Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΓΚΑΛΟΠ METRON ANALYSIS

 Αλλαγή σκυτάλης στο ντέρμπι κορυφής
Κινούμενη άμμο εξακολουθεί να θυμίζει το πολιτικό σκηνικό, καθώς αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο οι δυσκολίες και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίες 
αποτυπώνονται τόσο στην επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος όσο και στους συσχετισμούς των κομμάτων.Σύμφωνα με τα ευρήματα της Metron Analysis, καταγράφεται η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, όπου κατά κύριο λόγο αυτό που έδωσε τον τόνο είναι οι αρνητικές ειδήσεις.

Ο εφιάλτης του νεοναζισμού επιστρέφει και πάλι καθώς η Χρυσή Αυγή επανακάμπτει, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλα τα δημοκρατικά κόμματα, ενώ... ανατροπή καταγράφεται και στο δίπολο «ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ», με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «παίρνει κεφάλι» στην εκτίμηση ψήφου. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί καθώς σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Οκτωβρίου χάνει την πρώτη θέση. Από το 30,3%, σήμερα βρίσκεται στο 29,2% (χάνει το 1,1%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 29,9%.

Το εκκρεμές
Η Χρυσή Αυγή από το 7,6% έχει τη μεγαλύτερη αύξηση, αγγίζει το 10%, ενώ αρνητικά είναι τα μηνύματα και για τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, καθώς από το 7,1% σήμερα είναι στο 6%. Χωρίς αυξομειώσεις είναι η δύναμη των άλλων κομμάτων, πλην των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι αν και στη μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν εντός Βουλής, σήμερα είναι κάτω από το όριο του 3% και εκτός Κοινοβουλίου.


Πάντως, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά η αδιευκρίνιστη ψήφος, φθάνει στο 32,5%, όπου μεταξύ των πολιτών το 9,8% δηλώνει ότι θα ρίξει άκυρο και το 14,6 δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Το συγκεκριμένο Σώμα των πολιτών είναι πολύ πιθανόν τελικά να κρίνει με την... αποχή ή την ψήφο του ποιο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα και με ποια διαφορά.

Στο διάστημα αυτό φαίνεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χάνει έδαφος τόσο στην αξιολόγησή του όσο και στη δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση μειώνονται, ενώ χωρίς αλλαγές είναι οι αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα δείχνουν ότι το δίπολο «ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ» πιέζει τα μικρά κόμματα, ενώ αλώβητη, τουλάχιστον σήμερα, παραμένει η Χρυσή Αυγή.


Η ταυτότητα της έρευνας

Ανάθεση: Εφημερίδα «Εθνος».
Τύπος Ερευνας: Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα για τα θέματα της επικαιρότητας.
Περιοχή Ερευνας: Πανελλαδική.
Μέθοδος Δειγματοληψίας: Για την επιλογή του δείγματος χρησιμοποιήθηκε απλή τυχαία δειγματοληψία από το αρχείο τηλεφωνικών αριθμών του ΟΤΕ.
Μέγεθος Δείγματος: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.001 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Χρόνος Διεξαγωγής: Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από 19-20/11/2013.
Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία, την αστικότητα και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012.



Προσωπικό field / Ελεγχοι: Εργάστηκαν 3 επόπτες και 47 ερευνητές. Το 17% των συνεντεύξεων ελέγχθησαν με τη μέθοδο της συνακρόασης και το 100% ηλεκτρονικά.



Η Metron Analysis είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας και διεξαγωγής ερευνών και επαγγελματικής πρακτικής της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr



ΑΝΑΛΥΣΗ
ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΦΑΝΑΡΑ

Επιστροφή στο παρελθόν;


Ο μήνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος από πλευράς πολιτικού κλίματος σε ολόκληρη τη μετεκλογική περίοδο. Στην εβδομαδιαία ειδησεογραφία από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα κυριάρχησαν οι αρνητικές ειδήσεις.

Ειδικότερα κατά εβδομάδα (από τις 14 Οκτωβρίου και μετά) κατεγράφησαν κατά σειρά τα εξής: Η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τη λήψη ή όχι νέων μέτρων.


Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την αποφυγή λήψης νέων μέτρων. Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων - Την Παρασκευή 1/11 έγινε η διπλή δολοφονία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι έρευνες για την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής - Την Πέμπτη 7/11 έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κυριαρχεί ως θέμα και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι συναντήσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικας, με έμφαση στις διαφωνίες για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και τέλος, σε αυτή την εβδομάδα που τρέχει, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Αποτέλεσμα αυτού του καταιγισμού αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων ήταν η σημαντική επιβάρυνση του γενικού κλίματος. Το ποσοστό όσων θεωρούν τώρα ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστή πορεία μειώθηκε από το 26% του Οκτωβρίου στο 20%. Η επίδοση αυτή είναι η χαμηλότερη της μετεκλογικής περιόδου.


Η επιβάρυνση συμπαρέσυρε όλους τους δείκτες που αφορούν την κυβέρνηση: Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση μειώθηκαν από το 29% στο 24% και για τον πρωθυπουργό από το 39% στο 33%. Την ίδια ώρα οι αξιολογήσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Τσίπρας παρέμειναν αμετάβλητες στο 22% και στο 25% αντιστοίχως.

Απαρχές στρατηγικής αποσταθεροποίησης.



Οι δυσκολίες που φαίνεται να προκύπτουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε ό,τι αφορά τόσο το περιεχόμενο των διαφορών όσο και την αίσθηση ότι τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική συμφωνία, θέτουν πλέον υπό αμφισβήτηση και στρατηγικές επιλογές. Η απάντηση στο δίλημμα τι είναι σημαντικότερο, να βγούμε από το μνημόνιο ή να μείνουμε στο ευρώ, δεν είναι πλέον καθόλου καθαρή. Το 44% θεωρεί σημαντικότερο να βγούμε από το Μνημόνιο και το 49% να παραμείνουμε στο ευρώ. Διαγράφεται δηλαδή για πρώτη φορά μια εικόνα διχοτόμησης για το ποια πρέπει να είναι η σημαντικότερη οικονομική και πολιτική προτεραιότητα της χώρας, η οποία δεν υπήρχε καμίς στιγμή το παρελθόν.



Σημειώνουμε ειδικότερα ότι όσοι αναγνωρίζονται κοινωνικά στην εργατική τάξη και στους μικρομεσαίους τοποθετούν σε πρώτη προτεραιότητα την αποχώρηση από το Μνημόνιο (με ποσοστά 62% και 48% αντιστοίχως). Εκείνο όμως που είναι σημαντικότερο είναι ότι υπέρ της προτεραιότητας της απαγκίστρωσης από το μνημόνιο έναντι της παραμονής στο ευρώ τάσσονται όλες οι ηλικιακές ομάδες από 18 έως και 54 ετών.

Είναι φανερό ότι αν οι εκκρεμότητες δεν διευθετηθούν με εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο τρόπο θα βρεθούμε μπροστά σε μείζονα προβλήματα και αναταράξεις στρατηγικής σημασίας. Με πολιτικές που βρίσκουν σχεδόν καθολική απόρριψη, όπως για παράδειγμα η φορολογία των ακινήτων την οποία το 82% θεωρεί άδικη, είναι αδύνατον να υπάρξει αίσιο τέλος στην κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και η αποδοχή του ευρώ έναντι της δραχμής σημειώνει τη χαμηλότερη μετεκλογική επίδοση με 70%, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το 25%.
Από το Έθνος