Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Reuters: O Λ. Παπαδήμος ζήτησε παρέμβαση από την Ε.Ε. για το Μνημόνιο

url.jpg
    Σκληρές δηλώσεις για την ανάγκη τήρησης του Μνημονίου ζήτησε ο Λουκάς Παπαδήμος από
    την ΕΕ σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρώην πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ζήτησε να κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Β. Ρομπάι και ο Χ.Μ Μπαρόζο συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου προκειμένου να συζητήσουν την επιστολή του Αλέξη Τσίπρας στην οποία τονιζόταν ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση του Μνημονίου και ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση του.

Το Reuters επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ο Μπαρόζο


ήταν αρχικά υπέρ της άποψης να δοθεί απάντηση στην επιστολή του Τσίπρα ενώ ο Ρομπάι υποστήριζε ότι η επιστολή υπήρχε πιθανότητα να διαρρεύσει και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Α. Τσίπρα. Τελικά ο Μπαρόζο αποδέχθηκε την άποψη του Ρομπαί ότι η ΕΕ δεν μπορεί να απαντά στις επιστολές αρχηγών κομμάτων.

Το πρακτορείο επισημαίνει έτσι την αγωνία των Ευρωπαίων να κρατήσουν μια ισορροπία μεταξύ δυο επιλογών: Να ασκήσουν επιρροή, ή ακόμη και παρέμβαση με τον κίνδυνο να ωθήσουν τους απογοητευμένους Έλληνες ψηφοφόρους σε ακραίες αντιευρωπαϊκές απόψεις ή να μείνουν αμέτοχοι διακινδυνεύοντας να κατηγορηθούν ότι νίπτουν τας χείρας τους αφήνοντας παράλληλα την Ελλάδα να απομακρυνθεί από το ευρώ και την ΕΕ.

Το Reuters επισημαίνει ακόμη ότι Ευρώπη θα υποστηρίζει διακριτικά τις μνημονιακές δυνάμεις ενώ παράλληλα σημειώνει το Reuters, ότι μερικές φορές υπάρχουν πιέσεις και από την Αθήνα για εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρεται σε δήλωση του Μπαρόζο στις 11 Μαϊου ο οποίος αναφερόταν στο σχέδιο του Τσίπρα να καταγγείλει το Μνημόνιο. Ο Μπαρόζο σχολίασε τότε ότι "εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερο ότι να φεύγει, και αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό ή ίδρυμα."

Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο που επικαλείται πληροφορίες αξιωματούχου της Κομισιόν, ο Μπαρόζο δεν είχε πρόθεση να κάνει μια τόσο σκληρή δήλωση για την Ελλάδα αν δεν δεχόταν τηλεφώνημα από τον Λουκά Παπαδήμο.

"Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν αίτημα από την Αθήνα", είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters και πρόσθεσε: "Βεβαίως η πρωτοβουλία απέτυχε".