Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013
Ανησυχία των τουριστών για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα
Πολλοί τουρίστες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να επισκεφθούν την Ελλάδα τη στιγμή που γνωρίζει έξαρση η ρατσιστική βία, απευθυνόμενοι σε διεθνείς ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Η ανησυχία των εν δυνάμει επισκεπτών, έχει ενταθεί μετά την είσοδο της Χ.Α στη Βουλή, ωστόσο υπήρχε και πριν από αυτήν, εξαιτίας των επιθέσεων εναντίων μεταναστών. Κυρίως φοβούνται ενδεχόμενη ρατσιστική επίθεση εξαιτίας του χρώματος ή της σεξουαλικής τους προτίμησης.
«Είναι ασφαλής η Ελλάδα για μη λευκές γυναίκες;», ρωτούσε το Σάββατο -δύο μέρες μετά την άγρια ρατσιστική δολοφονία Πακιστανού στα Πετράλωνα- μια Καναδή που προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο, στο tripadvisor.com. Σημειώνεται ότι το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο τουριστικό φόρουμ στον κόσμο με 56 εκατ. επισκέπτες το μήνα.
«Μ' όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα και αυτά που διαβάζω στις εφημερίδες, ανησυχώ λίγο για την ασφάλειά μας, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει αύξηση στις επιθέσεις στους μη λευκούς τουρίστες. Την παρέα μας αποτελούν δύο μαύρες, μία Κινέζα και μία Καυκάσια. Ξέρει κανείς ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα;», έγραφε.
«Η άνοδος του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές [...] είναι ζήτημα που μας αφορά. [...] Ναι, η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός, αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί δεν μας κάθεται καλά, ούτε σε εμένα ούτε στην οικογένειά μου», έγραψε στις 13 Μαΐου, μία εβδομάδα μετά τις προτελευταίες εκλογές, ένας Αμερικανός που σχεδίαζε να επισκεφτεί οικογενειακώς στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013.
Η μείωση, που αναδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 23.3% των επισκέψεων από τις ΗΠΑ πέρυσι σε σχέση με την συνολική πτώση του τουρισμού 5% , δίνει στην επαναλαμβανόμενη έκφραση ανησυχίας των τουριστών για τον ρατσισμό νέα διάσταση.
Το πρόβλημα το έχουν επισημάνει μελετητές και άνθρωποι της τουριστικής βιομηχανίας. Ο Κώστας Παναγιωτάκης, αν. καθηγητής Κοινωνιολογίας στο City University of New York, επεσήμαινε σε άρθρο του στην «Αυγή» (18/8/2012): «Είναι προφανές ότι πρακτικές που υποδαυλίζουν τη ρατσιστική βία παράλληλα κάνουν τη χώρα μας λιγότερο ελκυστική στο ανερχόμενο και πιο δυναμικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς.[...] Με φίλους του ελληνικού τουρισμού, όπως οι κύριοι Δένδιας και Σαμαράς, τι τους θέλουμε τους εχθρούς...»
Η ανησυχία των τουριστών εμφανίζεται πολύ νωρίτερα από τις εκλογές, με αφορμή την έξαρση των επιθέσεων με στόχο μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2012, μια Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής, που σχεδίαζε να έρθει στην Ελλάδα μαζί με τον μαύρο φίλο της έγραφε: «Με την οικονομική κρίση, άκουσα ότι τώρα είναι πιο πιθανό οι μη λευκοί να πέσουν θύματα (εξαιτίας του ότι το φταίξιμο πέφτει στους μετανάστες και τους ξένους). Πόσο ασφαλές θα ήταν για μας να κάνουμε την επίσκεψή μας αυτή την περίοδο;»
Καθώς η ρατσιστική βία στην Ελλάδα γίνεται θέμα στα πιο έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι σχετικές αναρτήσεις πληθαίνουν. Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στο διαφορετικό χρώμα δέρματος. Ο Ντένι, ένας εικοσιπεντάχρονος Σκοτσέζος ομοφυλόφιλος, ζήτησε το Σεπτέμβριο συμβουλές για το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις απαντήσεις, βρισκόταν και η εξής: «Πρόσεχε, γιατί το ναζιστικό κόμμα έχει απειλήσει τους ομοφυλόφιλους στην Αθήνα. Να προσέχεις αν βρεθείς μόνος σου σε στενά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί».
Ταξιδιωτική Οδηγία για τη ρατσιστική βία
Η ρατσιστική βία θεωρείται εξίσου επικίνδυνη για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα όσο τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 17 Νοέμβρη ή αυτό της περασμένης Κυριακής στο The Mall. Η αμερικανική πρεσβεία έβγαλε το Νοέμβριο ταξιδιωτική οδηγία που για πρώτη φορά δεν αφορούσε τρομοκρατία ή πολιτική αναταραχή (όπως η πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία μετά το χτύπημα στο The Mall), αλλά τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η οδηγία πληροφορούσε τους Αμερικανούς «για την αύξηση των απρόκλητων εφόδων και βίαιων επιθέσεων εναντίον ανθρώπων που, λόγω της εμφάνισής τους, μπορεί να νομίσει κανείς ότι είναι μετανάστες». Σημείωνε ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι κατάγονται από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Μέση Ανατολή και μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών