Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ομόφωνη έγκριση της κοινής διακήρυξης ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Ένα ακόμη βήμα για τη «δημιουργία ενός ενωτικού αυτόνομου δημοκρατικού συνδυασμού για την υπεράσπιση της αυτοδιοίκησης και την ανατροπή στο δήμο Λαρισαίων» έγινε προχθές βράδυ, στην ολομέλεια της κίνησης «Ενωτική Πρωτοβουλία» μετά και την ομόφωνη έγκριση της κοινής διακήρυξης.
Στη συνέλευση, που έγινε στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», τα μέλη της κίνησης ενέκριναν την κοινή διακήρυξη στην οποία κατέληξαν ομάδες εργασίας των τριών δημοτικών κινήσεων, «Λαρισαίων Πόλις», Ενωτική Πρωτοβουλία» και «Πράσινη Πόλη». Στο εγχείρημα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Καλογιάννης ενώ όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της κίνησης «πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων η συνέλευση της Ενωτικής πρωτοβουλίας την Τετάρτη το βράδυ με θέμα την κοινή διακήρυξη των τριών κινήσεων Ενωτική Πρωτοβουλία, Λαρισαίων Πόλις και Πράσινη Πόλη. Αναπτύχθηκε ουσιαστικός διάλογος με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και προτάσεις των συμμετεχόντων και έντονη παρουσία της νεολαίας.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη παρεμβάσεων κινηματικού χαρακτήρα με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη και η επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων για την υπεράσπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την δημιουργία μετώπου ανατροπής προσώπων και πολιτικών στο Δήμο Λάρισας.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση της Κοινής Διακήρυξης. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επόμενη φάση της συνεργασίας των παρατάξεων που θα οδηγήσει στην επιλογή του επικεφαλής, την συγκρότηση ενός συνδυασμού και θα διεκδικήσει την νίκη στις προσεχείς δημοτικές εκλογές» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΥΛΤΗ

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της κίνησης «Λαρισαίων Πόλις» και δημοτικός σύμβουλος Γ. Σούλτης. Για να τονίσει αναφερόμενος και στην κοινή διακήρυξη πως «οι τελευταίες μάλιστα εξελίξεις στο χώρο της Τ.Α. διαμορφώνουν καταστάσεις αρνητικές εκρηκτικές και επικίνδυνες, με υπαρκτό τον κίνδυνο κατάρρευσής της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από διακριτός, δημοκρατικός πόλος άσκησης τοπικής εξουσίας μετατρέπεται σε απλό διαχειριστή-υπηρεσία της κεντρικής εξουσίας».

Βρισκόμαστε, μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Γιατί είναι αλήθεια πως «το σύστημα που διοίκησε τους Δήμους όλα αυτά τα χρόνια – με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις - αποτελεί μέρος ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο στηρίχθηκε σε πελατειακές σχέσεις, στην αναξιοκρατία και στο βόλεμα των ημετέρων, στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, στις επικοινωνιακές - παλαιοκομματικές τεχνικές.»

Αυτά είναι επίσης απόσπασμα από το εξαιρετικό κείμενο της κοινής διακήρυξης. Και περιγράφει τη λειτουργία ενός συντηρητικού σκληρού συστήματος εξουσίας που κυριαρχεί – με ευθύνη όλων μας- εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια σ’ αυτήν την πόλη. Ενός συστήματος εξουσίας που εκπέμπει έναν λαϊκίστικο λόγο και καθημερινά διαφθείρει και διαφθείρεται. Διαμορφώνοντας μια κατάσταση που μας προσβάλλει όλους με την πολιτική της για τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον. Αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος!

Όλα αυτά τα 7 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο κοινή διαπίστωση είναι ότι με την Ενωτική Πρωτοβουλία περισσότερα μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν. Με πολλά δε από τα μέλη της Πράσινης Πόλης συνυπάρξαμε σε πολλές δράσεις μαζί. Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για την αυτοδιοίκηση, για τη χώρα μας και για τις ζωές όλων μας, πιστεύουμε και εγώ και η συντριπτική πλειοψηφία της παράταξής μας ότι ήρθε η ώρα να γίνει αυτό που δεν καταφέραμε στη Λάρισα χρόνια τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατικό και αυτοδιοικητικό παρατάξεων – φορέων – συλλογικοτήτων – ενεργών πολιτών, με πρόγραμμα, δημοκρατική συγκρότηση και αξιοκρατία το οποίο θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την καταστροφική πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ανατρέψει το παλαιοκομματικού τύπου καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη Λάρισα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δημιουργήσαμε ελπίδες στην πόλη για ένα κίνημα ουσιαστικό, αυθεντικό, αυτόνομο με πολιτικές θέσεις και ενωτικό, μετά από πολλά χρόνια στη Λάρισα και με μοναδικότητα αυτή της στιγμή ίσως σε όλη την Ελλάδα.

Ο πόλεμος που θα δεχθεί το εγχείρημα από πολλές πλευρές θα ενταθεί καθώς μπαίνουμε στην τελική και ουσιαστική φάση του. Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για επιλογές που υπαγορεύουν στενά κογκλάβια εξουσίας που αποφασίζουν πριν από τον πολίτη για τον πολίτη, για στημένες δημοσκοπήσεις από πρόσωπα, που απλά αναζητούν το ρόλο τους.

Ήρθε η ώρα να συντονίσουμε την δράση μας και να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά σε κοινές ενέργειες και δραστηριότητες. Ήρθε η ώρα να καλέσουμε συλλογικότητες και τον κάθε δημοκράτη πολίτη να πλαισιώσουν την νέα αυτή κίνηση. Ήρθε η ώρα οι συμπολίτες μας να μάθουν πως υπάρχει ελπίδα για μια άλλη πολιτική σ΄ αυτήν την πόλη» κατέληξε ο κ. Σούλτης.