Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ σε Παρίσι-Βερολίνο και τα ΜΜΕ της διαπλοκής

Ημερομηνία: 24/05/2012
Κατά την κάλυψη της διήμερης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε μια επίδειξη άκρατου λαϊκισμού, τα εγχώρια ΜΜΕ περιορίστηκαν σε εκδηλώσεις “σοκ”, επειδή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τη λέξη “Ολαντρέου”. Τα πρωτοπόρα ελληνικά μίντια πρόλαβαν να παρεξηγηθούν για λογαριασμό των Γάλλων,
τη στιγμή που όπως προκύπτει από τα γαλλικά δημοσιεύματα, οι ίδιοι οι Γάλλοι ενέταξαν τον χαρακτηρισμό στο πραγματικό του πλαίσιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι η πατρότητα του νεολογισμού που τόσο σάλο προκάλεσε εδώ, ανήκει στον ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς, Ζακ-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το «Ολανδρέου» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς και στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας TF1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρόεδρος Ολάντ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας Ολαντ-ρέου, διότι θα έχει το αποτέλεσμα και την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Μόνο λογικό είναι λοιπόν, να γίνεται μια απλή μνεία στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Τσίπρα, από τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία δεν εστίασαν εκεί τις αναλύσεις τους και σημείωσαν τα σχετικά με την πατρότητα του νεολογισμού. Η δε Liberation δεν το ανέφερε καν. Αντίθετα, στη Γαλλία αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Ολάντ να δεχθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, τη στιγμή που τα Ηλύσια άφηναν να διαρρεύσει ότι θα απέρριπταν πιθανή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα.

Με την προπαγανδιστική τους αυτή υστερία, τα ΜΜΕ της διαπλοκής βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στην αναξιοπιστία τους. Ο λαός έχει αντιληφθεί ότι αποτελούν μέρος του καταρρέοντος μνημονιακού συστήματος εξουσίας. Για φαινόμενο “πολιτικής μετενέργειας” κάνει λόγο η εφημερίδα “η ΑΥΓΗ” στο κύριο άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι “το μετεκλογικό δεκαπενθήμερο έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο που μπορεί να ονομαστεί 'πολιτική μετενέργεια'”.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να διαβάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση τη λαϊκή αποφασιστικότητα. Έτσι, τα ΜΜΕ της διαπλοκής αποσιώπησαν ή και διαστρέβλωσαν τη σημασία της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον κίνδυνο που διατρέχουν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, όχι μόνο τα εργασιακά, αλλά ακόμη και αυτό της πληροφόρησης. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να δούμε τι έγινε πραγματικά στο Παρίσι και το Βερολίνο.



Όλα τα φώτα στραμμένα στο "πείραμα" των Ελλήνων

«Τσιπρομανία»: Αυτή η λέξη που μπορεί να ξενίζει ως απολίτικη, βρέθηκε στα χείλη δημοσιογράφων από ξένα μέσα που μόνο φιλοαριστερά δεν μπορεί να χαρακτηριστούν. Η σύγκριση με τις προηγούμενες επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνει μια πρώτη εικόνα. Όταν πριν από δύο μήνες είχε επισκεφθεί και πάλι το Παρίσι, στην ίδια αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης υπήρχαν καμιά δεκαπενταριά δημοσιογράφοι καθισμένοι στις καρέκλες. Αυτήν την φορά ήταν περίπου 200. 

Την επομένη στο Βερολίνο, μπορεί οι περίπου 300 δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη συνέντευξη τύπου να κάθονταν «σούζα» στην υπεύθυνη της «Bundespressekonferenz», του επίσημου χώρου συνεντεύξεων, και οι αυστηροί κανόνες να μην επέτρεπαν τις ακροβασίες που είδαμε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, το ενδιαφέρον όμως ήταν ανάλογο, αν όχι πιο έντονο. Πληρέστερη εικόνα δίνουν τα λόγια έμπειρων ανταποκριτών, που έλεγαν ότι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ήταν συγκρίσιμο με την επίσκεψη Ολάντ, ακόμη δε και με του Ομπάμα! Η συμμετοχή πληθώρας δημοσιογράφων, άλλωστε, δεν είναι παρά η αντανάκλαση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης σε Παρίσι - Βερολίνο.


