Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στήριξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την στήριξή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε συνέντευξη που 
  παραχώρησαν τρεις βουλευτές του (Βαγέλης Αποστόλου, Λίτσα Αμμανατίδου και Δέσποινα 
  Χαραλαμπίδου) σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα τη ΜΕΒΓΑΛ και την ΑΓΝΟ και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και με τις διοικήσεις των εταιρειών. Στόχος σύμφωνα με τους βουλευτές είναι να μην κλείσουν παραγωγικές πρώην συνεταιριστικές μονάδες, όπως αυτές και η προσφάτως ιδιωτικοποιημένη «Δωδώνη», αλλά να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι έως και τρεις μήνες και οι παραγωγοί.
Οι βουλευτές κατήγγειλαν τα «καρτέλ» και τους «μεγάλους μεσάζοντες» στην αγορά των τροφίμων και πρότειναν μια παραγωγική ανασυγκρότηση με παράκαμψη των μεγάλων μεσαζόντων. Η κυβέρνηση απομιζεί τους αγρότες τόνισε συγκεκριμένα ο Β. Αποστόλου ενώ η Λίτσα Αμμανατίδου δήλωσε ότι ενώ συμπιέζονται οι τιμές για τους παραγωγούς αυξάνονται για τους καταναλωτές. Η Δ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ παραμένουν απλήρωτοι εδώ 2,5 μήνες και πρόσθεσε πως η εργοδοσία παρεμβάινει στην συνδικαλιστική δράση και τις συναντήσεις του σωματείου.

Οι βουλευτές τέλος σημείωσαν ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά της «Αγροτικής Τράπεζας» υπό «ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο», ενώ έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού ταμείου για τους παραγωγούς με "κάρτα αγρότη" και με αντίκρισμα την καταπατημένη γη του δημοσίου, αντί αυτή να περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Χρήστος Ρώσιος, γραμματέας του ΣΥΝ Β` Θεσσαλονίκες επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο σχετικά με τις περιπτώσεις "πολυνομίας" και "γραφειοκρατίας" που εμποδίζουν τους κτηνοτρόφους, παρά τον σχετικό νόμο που τους διευκολύνει, να πάρουν άδειες για τα μαντριά τους "με κίνδυνο το 2014 να απειλούνται με διακοπή των ενισχύσεων".