Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Επιστροφή στην κυβέρνηση: Η Μπακογιάννη επιμένει, η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει αλλά...


Η Αγ. Κωνσταντίνου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για 
επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ωστόσο η βουλευτής της ΝΔ επιμένει και υπογραμμίζει: 
«Δεν περίμενα η ΔΗΜΑΡ να πει αμέσως το ναι. Η πρότασή μου απευθύνεται στον 
πρωθυπουργό της χώρας, εκείνος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία». Ωστόσο ζήτημα τίθεται και για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς στις οποίες συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ. Ο Γιάννης Πανούσης παίρνει αποστάσεις και επισημαίνει πως το «μομέντουμ της Κεντροαριστεράς τελείωσε». «Ήρθε η ώρα για την Αριστερά», τόνισε. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, από την Καβάλα, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής του κόμματος στην κυβέρνηση επισημαίνοντας τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ με την ασκούμενη πολιτική. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση ήταν «αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαφωνιών», καθώς όπως είπε, «δεν εξασφαλιζόταν ο κοινός συνεργατικός κυβερνητικός τόπος και η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ στηριζόταν και είχε συγκροτηθεί από τρεις πολιτικές δυνάμεις».




«Με δεδομένη την ασκηθείσα πολιτική, με δεδομένη τη διαφωνία μας προς εκείνη την πολιτική, αλλά και την πολιτική που σήμερα ασκείται από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, δεν έχει καμία λογική να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και με μια νέα προγραμματική συμφωνία, όπως ακούστηκε», δήλωσε και υπογράμμισε πως «κριτήριο της ΔΗΜΑΡ για τις πολιτικές της αποφάσεις είναι «η άσκηση της πολιτικής για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».



«Δεν περίμενα η ΔΗΜΑΡ να πει αμέσως το ναι. Η πρόταση μου απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, εκείνος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την άρνηση της ΔΗΜΑΡ για επιστροφή στην κυβέρνηση. Μιλώντας στο Σκάι, η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ τόνισε πως μετά και την αποχώρηση της Θ. Τζάκρη «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μικρή για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα». «Οταν ο αριθμός είναι 153 ο κάθε συνάδελφος μπορεί να κάνει τον Ταρζάν. Δεν είναι η ώρα για τέτοια πράγματα».




Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως θα ήταν σωστή πολιτική κίνηση να πάρει πρωτοβουλία ο Αντώνης Σαμαράς να αυξηθεί η πλειοψηφία, «αφού οι στόχοι είναι κοινοί, να βρούμε κοινό τόπο και να πάμε μαζί μέχρι τις εκλογές του 2016». Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια νέα προγραμματική συμφωνία και εκτίμησε πως η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ «θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση». «Πολλοί άνθρωποι και κόμματα κάνουν πίσω στα δύσκολα αλλά αντιλαμβάνονται που βρίσκεται η χώρα», σημείωσε, ενώ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως είναι σαφές ότι δεν πείθει. «Δεν υπάρχει κανείς να πιστεύει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.



Παρέμβαση για το ζήτημα υπήρξε και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. «Η χώρα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο. Και γι' αυτό είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε στο Σκάι ο Κ. Τριαντάφυλλος.


«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι πάντα σε μία θέση ευθύνης», τόνισε επίσης στο ραδιόφωνο του Σκάι ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη. Όπως είπε ο αρμοδιότερος σε αυτή τη φάση να απαντήσει είναι ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, που είναι ο αυθεντικότερος εκφραστής του κόμματος, τρεις εβδομάδες πριν από το συνέδριο. «Εγώ είμαι σε μία πολύ λεπτή θέση γιατί έχω ανοίξει αυτή την περίοδο πολλά ζητήματα προσανατολισμού της ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.

«Δεδομένης της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά και των τρόπων και των μεθόδων με την οποία η πολιτική υλοποιείται, το βρίσκω απίθανο. [...] Ισχυρίζομαι ότι μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων, στο φως και της πρόσφατης εμπειρίας. Το πρωτεύον είναι η συμφωνία στις πολιτικές. Σε μια τέτοια προοπτική η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη -το έχει αποδείξει- να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν», δήλωσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.


Αίσθηση προκαλεί και η δήλωση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί αποστάσεις από τις κινήσεις που γίνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αφού πρώτα χαρακτηρίζει «πρόταση στο πεδίο της πολιτικής φαντασίας» την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, επισημαίνει πως «το μομέντουμ της κεντροαριστεράς έχει τελειώσει, πρέπει να ξεκινήσει η τώρα συζήτηση μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς».

«Κυβερνώσα Αριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν υπάρχει. Θα δούμε τον εφιάλτη μιας κυβερνώσας ακροδεξιάς αν δεν τα καταφέρουμε», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και αν αυτό αποτελεί πιθανό συνομιλητή για τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λύσει μόνο του τα προβλήματά του, δεν μπορούμε εμείς να καλύψουμε τις κινήσεις του παλιού ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του σημερινού του Βενιζέλου».
tvxs