Ας δούμε λοιπόν, τι έγραψε ο γαλλικός και ο γερμανικός τύπος για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες:



Γαλλικά ΜΜΕ: Το Ολανδρέου δεν σόκαρε τους Γάλλους

Το κλίμα φανέρωνε και το γεγονός ότι τα τηλέφωνα των συνεργατών του Αλ. Τσίπρα δεν σταματούσαν να χτυπούν. «Μόλις απορρίφθηκε συνέντευξη στο Al Jazeera, αν θέλουν μπορεί να πάρουν συνέντευξη από τους οικονομολόγους της αποστολής που τον συνοδεύουν» έλεγε στο τηλέφωνο στενός συνεργάτης, απαντώντας στο αίτημα από το γραφείο του προέδρου για γαλλικό ραδιόφωνο. Η συστολή των δημοσιογράφων από το ραδιόφωνο Europe1 στο οποίο έδωσε συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι προκάλεσε την εντύπωση Γάλλων συντρόφων, αφού τους έχουν συνηθίσει ιδιαίτερα επιθετικούς απέναντι στον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Το "διπλωματικό επεισόδιο" από την προτροπή του Αλ. Τσίπρα να μην αθετήσει ο Ολάντ τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και γίνει Ολανδρέου, φράση που δανείστηκε από τον Ζ. Λ. Μελανσόν, είδαν μόνο ελληνικά μέσα, αφού οι Γάλλοι το κάνουν το πολύ-πολύ μια αναφορά στη φράση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν σόκαρε, έχουν χιούμορ. Και στις εφημεριδες προειδοποιούν ο Ολάντ να μην γινει Ολανδρέου" έλεγε στο tweet της η ανταποκριτής του Mega στο Παρίσι Μαρία Δεναξά...


Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικά τι έγραψαν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία:

Ως μομφή προς τον Παπανδρέου και όχι προς τον Ολάντ “είδε” το δημόσιο ενημερωτικό ραδιόφωνο, France Info, τον χαρακτηρισμό “Ολαντρέου”.


“Οι δημοσιογράφοι μαζεύτηκαν για να δουν και να ακούσουν αυτόν που κάνει την Ευρώπη να τρέμει”, έγραψε η εφημερίδα του χριστιανικού κέντρου La Croix. Επιπλέον, η εφημερίδα έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη δήλωση Μελανσόν: “Το να απειλούμε την Ελλάδα σημαίνει να απειλούμε εμάς τους ίδιους”.

“Ο Τσίπρας είναι το νέο φόβητρο για τους Ευρωπαίους ηγέτες” έγραψε το περιοδικό Le Point.

Η δημόσια τηλεόραση France TV υπενθυμίζει σε κείμενο, στην ιστοσελίδα της ότι ο “νεολογισμός Ολλανδρέου χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Ζακ Λυκ Μελανσόν” και το ρυθμό του ρεπορτάζ δίνει η φράση “κατάμεστη η αίθουσα για τον Τσίπρα”.

Η Liberation δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στη συγκεκριμένη έκφραση, σε κανένα από τα δύο κείμενα που αφιερώνει στην συνάντηση. “Ο Μελανσόν υποδέχεται τον Τσίπρα στο Παρίσι πριν προσγειωθεί στο Μαξίμου” και “Ο τσίπρας προβάρει το πρωθυπουργικό κοστούμι”, σχολιάζει η εφημερίδα. 

Με τίτλο “Τσίπρας: Ο Ολλάντ μπορεί να γίνει Ολλανδρέου”, αναφέρεται το μεγαλύτερο ιδιωτικό ραδιόφωνο της Γαλλίας, Europe1, αναφερόμενο στη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραθέτει και τη δήλωση Τσίπρα: “Ο Ολλάντ θα είναι ελπίδα μόνο αν κρατήσει τις δεσμεύσεις του”. 



