχουσες δημόσιες δομές και οδηγείται στη χρεοκοπία. Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, έλλειμμα που μεγαλώνει από την υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της διαχρονικής εισφοροδιαφυγής.
Στον τομέα της δημόσιας υγείας και της τήρησης στοιχειωδών αρχών δημοκρατίας, ανθρωπισμού και σεβασμού της ιατρικής δεοντολογίας έδωσαν τον τόνο οι ανεύθυνες πρακτικές ρατσιστικού και αντιμεταναστευτικού οίστρου της ηγεσίας του υπουργείου υγείας με προεξάρχοντα τον κ. Λοβέρδο. Οι πρακτικές αυτές και τη δημόσια υγεία αφήνουν απροστάτευτη και μολύνουν το λαό με την ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική και εκθέτουν λειτουργούς της υγείας σε αντιδεοντολογικές πρακτικές.

Για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή. Στόχος μας η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου δημόσιου συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει δωρεάν, υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Βασικό στοιχείο της αναδιανομής που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξασφάλιση πόρων, μέσω της άμεσης φορολογίας για τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων με τη μείωση της ανεργίας και τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής αποτελεί απαραίτητη συνεισφορά στην εύρεση πόρων για την υγεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα θέση ευθύνης που του έδωσε ο λαός και εν όψει της διεκδίκησης της νέας εκλογικής επιβεβαίωσης και της δημιουργίας κυβέρνησης της αριστεράς, οφείλει να μην αρκείται πλέον στις ορθότατες διαπιστώσεις και γενικές εξαγγελίες. Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε από την πρώτη στιγμή τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με επάρκεια υλικών και αναλώσιμων, υλοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων και εξασφάλιση των αμοιβών των εργαζόμενων.
Η διασφάλιση πόρων για τον ΕΟΠΥΥ και η έναρξη οικοδόμησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα και την εύκολη και έγκαιρη πρόσβαση κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας αποτελούν προτεραιότητες της πάλης μας.
Η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς και αμοιβών για τους λειτουργούς της υγείας με παράλληλη διασφάλιση της σωστής αξιοποίησης των δημόσιων πόρων και της εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελούν στοίχημα.
Η χάραξη νέας φαρμακευτικής πολιτικής, με αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων υψηλής ποιότητας, ισχυρά θεμελιωμένη ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, σκληρή διαπραγμάτευση για τις τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων, χτύπημα της διαφθοράς και της παραοικονομίας και εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση αλλά και διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στο φάρμακο αποτελούν απαραίτητα στοιχεία μιας αριστερής πολιτικής.
Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές και χαραχτεί μια πολιτική που θα θέτει τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα συμφέροντα των δανειστών και τη λογική του αδηφάγου κεφαλαίου.
Μια τέτοια πολιτική για να πετύχει απαιτεί την έμπνευση και τη συστράτευση όλων των δυνάμεων στο χώρο της υγείας που έδιναν και δίνουν τη μάχη για αντιμετώπιση των μνημονιακών πολιτικών από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος. Υπάρχει ένα αξιολογότατο δυναμικό ειδικών, εμπειρογνωμόνων και αγωνιστών που μπορούν και οφείλουν να στηρίξουν τη συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Ας μείνουμε σταθερά στην πεποίθηση πως για την επιτυχία του σχεδίου μας θεωρούμε απαραίτητη τη συμπόρευση με τους λειτουργούς της υγείας.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Μέσα από τη συνέχιση των αγώνων και των διεκδικήσεων αλλά και με κατάθεση και επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι α΄ αντιπρόεδρος ΠΙΣ, μέλος ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής τμήματος Υγείας ΚΠΕ ΣΥΝ.