Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Κριτική και αυτοκριτική για την οικονομική εξαθλίωση της αυτοδιοίκησης (e-pieria.gr)



Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι από την υποχρηματοδότηση και η ανακολουθία πόρων και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν το θέμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν οι ΟΤΑ ενόψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης στην εισήγησή του τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα έχει χάσει το 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και αυτό το εκφράζει πλέον η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που ο Δήμος Κατερίνης θα έπρεπε να λαμβάνει 1,6 εκ ευρώ και λαμβάνει λιγότερα από 750.000 ευρώ. Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση των έργων θα έπρεπε να υπάρχει από τη ΣΑΤΑ το ποσό των 5 εκ. ευρώ και μέχρι σήμερα για το 2011 έχουν έρθει στο Δήμο μόλις 911.00 ευρώ.

"Δυστυχώς, στον κεντρικό κρατικό μηχανισμό τα ελλείμματα αυξάνονται και μειώνονται οι μισθοί των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων μειώνονται όμως δεν γίνεται τίποτα< ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και τόνισε. "Δεν μπορεί να γίνεται αυτή η πρόκληση και η απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια απαξίωση που τη βλέπουμε συστηματικά από τα ΜΜΕ που αναφέρουν διαρκώς ότι στους Δήμους γίνεται κατασπατάληση ως προπέτασμα καπνού για να καλύψουν κάποιοι άλλοι τις δικές τους αδυναμίες".

Ο κ. Χιονίδης ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λιγότερο από το 2,5% του ΑΕΠ και συνεισφέρει ως βάρος στο χρέος του ελληνικού δημοσίου μόνο 0,7% και το έλλειμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ως χρέος δικό της μόνο το 30%, όταν το κεντρικό κράτος έχει 160%. Επίσης, τόνισε ότι όλα τα χρέη όλων των Δήμων της χώρας είναι μόλις το 20% του χρέους του ΟΣΕ.

"Η αυτοδιοίκηση έχει το ρόλο της. Και αυτό το ρόλο προσπαθούν να του δώσουν ένα συντριπτικό χτύπημα γιατί υπάρχουν διάφοροι σκοποί. Χρειάζεται μια αγωνιστική αντιμετώπιση γιατί είναι θέμα επιβίωσης της ίδιας της κοινωνίας για να μη διαρραγεί ο οικονομικός και ο κοινωνικός ιστός όλης της περιφέρειας και της Ελλάδος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να φθάσει στο 8%, που είναι τα 2/3 του μέσου όρου της Ευρώπης των 27. ενώ σήμερα μας περνά η Βουλγαρία και νεοεισερχόμενες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μεγάλος στόχος είναι να αποκτήσει την αξιοπιστία της η τοπική αυτοδιοίκηση. Να αποκτήσει αυτό που ανήκει στην τοπική κοινωνία. Μπορούμε να δώσουμε λύση και να κάνουμε εμείς τις μεγάλες αλλαγές για να βοηθήσουμε την κοινωνία".

Ο δήμαρχος είπε ότι ακόμη και με λιγότερα χρήματα η τοπική αυτοδιοίκηση κατάφερε να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, κάτι που το κράτος δεν μπορεί να καταφέρει τόσο στους δρόμους όσο και στη συντήρηση των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των γυμναστηρίων και άλλων.

"Σας καλώ σε αγωνιστική εγρήγορση, να συγκλίνουν οι θέσεις Η αυτοδιοίκηση είναι λύση".

Νίκος Μηλιώτης

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μηλιώτης ανέφερε ότι το σπάταλο και ανίκανο κράτος θα μας οδηγούσε σίγουρα σε αυτό το σημείο, καθώς αλλού δεν έκανε τις περικοπές που έπρεπε αλλά πετσόκοψε την τοπική αυτοδιοίκηση. "Κράτος που μέχρι τώρα 50.000 πεθαμένοι έπαιρναν σύνταξη, πόση αξιοπιστία και σοβαρότητα μπορεί να έχει", ανέφερε ο κ. Μηλιώτης και πρόσθεσε.

"Πριν από δύο χρόνια έλεγα ότι το χαμόγελο μας κόπηκε. Τώρα, θα αρχίσουμε και να κλαίμε. Πρέπει να κάνουμε και ως τοπική αυτοδιοίκηση τη δική μας αυτοκριτική, καθώς και κάποιοι που υπηρέτησαν το θεσμό δεν έκαναν σωστή διαχείριση. Υπήρχαν έργα που δεν έπρεπε να γίνουν και έργα που γίνονταν σε προεκλογικές περιόδου αμφίβολης χρηστικότητας και ανεξέλεγκτης δαπάνης. Δεν ήταν μόνο αυτά που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση όμως αυτά τα φαινόμενα απώλεσαν την αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης".

Ο κ. Μηλώτης είπε ότι πολλές φορείς όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση χαριζόταν στους δημότες χωρίς να το έχουν ανάγκη. "Δεν μπορούσαμε να εισπράξουμε χρήματα από δημότες που είχαν να πληρώσουν. Δεν μπορεί καφετερίες στην Μ. Αλεξάνδρου να πληρώνουν 4 εκ. δρχ. ενοίκιο και να έχουν απλήρωτο το λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ και τα δημοτικά τέλη για δέκα χρόνια. Και πολλές φορές προεκλογικά τους τα χαρίζαμε".

Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημόσια περιουσία τόνισε ο κ. Μηλιώτης. "Δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε κανέναν. Άλλο η κοινωνική προσφορά σε αυτόν που δεν έχει και άλλο η χάρη σε αυτόν που έχει. Εκτός από αυτά που οφείλει το κράτος πρέπει και εμείς να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας. Όσο μπορούμε και σε όποιο επίπεδο μπορούμε".



Αντώνης Μάντζιος

Ο κ. Μάντζιος ανέφερε ότι ο συνδυασμός του είχε επισημάνει ότι το καθοριστικό σημείο που θα κρίνει τα ζητήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εφαρμογή του μνημονίου και αυτό σήμερα επιβεβαιώνεται. "Βλέπουμε ότι δεν βγαίνουν και τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Δεν υπάρχει ένα κράτος απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά συγκεκριμένες κυβερνήσεις και κόμματα που άσκησαν την πολιτική τους".

Ο κ. Μάντζιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αυτοί που έκοψαν τους πόρους είναι αυτοί που σας υποστήριζαν και αυτοί που υποστηρίζετε πολιτικά και οι οποίοι κυβερνούν. Δεν μπορούμε από μια πλευρά να μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση και να κλαίμε και από την άλλη να υποστηρίζουμε την πολιτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου που είναι η αιτία για αυτό που περνούμε σήμερα".

"Η τρόικα πρέπει να ρουφά από την Ελλάδα χρήματα και εκτός από την εξαθλίωση του λαού θα κόβει χρήματα και από την τοπική αυτοδιοίκηση και σε αυτό συναίνεσαν οι κυβερνήσεις. Η παραβατικότητα που συντηρεί ηθελημένα το πελατειακό κράτος είναι το άλλοθι για να κόβονται μισθοί και συντάξεις".

Ο κ. Μάντζιος είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας της δημοκρατίας, κατάκτηση του λαϊκού κινήματος και θα πρέπει να παραμείνει έτσι ως τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει αναφορά στους δημότες, στα λαϊκά προβλήματα και είναι ανοιχτή στην κοινωνία και με τα μέτρα δεν θα έχουμε δομές πρόνοιας και θα έχουμε απολύσεις υπαλλήλων.

"Να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να υπερασπιστεί την τοπική αυτοδιοίκηση σαν ένα δικό του σπίτι, το οποίο του παρέχει πράγματα και έχει λόγο. Να κάνουμε συγκέντρωση, να προχωρήσουμε σε καμπάνια από το δημοτικό ραδιόφωνο και στα μέσα ενημέρωσης και να ενημερωθεί ο κόσμος ότι αυτό το ζήτημα τον αφορά".

Σταύρος Ανανιάδης

Ο κ. Ανανιάδης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έπεισαν τον ελληνικό λαό ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται και το απέδωσε σε μια επιλογή των πολιτικών των κυβερνήσεων που στηρίχθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συνδικαλιστικά της όργανα.

"Αυτοί που καλούν σήμερα για κινητοποιήσεις είναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν για τον Καλλικράτη, που αποδέχθηκαν το κεντρικό πολιτικό πλαίσιο περί ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και από την άλλη πλευρά ακολουθούν μια φορομπηχτική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αποδέχθηκαν τις δραστικές μειώσεις στη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης".

Ο κ Ανανιάδης πρότεινε να ζητηθεί χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών και λειτουργιών των Δήμων, που να προέρχεται από την αύξηση στη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της εκκλησιαστική περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων και την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, των ανταποδοτικών τελών και των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την πρόσληψη και άλλου προσωπικού.

Στις τοποθετήσεις των άλλων συμβούλων, ο Ζήνων Σατραζέμης τόνισε ότι από τη στιγμή που η αυτοδιοίκηση είναι εξαρτημένη από το κεντρικό κράτος και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε για οικονομική αυτοτέλεια, αλλά ούτε να θεσπίζει δική της νομοθεσία, ουσιαστικά πρόκειται για μια ετεροδιοίκηση. Επίσης, τόνισε ότι δεν έγινε διεύρυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως προέβλεπε ο Καλλικράτης και δεν ξεκίνησε κανένα πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, ενώ είπε ότι δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι. "Η αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το 3% του ΑΕΠ και το 60% των νομικών δεσμεύσεων του κράτους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Επίσης, ο κ. Σατραζέμης αναφέρθηκε σε άλλα λειτουργικά ζητήματα, αλλά και θέματα που άπτονται των ευθυνών των δημοτικών συμβούλων, που πολλές φορές αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη για ζητήματα που ευθύνεται αποκλειστικά το κεντρικό κράτος.

Ο Νίκος Φωτιάδης ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι από τους πιο διεφθαρμένους τομείς του κράτους και ότι χρειάζεται και η αυτοκριτική, ενώ είπε ότι χρειάζονται και πολιτικές νοικοκυρέματος, ώστε να μπορεί μετά κάποιος ΟΤΑ να είναι διεκδικητικός από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Σάκης Γκούνας ανέφερε ότι δεν πρέπει να μεταβιβάζουμε πάντα τις ευθύνες στην κεντρική διοίκηση και να προτείνουμε λύσεις για το τί πρέπει να γίνει ώστε οι Δήμοι να μην οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τις 7 Σεπτεμβρίου οι σύμβουλοι θα μπορούν να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη βελτίωση του νόμου του Καλλικράτη, θέσεις που θα σταλούν στη συνέχεια στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Θέμης Κωτούλας