Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η τρόικα (ξανά) αδειάζει την κυβέρνηση


Με «άδειασμα» της κυβέρνησης από την τρόικα ολοκληρώθηκε η νέα πολύωρη συνάντηση της Δευτέρας στο υπ. Οικονομικών για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 
Η τρόικα επιμένει να προσδιορίζει το εν λόγω κενό, υψηλότερα, στα 2 δισ. ευρώ, ζητώντας επιπλέον να συμφωνηθούν τώρα και τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Όσον αφορά τα ίδια τα μέτρα απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης και απαιτεί μέτρα άμεσης δημοσιονομικής εισπραξιμότητας.Έως και αυτή την ώρα πάντως κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί ακόμη και χωρίς συμφωνία με την τρόικα. Όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τη Πέμπτη, οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή». Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν μετά την Πέμπτη.

Μετά την αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, από το υπουργείο Οικονομικών, ακολούθησε σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών και οι ομαδικές απολύσεις, ζήτημα το οποίο η τρόικα επαναφέρει συνεχώς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.

Αναλυτικά η τρόικα:
Ζητάει την κάλυψη δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014 καθώς και συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν για την κάλυψη του κενού το 2015
Απορρίπτει την πρόταση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου για κάλυψη της τρύπας που προκύπτει από την αλλαγή στο φόρο ακινήτων από νέα μείωση στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.
Ζητά λίστες με ονόματα των απολυμένων από το δημόσιο για το 2013 αλλά και των 11.000 που θα απολυθούν το 2014 αμφισβητώντας επί της ουσίας το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου.
Δεν αποδέχεται ως ανεδαφικούς και φιλόδοξους τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για έσοδα έως 700 εκατ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Τέλος απομένει η εκκρεμότητα σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, όπου δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα και στην οποία διαφαίνεται και ενδοκυβερνητική διάσταση καθώς πληροφορίες θέλουν την αναπληρώτρια υπ. Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά να μην υποχωρεί στην απαίτηση της τρόικας για «ξαφνικό θάνατο».
tvxs