Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Αντεξε η καρδιά του κομήτη


Ο άσπρος σταυρός δείχνει το σημείο στο οποίο οι επιστήμονες της NASA ανέμεναν την επανεμφάνιση του κομήτη σε περίπτωση επιβίωσής του από την... εκ του σύννεγυς επαφή του με το περιήλιο. Νεότερες ενδεί  ΝΕΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Στην εκτίμηση ότι τμήμα του κομήτη ISON ίσως και να επιβίωσε της «καυτής επαφής» που είχε με τον Ηλιο καταλήγει μερίδα επιστημόνων που συμμετείχαν στη συζήτηση στρογγυλής 

τραπέζης που διοργανώθηκε από την NASA για την παρατήρηση του φαινομένου.
Ο άσπρος σταυρός δείχνει το σημείο στο οποίο οι επιστήμονες της NASA ανέμεναν την
επανεμφάνιση του κομήτη σε περίπτωση επιβίωσής του από την... εκ του σύννεγυς επαφή του με το περιήλιο. Νεότερες ενδείξεις αναφέρουν ότι ο κομήτης ίσως τελικά... τα κατάφερε.

«Φαίνεται πως ένα κομμάτι του πυρήνα του κομήτη ISON τα κατάφερε να βγει από το περιήλιο και να επανεμφανιστεί. Ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορέσει τελικά να μην διαλυθεί. Τώρα που επανεμφανίστηκε και άρχισε να λάμπει, πρέπει να τον παρατηρήσουμε για μερικές ημέρες ώστε να πάρουμε μια ιδέα της συμπεριφιοράς που θα επιδείξει», λέει ο Karl Battams, επιστήμονας του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών, στο CNN.


Λίγες ώρες νωρίτερα οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι ο κομήτης δεν κατάφερε να επιβιώσει.



Ο Φιλ Πλέιτ, για παράδειγμα, αστρονόμος και υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Bad Astronomy» ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι ο κομήτης επέζησε » ανέφερε. «Ο Ison φαίνεται να έχει εξαφανιστεί στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», δήλωσε επίσης ο Ντιν Πέσνελ, ηλιακός φυσικός, επιστημονικός υπεύθυνος του « Solar Dynamics Observatory» (SDO) ενός δορυφόρου της NASA για την επίβλεψη του ήλιου.

Ο κομήτης Ison ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και βράχων ανακαλύφθηκε από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2012 και είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον επειδή θεωρείται ότι «μας πήγαινε πίσω στις ρίζες του ηλιακού συστήματος». Ο ISON προέρχεται από το παγωμένο Νέφος του Όορτ σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα είδος «πάρκινγκ» κομητών στο ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται ανάμεσα στον ήλιο και το επόμενο αστέρι.
Αντεξε η καρδιά του κομήτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ISON πέρασε σε απόσταση 1,17 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του ήλιου περίπου στις 1830 GMT , «υποφέροντας» από θερμοκρασίες 2.700 βαθμών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο συγκεκριμένος κομήτης δεν ήταν πολύ ισχυρός, απαρτιζόμενος από 30%ή ίσως και 50% παγωμένο νερό ενώ το μέγεθος του πυρήνα του είναι αρκετά μικρό σε σύγκριση με το μέσο όρο των κομητών που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα. Η διάμετρός του υπολογίστηκε στα 1,2 χιλιόμετρα.
Αντεξε η καρδιά του κομήτη

Μερικοί αστρονόμοι πίστευαν αρχικά ότι ο ISON ήταν πολύ μεγάλος με πυρήνα που έφτανε αρκετά χιλιόμετρα σε διάμετρο. Αλλά όταν ο κομήτης πέρασε πολύ κοντά στον Άρη, το όχημα Mars Orbiter της NASA μπόρεσε να πάρει εικόνες του που τον αποκρυπτογράφησαν εν μέρει, με τους ειδικούς να μετρούν τη μέγιστη διάμετρό του μόλις στα 1,2 χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο των περισσότερων κομητών.
πηγή: Έθνος