Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Το διπλό στοίχημα του Ευ. Βενιζέλου

ΤΟ «ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ» ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Εναν διπλό στόχο, για την παράταξη και τη χώρα, πρόκειται να θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 28 Φεβρουαρίου.

 Η ενίσχυση μέσω ριζικών αλλαγών του ΠΑΣΟΚ και η σταθεροποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας για την αναγκαία «στροφή» από την κρίση στα πρώτα βήματα ανάπτυξης ακόμη και εντός του 2013, είναι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο το «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ακράδαντα ότι παρά τη συρρίκνωση και τις πρόσφατες δυσκολίες που πέρασαν το κόμμα του και ο ίδιος, έχει τη δυνατότητα να υπερβεί την κρίση και να «ταρακουνήσει» το πολιτικό σκηνικό.

Μάλιστα εξ απορρήτων συνεργάτης του αποκαλύπτει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του κι ότι εκτός από τρεις-τέσσερις στο επιτελείο του, το συνολικό σχέδιο (και με ριζοσπαστικού χαρακτήρα προτεινόμενες αλλαγές) θα το ακούσουν τα στελέχη μόλις την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου.

Ισως αυτός είναι και ο λόγος που αν και απομένουν ελάχιστες ημέρες πια για τη σύνταξη των κειμένων, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη επισήμως ούτε... σελίδα - με αποτέλεσμα αρκετά στελέχη να εκφράζουν τη δυσφορία τους και να «αναρωτιούνται» πώς είναι δυνατόν να γίνει ο προσυνεδριακός διάλογος. Εγκυρες πληροφορίες όμως δίνουν απάντηση στην εύλογη απορία στελεχών.

«Εκπλήξεις»
Ο κ. Βενιζέλος θέλει να έχει «εικόνα» επί όλων των κειμένων και έχει προειδοποιήσει στενούς συνεργάτες του (π.χ. τους κ. Κουκουλόπουλο, Σαχινίδη, Μανιάτη, Πρωτόπαπα, τη Φώφη Γεννηματά κ.ά.) ότι θα υπάρχουν «εκπλήξεις» και τολμηρές εισηγήσεις. Τα «αποκαλυπτήρια» των προθέσεών του θα γίνουν λοιπόν στο Συνέδριο, όπου αφενός θέλει να εκλεγεί η νέα ηγετική ομάδα και αφετέρου να επιδιώξει εσωκομματικές συμμαχίες βάσει ενός πολιτικού πλαισίου που ενδέχεται να φέρει και νέες... ρήξεις.

Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει επανεκκίνηση της συζήτησης για τη συγκρότηση της ενιαίας Αριστεράς - η Ιπποκράτους έχει, δε, την αίσθηση ότι και η Δημοκρατική Αριστερά, παρότι ο κ. Κουβέλης πάτησε απότομα φρένο στον διάλογο που είχε ξεκινήσει, θα ανάψει το «πράσινο φως» για ευρύτερη συζήτηση.

Θα κατατεθούν προτάσεις που στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ «αποκήρυξε», όπως για την αλλαγή του ονόματος και του συμβόλου; «Πρέπει να υπερβούμε το κόμμα και τους εαυτούς μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο («διαχρονικός» συνομιλητής του Ευ. Βενιζέλου) Γιάννης Δατσέρης στον «μυστικό δείπνο» υπό τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη. Σε αίθουσα ξενοδοχείου με θέα την Ακρόπολη, ο κ. Βενιζέλος άνοιξε ακόμη και θέμα μετεκλογικής συνεργασίας, δείχνοντας την πεποίθησή του ότι η νυν κυβέρνηση συνεργασίας θα συνεχίσει και πρέπει να πετύχει.

Σημείο αντιπαράθεσης
Η μαχητική στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά ενδέχεται να είναι και το σημείο αντιπαράθεσης εντός του Συνεδρίου, αφού στελέχη κάνουν ήδη λόγο για «ταύτιση» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ζητούν την αποχώρηση από την κυβέρνηση (Παναγιωτακόπουλος, Σκανδαλίδης κ.ά.).

Η ηγεσία της Ιπποκράτους, πάντως, φαίνεται ότι έχει κατασταλαγμένη άποψη: θα επιδιώξει τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με μαχητικό τρόπο, ταυτόχρονα όμως θα επιχειρήσει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ελλάδα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σχετικά με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Ν. Τσούτσια, η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να διευκρινίσει ότι η στήριξη στην κυβέρνηση δεν αποκλείει -το αντίθετο- την πολιτική αυτονομία των κομμάτων.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε συγκεκριμένα να εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη «γραμμή» της τρικομματικής συνεργασίας και του κόμματος της ΝΔ το γραφείο της Συγγρού.

«Το ότι στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορετική προσέγγιση για διάφορα θέματα, που, αν διαπιστώνουμε εγκαίρως, μπορούμε να συζητήσουμε και να χειριστούμε επικοινωνιακά για να μην προκαλούνται "επεισόδια"», είπε η εκπρόσωπος Τύπου.

Για το συνέδριο
Επιλογή νέων στελεχών

Νέα στελέχη επιλέγει η Ιπποκράτους για τις εκδηλώσεις που έχει οργανώσει προσυνεδριακά στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια. Η δε νέα ηγετική ομάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Βενιζέλου, θα λάβει την πλήρη «νομιμοποίηση» στο συνέδριο. Χθες εν τω μεταξύ όρισε υπευθύνους στους τομείς Πολιτισμού, Παιδείας και Επιστημόνων, τους κ. Θανάση Χειμωνά, Δ. Νικηφόρο και Γ. Οικονομίδη. «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα», δήλωσε επίσης χθες η Αντζελα Γκερέκου, εκ των διαγραφέντων που λέγεται ότι παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής.

Συνεργασίες
«Διαρκές» το ρήγμα με ΣΥΡΙΖΑ

Και για τη μετεκλογική συνεργασία; Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να εκτιμά ότι το ρήγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «διαρκές» κι ότι δεν διακρίνονται περιθώρια συνεργασίας. Τάσσεται υπέρ της μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης και της ενίσχυσης της παράταξης, που μπορεί να συνεχίσει και μετεκλογικά τη σημερινή συνεργασία υπό τον όρο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ούτως ή άλλως, η ανταλλαγή απόψεων για θεσμικού τύπου αλλαγές ξεκινά άμεσα, αφού η παρούσα Βουλή είναι και η προτείνουσα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος την επομένη...

Φώφη Γιωτάκη  http://www.ethnos.gr