Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Εισαγγελείς για Παπανδρέου: Απαράδεκτη η παρέμβασή του

«Απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της 
ηΈνωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, κ. 
Γιώργου Παπανδρέου για τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει ότι παρά την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων για τις πρόσφατες δηλώσεις «των εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας» για την τρομοκρατία, «συνεχίστηκαν ομοίου χαρακτήρα δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον τέως πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου».
«Με αφορμή παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης, που έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας σε εκκρεμή ποινική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ, ο πρώην Πρωθυπουργός, σε ανακοίνωσή του, εκφράζεται απαξιωτικά για τον Οικονομικό Εισαγγελέα (η θέση αυτού συστήθηκε σημειωτέον επί των ημερών της κυβέρνησής του, με το Ν 3943/2011), προσδίδοντας πολιτικές σκοπιμότητες στις ενέργειές του. Ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται να αγνοεί ότι η Εισαγγελική Αρχή, εκ του Συντάγματος και του νόμου, ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την αρχή της νομιμότητας, τούτο έχει δε πράξει διαχρονικά, χωρίς επηρεασμούς ή σκοπιμότητες πολιτικές ή άλλες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΕ.

Επίσης, τονίζεται, πως: «Ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Οικονομικού Εισαγγελέα που προξένησαν τη δυσφορία του πρώην Πρωθυπουργού, για λόγους που εκείνος γνωρίζει -και τις οποίες το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος από λόγους συμμόρφωσης με το Σύνταγμα και σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν σχολιάζει, ούτε κρίνει-, απαιτείται να υπογραμμιστεί ότι οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι τινές, όταν αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη».

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει ότι «στις επάλληλες, πρόσφατες δηλώσεις παρέμβασης στα της Δικαιοσύνης εκ μέρους πολιτικών προσώπων, εμφιλοχωρεί η ίδια εκείνη σκοπιμότητα που οι τελευταίοι -δήθεν- εντοπίζουν σε δικαστικές ενέργειες». «Είναι αυτονόητο, όμως, ότι υπάρχουν όρια, που πρέπει να τηρούν κάποτε όσοι διατείνονται ότι σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», καταλήγει.