Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οκτώ χρόνια στη φυλακή για τέσσερα ποδήλατα!

Το σκληρό και άτεγκτο πρόσωπό της επέλεξε να δείξει η Δικαιοσύνη σε δυο αλλοδαπούς 
   νεαρούς που έπεσαν στο φοβερό «ατόπημα» να κλέψουν δυο ποδήλατα από πυλωτή πολυκατοικίας στην Αθήνα. Οι δυο νεαροί αφού συνελήφθησαν για τις πράξεις τους αυτές τον περασμένο Απρίλιο, οδηγήθηκαν στη συνέχεια ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μετά τις απολογίες τους ανακριτής και εισαγγελέας διέταξαν την προφυλάκισή τους. Η τιμωρία τους, όμως, δεν τελειώνει εδώ.

Όντας κρατούμενοι στις φυλακές, ο ένας στον Κορυδαλλό και ο άλλος στις φυλακές Βόλου, από τις 12 Απριλίου, την περασμένη Τετάρτη, πληροφορήθηκαν και την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τις παράνομες, είναι αλήθεια, πράξεις τους. Οχτώ χρόνια κάθειρξη στον καθένα για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής ποδηλάτων, ήταν η απόφασή του Β΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας!
Το δικαστήριο χωρίς να τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό-αν και κανείς από τους δυο δεν είχε- απασχολήσει στο παρελθόν άλλη φορά τις αρχές - έκρινε ότι πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή για άλλα οχτώ χρόνια ο καθένας. Προφανώς για να σωφρονιστούν!

Αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης από τα χείλη της προέδρου του Β΄ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η «είδηση» της βαριάς καταδίκης δυο νεαρών ανθρώπων σε σχέση με την κατηγορία που αντιμετώπιζαν, «κυκλοφόρησε» μεταξύ των δικηγόρων που δικάζουν σε Μονομελή Εφετεία.

Πολλοί δικηγόροι, μιλώντας στο «protothema.gr» εξέφραζαν την έκπληξή τους για την ετυμηγορία του δικαστηρίου δεδομένου ότι το «ταβάνι» της ποινής που μπορεί να επιβληθεί για τέτοιους είδους αδικήματα αγγίζει τα δέκα έτη. «Αν είναι να επιβάλλουν για κλοπές ποδηλάτων κάθειρξη οχτώ ετών, τότε τι ποινή θα επιβάλλουν σε κάποιον που έχει κλέψει τέσσερα πανάκριβα αυτοκίνητα;» ανέφεραν, επικαλούμενοι και την αρχή της αναλογικότητας που θα πρέπει να διέπει τις δικαστικές αποφάσεις.

Το «κατηγορώ»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κλητήριο θέσπισμα, οι δυο νεαροί (τα στοιχεία των οποίων έχει στη διάθεση του το protothema.gr όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας) «τέλεσαν με πρόθεση έγκλημα που προβλέπεται και τιμωρείται από το νόμο με πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή». Ειδικότερα, «με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, από κοινού ενεργώντας και με δόλο και έχοντας ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές, δηλαδή κατόπιν συναπόφασής και με κοινό δόλο τέλεσης,αφαίρεσαν ξένα (ολικά) κινητά πράγματα από την κατοχή άλλου, με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα».

Συγκεκριμένα:

«1) Στα Βριλήσσια Αττικής (.)την 12.4.2012 και περί ώρα 17:10 αφαίρεσαν από κοινού και ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο τέλεσης και έχοντας ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές, δυο ποδήλατα χρώματος μαύρου και μπλε (.).

2) Στα Βριλήσσια Αττικής (.) την 8/9-4-2012 και κατά τις ώρες 23:00 έως 03:00 αφαίρεσαν από κοινού και ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο τέλεσης ένα ποδήλατο, μάρκας ΚΤΜ χρώματος μαύρου - πορτοκαλί (.)

