Τους τρεις βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στη ριζική αναδιανομή του εισοδήματος στους πολίτες, την κρατικοποίηση των τραπεζών και την ακύρωση του μνημονίου παρουσίασε σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Κατερίνη, το μέλος του κόμματος, οικονομολόγος Χρήστος Λάσκος.
Ο κ. Λάσκος αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις για την οικονομία που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια και κατέθεσε ως πολιτικές προτάσεις, θέσεις που όπως είπε τον ανέδειξαν και στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης που τώρα δικαιώνεται.
Μάλιστα, μετά και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε σχέση με τη διγλωσσία που παρατηρήθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζαν διαφορετικές
θέσεις, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ο Συνασπισμός ότι δεν έχει σαφές οικονομικό πρόγραμμα, ο κ. Λάσκος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το πιο εξειδικευμένο οικονομικό πρόγραμμα που θα απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται από τους πολίτες.
"Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια τερατολογία. Πάρα πολύ συχνά θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, που παραμορφώνουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα στα θέματα των αυξήσεων των μισθών αναφέρονται σε τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι παλαιότερες και δεν αντιστοιχούν στη σημερινή περίοδο¨, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λάσκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής αντιμετώπισε την κρίση ως μια παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και ως κρίση της Ευρώπης και όχι ως κρίση της Ελλάδας. "Ήμασταν ο χώρος που τοποθετήθηκε κόντρα στο κυρίαρχο ιδεολόγημα που προσπαθούσε να περάσει η κυβέρνηση τα δύο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τονίσαμε ότι η ελληνική κρίση είναι σύμπτωμα της παγκόσμιας κρίσης, η οποία εκτυλίσσεται από το 2007 - 2008 με απαρχές τα αμερικάνικα φαινόμενα και η οποία θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα αν δεν υπάρξουν ριζοσπαστικές παρεμβάσεις και πολιτικές".
Ο ομιλητής ανέφερε ότι οι πολιτικές αυτές μπορεί να ξεκινήσουν από το δικό μας τόπο και πρόσθεσε ότι απέναντι στο δίλλημα που τέθηκε στον κόσμο "ευρώ ή δραχμή" ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε υπεύθυνα, λέγοντας ότι πρόκειται για εκβιαστικό δίλλημα και ότι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι η ταξική σύγκρουση και όχι πρωτίστως ένα νομισματικό ζήτημα. "Η ανάλυσή μας δικαιώνεται. Αυτή που έλεγε ότι η δική τους πολιτική είναι που μας οδηγεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης".
Ριζική αναδιανομή του πλούτου στους πολίτες
"Είναι αδύνατον να επιλυθεί το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πρόβλημα αν δεν συμβεί μια ριζική αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου", ανέφερε ως τον πρώτο άξονα του προγράμματος ο κ. Λάσκος και πρόσθεσε ότι "σε θεσμικό επίπεδο προτείνεται η δημιουργία ενός περιουσιολογίου που θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να υπάρξει μια σαφή εικόνα για το ποιος στη χώρα κατέχει και ποιος μπορεί να πληρώσει φόρους". Ο κ. Λάσκος απέδωσε το ότι δεν έχει συμβεί αυτό έως τώρα σε έλλειψη πολιτικής βούλησης, καθώς κάποιοι δεν επιθυμούν να γίνει.
Ως παράδειγμα είπε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο σε έρευνά του κατέδειξε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα 700.000 οικογένειες που έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη σε αξία του 1 εκ. ευρώ. Επίσης, σε άλλη έρευνα αναδείχθηκε ότι μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, οι 23.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σύνολο 700.000 επιχειρήσεων έχουν 200 δις τζίρο και 800 δις περιουσία, επιχειρήσεις που βρίσκονται στο απυρόβλητο και δεν συμβάλουν στα έσοδα του κράτους.
Άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών
"Είναι αδύνατον να κάνεις πολιτική που να παράγει πλούτο αν δεν ελέγχεις τον τραπεζικό τομέα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάσκος, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες ενώ έχουν ενισχυθεί από το κράτος, όπως και με την επανακεφαλαιοποίηση, δεν έχουν αποδώσει καμία ρευστότητα στην αγορά, καθώς με τα κεφάλαια που αποκτούν καλύπτουν τις τρύπες των ισολογισμών τους.
"Δεν μπορείς να λειτουργήσεις αν δεν έχεις δημόσιο τραπεζικό τομέα, δεν μπορείς να κάνεις μια πολιτική προσέγγισης της πλήρους απασχόλησης αν δεν έχεις τέτοιες δυνατότητες. Δεν πρόκειται για μια ιδεοληψία και μια λατρεία του κράτους από μέρους της Αριστεράς, είναι μια ρεαλιστική πρόταση". Ο κ. Λάσκος ανέφερε ακόμη ότι σε ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες βρίσκονται στα χέρα του κράτους και με αυτόν τον τρόπο μπορούν και κάνουν αναπτυξιακή πολιτική.
Ακύρωση του μνημονίου
"Το μνημόνιο καταστρέφει την κοινωνία, την οικονομία και είναι αυτό που οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρώπης. Το μνημόνιο δεν επιδέχεται διορθώσεις καθώς είναι στον πυρήνα του καταστροφικό", τόνισε ο κ. Λάσκος και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί, καθώς η αναδιαπραγμάτευση δια της καταγγελίας αφορά τη δανειακή σύμβαση και μάλιστα τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που είναι συνδεδεμένη με το μνημόνιο 2.
"Θεωρούμε ότι το χρέος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Το μνημόνιο με κυβέρνηση της Αριστεράς ακυρώνεται. Δεν υπάρχει. Δεν τίθεται ζήτημα αναδιαπραγμάτευσης".
Θέμης Κωτούλας