Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«Καρφιά» Βενιζέλου μετά τη συμφωνία των τριών για τα 11,5 δις


   Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης
   συνεργασίας, οι οποίοι ενέκριναν αρχικά τις περικοπές των 11,5 δις που ζητάει η τρόικα. Πλέον ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει να παρουσιάσει το πακέτο στην τρόικα και να εξειδικεύσει τα μέτρα. «Θα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο 11,5 δις», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως «θα προσπαθήσουμε το πακέτο μέτρων να έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις».



Στην κυβέρνηση συνεργασίας επικρατούν δύο τάσεις, με τους Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο να επιθυμούν αρχικά διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος ως το 2016 και τους Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δείξει κάποια πρώτα αποτελέσματα και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους.

Στη σημερινή συνάντηση επικράτησε η γραμμή των Σαμαρά και Στουρνάρα. «Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγησή μου», φέρεται να επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους πολιτικούς αρχηγούς, επιμένοντας παράλληλα, στην ανάγκη της λήψης μέτρων που αφορούν τα 11,6 δισ. ευρώ. «Aν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση για τα μέτρα, τότε θα βρισκόμασταν στην απομόνωση», συμπλήρωσε.

«Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα, είμαι υποχρεωμένος να δεχθώ την εκτίμησή του, δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως έκανε η ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Ιπποκράτους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενοχλημένος για την εικόνα που περνάει στην Ευρώπη. «Ήδη έχει περάσει στους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μέτρα 11,6 δισ. ευρώ, ωστόσο την ίδια στιγμή οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι αντιδρούν. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρόταση του είναι «να τεθεί τώρα σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής», καλώντας την τρόικα να εισηγηθεί την παράταση του χρόνου στην αξιολόγησή της. «Θα τηρήσουμε τη συμφωνία των τριών κομμάτων. Πρέπει όμως να μην ληφθούν μέτρα άδικα για τους κοινωνικά ασθενέστερους», πρόσθεσε.

Ο Φώτης Κουβέλης, που βγήκε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης «συγκεκριμένη πρόταση» αναφορικά με το πακέτο των μέτρων» των 11,5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι κατά την αποψινή σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο για κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «κοινή μας επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση των αδύναμων στρωμάτων», τονίζοντας πως η προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών «παραμένει στο ακέραιο».

Καταλήγοντας ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι παραμένουν ως προτεραιότητες η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επαναδιαπραγμάτευση για τους επαχθεις όρους του μνημονίου. «Η πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης ενόψει και της έκθεσης της Τρόικα τον Σεπτέμβριο, δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και αποδέσμευσης από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι η περικοπή δαπανών κατά 11,5 δις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,σημειώνοντας πως αυτές οι περικοπές εγκρίθηκαν από τους κυβερνητικούς εταίρους και πλέον ξεκινάνε οι συζητήσεις με την τρόικα για την εξειδίκευση των μέτρων.

«Θα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο 11,5 δις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι «θα προσπαθήσουμε το πακέτο μέτρων να έχει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις». Ο υπουργός Οικονομικών, που συναντάται την Πέμπτη με την τρόικα, στις 14:00, εκτίμησε ότι το πακέτο ενδέχεται να έχει οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.
ΣΥΡΙΖΑ: «Δήθεν» οι διαφοροποιήσεις

«Δήθεν» χαρακτηρίζει τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. «Η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση μήνα πορεύεται δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική, με μόνο οδηγό το μνημόνιο και την αγωνία μην θυμώσει η τρόικα», τονίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι δήθεν διαφοροποιήσεις τους αναφορικά με τον τρόπο και τη σειρά των μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα» και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε ότι η μόνη σωτήρια στρατηγική για την χώρα, ήταν αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την ακύρωση και αντικατάσταση του μνημονίου».

«Δυστυχώς για τη χώρα, κάθε επιλογή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη»,καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.