Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ο εφιάλτης της ΔΗΜΑΡ


     (ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π” ΣΤΙΣ 16-08-12)

    Από όλα τα ζόρια της συγκυβέρνησης των τριών, το πιο επείγον είναι οι αντιθέσεις στο   
    εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Μπορεί ο Βενιζέλος να είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος», καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη και θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. ακόμη και χωρίς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, αλλά η αριθμητική δεν παράγει πολιτική.

Αν η ΔΗΜΑΡ αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τότε το εγχείρημα θα χά­σει πολύ μεγάλο μέρος από την πολιτική του νομιμοποίηση και θα προκληθεί πολιτική κα­ταιγίδα. Έτσι στην κυβέρνηση σκέπτονται με τρόμο το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την - ιδι­ωτική προς το παρόν - απειλή του για παραί­τηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος διαφωνεί σφόδρα με την εφεδρεία, που θα στείλει δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στον προθάλαμο της ανεργίας.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες λένε ότι η επι­χειρηματολογία Ρουπακιώτη εδράζεται, σε σημαντικό βαθμό, σε παλαιότερες επεξερ­γασίες του έτερου υπουργού της ΔΗΜΑΡ, με άμεση εμπλοκή στο θέμα λόγω του χαρτοφυ­λακίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συ­νταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη.

Παράλληλα βλέπουν τις δια­φοροποιήσεις - κανονικό... «αντάρτικο» με απειλή κα­ταψήφισης των μέτρων στη Βουλή - των βου­λευτών της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, με τον δεύτερο να είναι και υπεύθυνος του τομέα Οικονομι­κών του κόμματος.

Αίνιγμα Μανιτάκη

Οι πιο επιφυλακτικοί στο Μαξίμου πάντως κοιτάζουν και προς την πλευρά του Αντώνη Μανιτάκη, κα­θώς πολλοί νιώθουν... ανασφαλείς με τις πρό­σφατες δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος εσχά­τως δήλωσε ότι θέμα εφεδρεί­ας υπάρχει μεν, αλλά ο ίδιος «δεν πρόκειται να εμπλα­κεί» στη σύνταξη του νο­μοθετήματος. Προφανώς δεν πρόκειται ακριβώς για δήλωση... πίστης στην εφεδρεία, ενώ και άλλες δηλώσεις του προ­καλούν προβληματισμό τον τελευταίο μήνα:

♦ Στις 10 Αυγούστου, περί συνταγματικότη­τας της εφεδρείας: «Επειδή είμαι συνταγμα­τολόγος και ξέρω πώς μιλώ, γενικά και αόρι­στα για αντισυνταγματικότητα δεν είχα μιλή­σει ούτε όταν ήμουν στην έδρα. Τώρα πώς θα μιλήσω; Να απαντώ έτσι γενικά και αόριστα; Η αντισυνταγματικότητα προκύπτει όταν γίνουν νόμοι από συγκεκριμένες διατάξεις και εφαρ­μοστούν. Προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα».

♦ Προ μηνός, στις 11 Ιουλίου, διαβεβαίωνε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα γίνουν απο­λύσεις στο Δημόσιο και, σε περιπτώσεις συγ­χωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών του Δημοσίου, το προσωπικό θα μεταφερθεί με μετατάξεις και μετακινήσεις.

♦ Μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Ιουλίου, μι­λώντας στο συνέδριο του Economist, έλεγε τα εξής ενδιαφέροντα: «Η οριζόντια περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγη­ση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, δημιουργεί τερά­στιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδιαστιγμή παραμένουν ανέπαφοι οργα­νισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δεν θα είχε σημαντικές αρνητικές επι­πτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Πάντως, στους... εφιάλ­τες της κυβέρνησης μπορού­με να συνεισφέρουμε και κάτι ακόμη: ένα άρθρο του... συνταγμα­τολόγου Αντώνη Μανιτάκη στην «Αυγή» (φύλλο 18.4.2010, όταν δεν υπήρχε καν η υποψία ότι ο καθηγητής επρόκειτο να γίνει υπουργός), με το οποίο υπε­ρασπίζεται, με εντυπωσιακά μάλι­στα επιχειρήματα, τη συνταγματι­κή κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσο για το ερώτημα αν το «πνεύ­μα» του καθηγητή Μανιτάκη θα υπερισχύσει του κυβερνητικού προσανατολισμού, μην περι­μένετε να το απαντήσουμε εμείς...