Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ηχηρή απάντηση στον υπουργό Υγείας



Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos
Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας καθώς χθες ανακοίνωσε ο υφυπουργός, Αντώνης Μπέζας ότι διακόπτονται από την Παρασκευή οι συμβάσεις των περίπου 1000 «ιατρών-υπαλλήλων» του ΕΟΠΠΥ. Οι γιατροί απάντησαν με νέα απεργία και συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο στις 12 το μεσημέρι.«Επεξεργαζόμαστε ειδικό σχέδιο σε περίπτωση που επιμείνουν σε απεργίες», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αν συνεχίσουν οι γιατροί το ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι αλλά μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαιώματα τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωί και το βράδυ να έχει ιατρείο και να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις, και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς», σημείωσε.

Πάντως, ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για διάλογο, «όχι για το αν θα γίνει η μεταρρύθμιση», καθώς, όπως είπε, αυτή θα γίνει οπωσδήποτε. «Δεν δέχομαι επί της αρχής εξαίρεση κάποιων πολιτών που θεωρούν ότι είναι πάνω από τους άλλους πολίτες. Δεν είναι ούτε πάνω, ούτε κάτω. Είναι ίσοι», σχολίασε.

«Οι γιατροί του ΕΟΠΥ ζήτησαν να δεσμευτούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία απόλυση, κινητικότητα καμία διαθεσιμότητα. Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.

«Με το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να παίζει κανείς», είπε νωρίτερα και ο υφυπουργός Υγείας, μιλώντας στο Mega και ζήτησε να σταματήσει η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ο Α. Μπέζας κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι «κατευθύνει τους γιατρούς σε λάθος δρόμους» και διευκρίνισε ότι πρόκειται για 700 γιατρούς που πρόκειται να διακοπεί η σύμβασή τους και όχι 1000 όπως είχε γίνει χθες γνωστό.


Για «άγονη σύγκρουση που στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών» κάνει λόγο τοΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Δεν μπορεί ‘το κάρο να είναι μπροστά από το άλογο’». Ζήτησε, δε, από τον Άδωνι Γεωργιάδη να παρουσιάσει άμεσα την μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται, αλλά και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις ιατρών και προσωπικού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί νηφάλια η υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Καλεί επίσης τους γιατρούς και το προσωπικό να προσέλθουν σ’ αυτόν το διάλογο, διακόπτοντας τις κινητοποιήσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει, επιφέρουν μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους.

Κινητοποιήσεις

Απεργία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχουν κηρύξει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Απεργία πραγματοποιούν την Παρασκευή και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιεί 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής. Το ΕΚΑΒ, τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι προνοιακές μονάδες θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενάντια στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στις δομές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας -μαζί με γιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία- και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και την υποβάθμιση των δομών για την ψυχική υγεία στη χώρα. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αναμένεται το Υπουργείο Υγείας να δώσει στην δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στα ψυχιατρεία.

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις «για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, στόχος είναι διευκολυνθεί η συμμετοχή των δασκάλων από όλη την Ελλάδα στην κινητοποίηση που διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι χθεςαποφασίστηκε εκ νέου απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο, με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, να μιλά για «μια μειοψηφία που κρατά παράνομα κλειστά το Πανεπιστήμιο».

Στη Βουλή

«Το ΕΣΥ θα αναμορφωθεί και κάποιοι θα ξεβολευτούν», είπε ο υπουργός Υγείας στην Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, καλώντας εκ νέου «σε διάλογο τα κόμματα αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την δημιουργία μιας δημόσιας ενιαίας πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση στις παροχές».


«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πολίτες δύο κατηγοριών, είναι ίσοι, και αν κάποιοι νομίζουν ότι γεννήθηκαν στις Βερσαλλίες και οι άλλοι είναι κατώτεροι αυτό δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε ο Α. Γεωργιάδης.

Στην ερώτησή της η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα κάνει αντίλογο με την κυβέρνηση, αλλά δεν της έχει καμία εμπιστοσύνη.
tvxs