Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Το δίκιο της μαϊμούς - Της Αγλαΐας Κρεμέζη


   Ακόμα και οι μαϊμούδες έχουν έμφυτο το αίσθημα του δίκιου και της αδικίας, και το αποδεικνύει
    το καταπληκτικό πείραμα που βιντεοσκόπησε ο ψυχολόγος Frans B.M. Wall, τoυ πανεπιστημίου Emory.



Ακόμα και οι μαϊμούδες έχουν έμφυτο το αίσθημα του δίκιου και της αδικίας, και το αποδεικνύει το καταπληκτικό πείραμα που βιντεοσκόπησε ο ψυχολόγος Frans B.M. Wall, τoυ πανεπιστημίου Emory.


Ο καθηγητής και η ομάδα του υποστηριζουν ότι οι πίθηκοι, καθώς και άλλα θηλαστικά, έχουν έμφυτα κοινωνικά χαρακτηριστικά και ιεραρχήσεις, ανάλογες με αυτές των ανθρώπων. Για παράδειγμα, αντιδρούν έντονα όταν αντιλαμβάνονται πως κατάφωρα αδικούνται, και πιο συγκεκριμένα όταν βλέπουν ότι "αμείβονται" λιγότερο από τους διπλανούς τους, για την ίδια "δουλειά".


Ο καθηγητής εξηγεί στο βίντεο πως το πείραμα περιλαμβάνει δυό μαϊμούδες σε διπλανά κελιά με διάφανα χωρίσματα, που τις έχουν μάθει να παίρνουν και να δίνουν πίσω ένα πετραδάκι στον εκπαιδευτή, ο οποίος σαν ανταμοιβή τους δίνει ένα κομματάκι αγγούρι.
Δείτε τώρα στο βίντεο τι γίνεται όταν η πρώτη μαϊμού παίρνει αγγούρι, και η διπλανή παίρνει μια ρόγα σταφύλι –ο καθηγητής παρατηρεί χιουμοριστικά, πως τα ζώα του έχουν έμφυτα αξιολογήσει τα προϊόντα ανάλογα με την τιμή τους στα σουπερμάρκετ!


Καθώς η πρώτη μαϊμού παίρνει το συνηθισμένο αγγούρι το τρώει κανονικά. Οταν, όμως, βλέπει πως η διπλανή αμείβεται πλουσιοπάροχα, με σταφύλι, ενώ η ίδια και πάλι αγγούρι παίρνει, γίνεται έξω φρενών. Η αντίδρασή της, όπως λέει, χαρακτηριστικά και ο καθηγήτης Wall, είναι ανάλογη με εκείνη των διαμαρτυρόμενων της Wall Street...


Αφήνω τα συμπεράσματα σε σας.


Κατά τη δική μου, ταπεινή γνώμη, το χειρότερο που έχουμε πάθει σε τούτη τη χώρα είναι πως σχεδόν έχουμε εθιστεί στην κατάφωρη αδικία που μας περιβάλλει, και διαστρεβλώνει ακόμα και αυτό μας το προαιώνιο ζωώδες αίσθημα δικαιοσύνης. Αυτό είναι που παραλύει νέους και γέρους, και δεν είναι βέβαια περίεργο πως μόνο όταν βρεθουμε σε άλλες χώρες, σε περιβάλλον όπου οι αξίες αμείβονται ανάλογα, τότε ανθίζουμε και διαπρέπουμε...




*Το κομμάτι το βρήκα στο πάντα εξαιρετικό σάιτ του περιοδικού Atlantic Monthly.




Πηγή: protagon.gr