Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τα 20 χρόνια πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΝ στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μπαλάφα

Τα 20 χρόνια πολιτικής παρέμβασης και πορείας του Συνασπισμού από την ημέρα της ίδρυσής 
   του έως και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο 
  περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, 25 Ιανουαρίου στο Ιδεοδρόμιο.

Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο που περιλαμβάνει τη σύγχρονη ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, που υπερέβη τον δογματικό κομμουνισμό και απάντησε στις επιταγές και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, με τη ματιά ενός στελέχους που έζησε τα γεγονότα από σημαντικές θέσεις.

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Πιερίας Γιάννης Τεκίδης, το μέλος της του Συνασπισμού Νίκος Παυλίδης, ο συγγραφέας Γιάννης Μπαλάφας, ενώ τον συντονισμό έκανε ο φιλόλογος Αντώνης Κάλφας.

Υπερασπιστήκαμε την αυτονομία μας από τις σειρήνες του δικομματισμού

"Δεν είναι απλώς η παρουσίαση ενός βιβλίου αλλά μια ευκαιρία να μιλήσουμε και να αναφερθούμε σε κάποια πράγματα που αφορούν στην ιστορία αλλά και στο σήμερα και το αύριο της Αριστεράς", ανέφερε ο συγγραφέας λέγοντας πως το βιβλίο προσπαθεί να καταγράψει με τη μορφή ενός χρονικού την πορεία ενός πολιτικού εγχειρήματος.
Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα, στην πορεία αλλά και στην ολοκλήρωση της 20ετίας, σημειώνοντας ότι από ο Συνασπισμός δημιουργήθηκε σε μια εποχή που κυριαρχούσε η κατάρρευση ενός ολόκληρου συστήματος ιδεών και αξιών και ενός τρόπου ζωής. "Σε αυτή την εποχή, αγωνιστές της Αριστεράς, που αποτελούσαν θραύσματα από κομμάτια άλλων σχηματισμών, αποφάσισαν να συνδιαμορφώσουν έναν νέο πολιτικό φορέα με στόχο να υπερβούν τόσο τον δογματικό κομμουνισμό όσο και τη σοσιαλδημοκρατία. Στις ημέρες του νέου φορέα, θα ήταν γραμμένη και η ελευθερία και η ισότητα αδιάσπαστα συνδεδεμένες ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητά του ΣΥΝ", υπογράμμισε ο συγγραφέας.

Για τον Γιάννη Μπαλάφα, η πορεία του ΣΥΝ που ξετυλίχθηκε στο μεταίχμιο δύο αιώνων χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι άντεξε, καθώς όπως υποστήριξε, εξέφρασε ένα υπαρκτόρεύμα μέσα στην Αριστερά, ως η κύρια συνέχεια και έκφραση όλων αντιδογματικών, ανανεωτικών αριστερών ρευμάτων στη σύγχρονη ιστορία της Αριστεράς. Ως παράδειγμα έφερε και τη διάσπαση του 1968 και τη δημιουργία του ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά και στο Ανανεωτικό εγχείρημα μέσα στο ΚΚΕ, που ξετυλίχθηκε τη δεκαετία του ΄80 έως το 1991 αλλά και σε ανανεωτικές απόψεις που υπήρχαν και στην ΕΔΑ, τις δεκαετίες '50-'60, αλλά και παλαιότερα τις δεκαετίες '30-'40.

"Βοήθησε, το ότι για πολλά χρόνια υπερασπιστήκαμε την αυτονομία του φορέα, του συγκεκριμένου ρεύματος της Αριστεράς αλλά και γενικότερα την αυτονομία από τις σειρήνες του δικομματισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε το γεγονός ότι ο ΣΥΝ έκανε υψηλή πολιτική ακόμη και όταν ήταν στο 3%. "Με αριστερό σχέδιο στεκόταν ισότιμα απέναντι στους πανίσχυρους του δικομματισμού με μία αίσθηση ηγεμονίας που μπορούσαν βέβαια κάποιοι να τον κατηγορήσουν και για μικρομεγαλισμό".