3) Στα Βριλήσσια Αττικής (.) την 6.4.2012 και κατά τις ώρες 02:00 έως 07:00 αφαίρεσαν από κοινού και ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο τέλεσης δυο ποδήλατα, μάρκας GT AVALANISτο ένα αξίας 1000 ευρώ, μάρκας SPECIALISED το άλλο χρώματος μωβ αξίας 1000 ευρώ (.)

4) Στα Βριλήσσια Αττικής (.) την 24/25-3-2012 και κατά τις ώρες 20:00 έως05:00, αφαίρεσαν από κοινού και ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο τέλεσης ένα ποδήλατο μάρκας BALISTIC, χρώματος μπλε αξίας 50 ευρώ (.)».

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, οι δυο νεαροί «διαπράττουν δε κλοπές κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, αφού από την επανειλημμένη τέλεση της κλοπής, προκύπτει σκοπός τους για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή προς τη διάπραξη του συγκεκριμένου εγκλήματος ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους».

Αξίζει, εδώ να αναφερθεί ότι στην κατηγορία που οι δυο νεαροί αντιμετώπιζαν για την κλοπή των δυο ποδηλάτων, τους αποδόθηκαν κατηγορίες και για άλλες τρεις κλοπές ποδηλάτων (όπως προκύπτει από το κλητήριο θέσπισμα) που όμως τελέστηκαν από άγνωστους δράστες σε άλλες ημερομηνίες από αυτή της 12.4.2012 οπότε και συνελήφθησαν. Οι τρεις αυτές κλοπές δεν αποδείχθηκε ποτέ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι τελέστηκαν από τους δυο κατηγορουμένους.

Οι καταθέσεις και τα στοιχεία

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ουδείς από τους ιδιοκτήτες των ποδηλάτων που εκλάπησαν δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο. Ο μόνος που κατέθεσε ήταν ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που είχε συλλάβει τους δυο νεαρούς κοντά σε παράδρομο της Αττικής Οδού στο ύψος των Βριλησσίων. Αξιοσημείωτη, όμως είναι η κατάθεσή που είχε δώσει προανακριτικά ο ιδιοκτήτης των δυο ποδηλάτων που εκλάπησαν από πυλωτή πολυκατοικίας στα Βριλήσσια Αττικής στις 12.4.2012, στις 17:10 περίπου το πρωί.

«Εξερχόμενος της οικίας μου διαπίστωσα ότι άγνωστοι δράστες είχαν αφαιρέσει από την πυλωτή της πολυκατοικίας ένα ποδήλατο ιδιοκτησίας μου χρώματος μαύρου άνευ μάρκας και ένα ποδήλατο χρώματος μπλε το οποίο είχε αφήσει στην πυλωτή ο φίλος του γιου μου».

«Εγκατέλειψαν τα ποδήλατα»

Ο μάρτυρας και θύμα της κλοπής που δεν προσδιορίζει καν την αξία των ποδηλάτων και δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο να καταθέσει, επισημαίνει ακόμη στην προανακριτική του κατάθεση: «Αμέσως αναζήτησα τα ποδήλατα με το αυτοκίνητο μου, διότι θεώρησα ότι είχαν κλαπεί προ ολίγου και επί της οδού 25ης Μαρτίου στα Βριλήσσια κοντά στο γήπεδο του Χαλανδρίου αντιλήφθηκα δυο άτομα, με τα ανωτέρω ποδήλατα να κινούνται με κατεύθυνση προς τη Λ. Πεντέλης. Τους πλησίασα και τους ζήτησα να σταματήσουν όμως αυτοί επιτάχυναν και έστριψαν αριστερά (...). Εγώ συνέχισα να τους καταδιώκω ώσπου εγκατέλειψαν τα ποδήλατα και έτρεχαν πεζοί. Εκείνη την ώρα είχε καταφθάσει η ομάδα ΔΙΑΣ όπου και τους συνέλαβε (.). Τα ποδήλατα παρελήφθησαν από εμένα».

Πηγή: thebest.gr