Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Βρετανοί στρατιώτες σκότωναν άοπλους στην Ιρλανδία


«Μας είχαν διατάξει να καταδιώξουμε ανελέητα μέλη τουΙρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού 
(IRA)», είπαν στο BBC τρία πρώην μέλη της βρετανικής Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης 
(MRF), η οποία είχε δράσει επί 18 μήνες ως το 1973 εντελώς μυστικά. Οι στρατιώτες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που κατέγραψε η ερευνητική εκπομπή Panorama, κυκλοφορούσαν στην Βόρεια Ιρλανδία με πολιτικά και πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολιτες. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, είναι η πρώτη φορά που οι πρώην στρατιώτες, οι ταυτότητες των οποίων δεν αποκαλύπτονται, μιλούν δημοσίως, ενώ από τις συνεντεύξεις τους δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία και τα αρχεία για την βρετανική δράση στην Β. Ιρλανδία έχουν καταστραφεί. 

Τα πρώην μέλη της MRF δήλωσαν πως η αποστολή τους ήταν να καταδιώξουν τον IRA και να ελαχιστοποιήσουν τη δράση του. «Αν έπρεπε να τους πυροβολήσουμε, θα τους πυροβολούσαμε», σημειώνουν. Οι δημοσιογράφοι, ωστόσο, εντόπισε 10 αμάχους οι οποίοι θεωρείται ότι πυροβολήθηκαν επίσης από μέλη του MRF.

Ένας από τους στρατιώτες που μίλησε στο BBC αποκάλυψε πως «περιστασιακά» πυροβολούσαν κάποιον αν πίστευαν ότι είχε όπλο, ακόμη κι αν δεν ήταν σίγουροι.

Οι στρατιώτες μεταμφιέζονταν σε οδοκαθαριστές, σκουπιδιάρηδες, ακόμη και σε αλκοολικούς, όταν επρόκειτο να κάνουν παρακολουθήσεις. «Καταδιώκαμε σκληροπυρηνικούς φονιάδες μωρών, τρομοκράτες, ανθρώπους που θα σε σκότωναν χωρίς καν να το σκεφτούν», είπε ο δεύτερος μάρτυρας ενώ ο τρίτος πρόσθεσε πως «εάν είχες κάποιον που ήταν γνωστός σκοπευτής ο οποίος είχε πραγματοποιήσει πολλές δολοφονίες, τότε έπρεπε να εξοντωθεί».

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η μονάδα τους συνέβαλε στην απόφαση του IRA να καταθέσει τα όπλα.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας Τζον Λάρκιν ζήτησε να τερματισθούν οι διώξεις για φόνους οι οποίοι διαπράχθηκαν πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998, με την οποία τερματίσθηκε επισήμως η σύγκρουση, που έχει μείνει στην Ιστορία ως «the Troubles», δηλαδή «οι Ταραχές».

Περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.000 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των Ταραχών, κατά τις οποίες βίαιες ενέργειες πραγματοποιούνταν από παραστρατιωτικούς που μάχονταν για να κρατήσουν βρετανική τη Βόρεια Ιρλανδία, από παραστρατιωτικούς του IRA, που μάχονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία, και από τις βρετανικές δυνάμεις. Η ένταση πάντως ακόμη και σήμερα δεν έχει εξαλειφθεί τελείως.
tvxs