Γερμανικά ΜΜΕ: Όχι στη λιτότητα, ναι στο ευρώ

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

Ας δούμε όμως τι ειπώθηκε και στα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο:

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ρεπορτάζ από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας, με τον τίτλο «Ο Τσίπρας κηρύσσει την πάλη των τάξεων» και υπότιτλο «Η Αριστερά στην Ελλάδα δεν επιθυμεί άλλη λιτότητα», ενώ παρατίθενται εκτεταμένα αποσπάσματα από τις δηλώσεις του.

Η Die Welt, με τίτλο «Επίσκεψη του Έλληνα ριζοσπάστη πολιτικού, ο Τσίπρας επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ», αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας «απέφυγε τις ακραίες εκφράσεις» και ότι «τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά δημοκρατική δύναμη». Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Έλληνας πολιτικός «απέσπασε την αξιοζήλευτη δήλωση του αρχηγού της γερμανικής Αριστεράς Κλάους Ερνστ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προσεχείς εκλογές».

«Ο Έλληνας Τσίπρας αναζητεί κατανόηση στο Βερολίνο», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt, στο οποίο καταγράφονται κυρίως οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την πολιτική που θα ασκήσει εάν βρεθεί στην κυβέρνηση.

Σε διαφορετικό τόνο το άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου Der Tagesspiegel, η οποία δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Ο Έλληνας που προκαλεί φόβο» και υπότιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας συστήνεται στο Βερολίνο», στο οποίο αναφέρει: «Ήρθε στο Βερολίνο σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης, καθώς λίγα μέτρα μακριά από την καγκελαρία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στέλνει στην αγαπημένη του Μέρκελ το μήνυμα ότι η καταστροφική πολιτική λιτότητας πρέπει να σταματήσει». 

Στην Die Τageszeitung ο τίτλος είναι «Ο υπέρ-αριστερός Αλέξης Τσίπρας ζητά στο Βερολίνο την αλληλεγγύη των λαών» και επισημαίνεται ότι βασικό μέλημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πείσει για την ευρωπαϊκή διάσταση των απόψεών του.

H Bild δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο καταγράφονται, χωρίς σχόλια, δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τη συνέντευξη Τύπου, με έμφαση στη διαβεβαίωσή του ότι επιθυμεί την διατήρηση του ευρώ.

Στους Financial Times Deutschland δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Ο ευρω-τρόμος είναι εδώ. Ο Έλληνας της ριζοσπαστικής Αριστεράς τολμά να έρθει στο Βερολίνο - και οφείλει απαντήσεις» και δεύτερο άρθρο, με τον τίτλο «Ελληνικός προεκλογικός αγώνας στο Βερολίνο».

Η Hamburger Abendblatt σημειώνει: «Δηκτικός για τη Μέρκελ ο αρχηγός των Ελλήνων αριστερών στο Βερολίνο. Συγκεκριμένες απαντήσεις για την κρίση όμως δεν έχει ο Τσίπρας».

Στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ARD, αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας υπήρξε «δηκτικός με την Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» και παρατίθενται αποσπάσματα από την συνέντευξη Τύπου.

«Ο αριστερός Τσίπρας θέλει να κρατήσει το ευρώ - όχι όμως και το πρόγραμμα λιτότητας. Ναι στο ευρώ - Όχι στο πρόγραμμα λιτότητας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο περιοδικό Der Spiegel.

Στο περιοδικό Stern αναφέρεται ότι «Ο Τσίπρας προειδοποιεί για αφανισμό του ελληνικού λαού» και τονίζεται ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να βγάλει τη χώρα του από το ευρώ, παρ' όλα αυτά απορρίπτει το πακέτο λιτότητας.


Β. Μουλόπουλος: Θα σπάσουμε το κύκλωμα της διαπλοκής

Σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη της διήμερης περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Μουλόπουλος έκανε λόγο για παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σημείωσε ότι στον γαλλικό τύπο δεν υπήρξε κανένα δημοσίευμα για δήθεν ενόχληση του προέδρου Ολάντ από την δήλωση του κ.Τσίπρα, όταν τον αποκάλεσε «Ολανδρέου» και αυτή η δήθεν ενόχληση εμφανίστηκε μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ, για να προσθέσει ότι «το δήθεν ατόπημα, κανείς δεν το θεώρησε ατόπημα στη Γαλλία».