Μιλώντας για την τελευταία φάση του ΣΥΝ ο κ. Μπαλάφας είπε ότι στα χρόνια της κρίσης ο ΣΥΝ είχε συσσωρεύσει μια τεράστια εμπειρία, έχοντας συγκροτήσει το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που στη συνέχεια μετασχηματίστηκε σε ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. "Η κρίση τίναξε στον αέρα τη δικομματική κυριαρχία, απομονιμοποίησε στη συνείδηση του κόσμου τα δύο ως τότε κόμματα εξουσίας και ανέδειξε την αδυναμία κομμάτων όπως το ΚΚΕ και άλλων συλλογικοτήτων να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου", σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.



Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, δικαιώθηκε μια ολόκληρη πορεία που τη χαρακτήριζε ένα μόνιμο ενδιαφέρον για την κοινωνία και ένας σταθερός στόχος, αυτός της δημοκρατικής, σοσιαλιστικής αναγέννησης της πατρίδας μας. Τέλος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είπε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και από κυβερνητικές θέσεις αύριο, πάντα με την ενεργό συμμετοχή και την ψήφο του ελληνικού λαού θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της ανανεωτικής αριστεράς.

Ο ΣΥΝ άντεξε και σήμερα δικαιώθηκε

Από την πλευρά του ο Αντώνης Κάλφας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική αξία του βιβλίου τονίζοντας μεταξύ άλλων ο αναγνώστης, μπορεί μέσα σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο να διαβάσει την πορεία του ΣΥΝ ως ένα δείγμα της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς όπως είπε ο ΣΥΝ υπήρξε εκείνη η δύναμη που ήταν καταλύτης στη νεοελληνική πολιτική ζωή, αμφισβητώντας το δικομματισμό και αναδεικνύοντας το διαβρωμένο και αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα.

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Τεκίδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γιάννη Μπαλάφα, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας απέφυγε τους λεκτικούς ακροβατισμούς, τις πολλές εμβαθύνσεις και αναλύσεις, και έγραψε ένα βιβλίο ελκυστικό στον αναγνώστη και πολύτιμο για την ιστορία.



Ο κ. Τεκίδης αναφέρθηκε και αυτός στην εικοσάχρονη πορεία του ΣΥΝ, στάθηκε σε διάφορές ιστορικές στιγμές και μίλησε για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, τη διαμάχη με το ΚΚΕ καθώς για τον προβληματισμό που υπήρχε αν θα αντέξει το εγχείρημα. "Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΝ ήταν σκληρό καρύδι και δεν ήταν εύκολο να πεθάνει, γιατί είχε αναφορά και εκτόπισμα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και οι ιδέες της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς αγκάλιαζαν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών. Έγινε η μήτρα για να μπολιάσει τους πολίτες με τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και ο κορμός του σημερινού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, που διεκδικεί πλέον τη διακυβέρνηση του τόπου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παυλίδης, μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε ότι επιχειρεί μια ιστορική διαδρομή του κόμματος, που δεν μένει μόνο στο στοιχείο της εικόνας, αλλά και στην επίδρασή του ΣΥΝ στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα συνολικά και εν τέλει στο αποτέλεσμα της σημερινής εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Ο κ. Παυλίδης είπε ότι το βιβλίο αναφέρεται στο ρόλο των προσώπων και των στελεχών του κόμματος που συνέβαλαν στην εξέλιξή του, ενώ υπογράμμισε ότι ο συγγραφέας βγάζει και πολύτιμα συμπεράσματα για το μέλλον.

Για τον Γιάννη Μπαλάφα ανέφερε ότι παραμένει στρατευμένος στην Αριστερά, και σταθερά και με συνέπεια έχει κάνει σημαία του και καθημερινή δράση την ενότητά της.

Θέμης Κωτούλας    http://e-pieria.gr