Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά δικαστών για τις ταβέρνες στο Σχινιά


Διαβάστε δικαιολογίες για να σώσουν τα δικά τους αυθαίρετα



Την παρέμβαση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, προκειμένου να διατηρηθούν οι ταβέρνες που λειτουργούν εντός της προστατευόμενης περιοχής, αποδοκιμάζουν το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ειδικότερα, σε επιστολή του στις 19 Ιουλίου προς τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ), ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά τη διατήρηση των κτισμάτων (ταβερνών), που λειτουργούν εντός της προστατευόμενης περιοχής, πάνω στον αιγιαλό και σε κηρυγμένα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα κτίρια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των οργανώσεων, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, επικαλούμενος λόγους «πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ιστορικότητας, χρηστής διοίκηση»αιτείται της αναγνώρισης της νομιμότητας των ταβερνών, παραβιάζοντας όχι μόνο κάθε έννοια διαφύλαξης της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και των ίδιων των Συνταγματικών διατάξεων περί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στην ως άνω επιστολή αποδίδονται στη λειτουργία των εν λόγω ταβερνών ευεργετικές για την περιοχή υπηρεσίες, όπως η προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ρύπανσης, η περιφρούρησή της από το ενδεχόμενο camping, μέχρι και η αποτροπή έκνομων δραστηριοτήτων. Αυτό που όμως παραλείπει η επιστολή είναι να αναφέρει ότι «έκνομη δραστηριότητα» είναι η αυθαίρετη δόμηση, ενώ ανήθικη είναι η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης των ταβερνών από ένα συλλογικό όργανο των δικαστών και εισαγγελέων.

Οι οργανώσεις Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζουν πως είναι σε άμεση θέση να γνωρίζουν, με την ιδιότητά τους ως μελών του δ.σ. του ΦΟΔΕΠΑΣΜ, ότι «η επί σειρά ετών παράνομη διατήρηση των επιχειρήσεων αυτών, απάδει προς τον χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευόμενης, καθώς η λειτουργία τους συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις για την περιοχή και τα οικοσυστήματά της. Ενδεικτικό παράδειγμα η χρήση βενζινογεννητριών για την ηλεκτροδότησή τους, που αποτελούν εν δυνάμει εστία πρόκλησης πυρκαγιάς».

Oι οργανώσεις ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των αποφάσεων κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων, υπογραμμίζοντας πως αυτή έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.