Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίμερ κατά ΠΑΣΟΚ και Νέων για διαστρέβλωση δηλώσεων


Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις της Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, οι οποίες διαστρεβλώθηκαν σε διάφορα δημοσιεύματα «φιλοκυβερνητικών εφημερίδων» (Νέα και Έθνος), όπως ανέφερε η Τσίμερ. Η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς άφησε αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τις διαστρεβλωμένες διαρροές. Τα Νέα από την πλευρά τους έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό το οποίο υποστηρίζουν πως διαψεύδει την Τσίμερ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε με σημειώμα με τίτλο: Αντί συγγνώμης επιμένουν στην αθλιότητα.
«Νέα» και «Έθνος» μεταξύ άλλων ανέφεραν πως η Τσίμερ επιτέθηκε στην Ελλάδα αναφέροντας ότι «δεν μπορούν πλέον οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για τα χρέη της Ελλάδας».

«Η γερμανίδα ευρωβουλευτής (και συνοδοιπόρος του Αλ. Τσίπρα) Γκάμπι Τσίμερ, έκανε το λάθος να αναφέρει ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν για την Ελλάδα. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θύμισε ότι η Ελλάδα δεν πήρε βοήθεια από πολίτες, αλλά δάνεια από τις χώρες-μέλη και τον EFSF, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά», σχολιάζει το Έθνος. Από την πλευρά τους η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται σε «αριστερή γερμανική παραφωνία» στα μηνύματα στήριξης της Ελλάδος.

Η διαστρέβλωση των δηλώσεων προκάλεσε αρχικά την αντίδραση της ίδιας της Τσίμερ. «Έκπληκτη και αγανακτισμένη» είδα δημοσιεύματα σε δύο «φιλοκυβερνητικές εφημερίδες» διαστρεβλωμένα τα όσα δήλωσα κατά τη συνάντηση με μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Έκπληκτη και αγανακτισμένη είδα σήμερα το πρωί δημοσιεύματα σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, συγκεκριμένα στα «Νέα» και στο «Έθνος» γεμάτα διαστρεβλώσεις σχετικά με όσα είπα σε συνάντηση με μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση.

Υπογραμμίζω ότι δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα. Στην πραγματικότητα έκανα ειδική αναφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουν οι δύο εφημερίδες. Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ποτέ δεν θα μπορούσα – και δεν το έκανα – να φέρω σε αντιπαράθεση τον Έλληνα με το Γερμανό πολίτη. Είναι προσβολή για μένα ακόμη και να το διανοηθεί κάποιος. Επίσης, άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση διότι εμφανίζει μια ρόδινη και παραπλανητική εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα. Επειδή, όπως προανέφερα, δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα, και τα δύο δημοσιεύματα τείνουν να παρουσιάζουν την ίδια «ηρωική αντίδραση» του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν θέλω να υποθέσω ότι είναι ο αρχιτέκτονας των δύο διαρροών.»

ΣΥΡΙΖΑ: Η αθλιότητά του κ. Βενιζέλου δεν έχει όριο

«Η αθλιότητά του δεν έχει όριο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο κατηγορεί ως υπεύθυνο των διαστρεβλωμένων δηλώσεων της Τσίμερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ έκανε σαφές στην τοποθέτησή της ότι πρέπει να γίνει και λογιστικός έλεγχος και «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας και προσθέτει:

«Ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο μετά από αυτήν και της επετέθη αντιστρέφοντας τα λεγόμενά της. Ως εκ τούτου, η πρόεδρος ξαναπήρε τον λόγο και επανέλαβε τη θέση της. Δεν μας εκπλήσσει η στάση του κ. Βενιζέλου. Η αθλιότητά του δεν έχει όριο. Η αγωνία του για πολιτική επιβίωση είναι απολύτως εξηγήσιμη αλλά και κακός σύμβουλος. Οι χειρότεροι φόβοι του θα επιβεβαιωθούν».

Το σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Περιμέναμε, όμως, από δημοσιογράφους να επιβεβαιώνουν τα «αποκλειστικά» που τους διανέμουν κέντρα αναξιόπιστα και βυθιζόμενα. Αυτά τα κέντρα δεν μπορούν και στα media να κινούνται «υποβρυχίως». Ας το καταλάβουν γιατί γελοιοποιούνται».

Υπουργείο Εξωτερικών: Ατυχής ο υπαινιγμός της κ. Τσίμερ

«Η χθεσινή συνάντηση της Διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση ήταν μια θεσμική και άρα δημόσια δραστηριότητα που διέπεται από τους κανόνες διαφάνειας, τους οποίους ορθώς αναδεικνύει πάντοτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκπροσωπεί τους πολίτες της Ενωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Συνεπώς είναι θεσμικά απαράδεκτος και προσβλητικός ο ατυχής υπαινιγμός της κυρίας Τσίμερ ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είναι ο αρχιτέκτονας διαρροών προς τα ΜΜΕ για όσα η κυρία Τσίμπερ είπε δημόσια σε μια θεσμική διαδικασία! Αυτά που είπε η κυρία Τσίμερ δημοσίως, τα άκουσαν πολλοί παριστάμενοι, οι δε απόψεις του κ. αντιπροέδρου της κυβέρνησης διατυπώνονται, επίσης, δημόσια και επίσημα και δεν διαδίδονται μέσω διαρροών».

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «εκτελώνισε» τις απόψεις της κ. Τσίμερ

Στην αντεπίθεση πέρασε πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα το ΠΑΣΟΚ. Όπως σχολίασε το γραφείο Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ «εκτελώνισε» τις απόψεις της κ. Τσίμερ και ανέλαβε την πολιτική τους υπεράσπιση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τις απόψεις που «θέλουν να φέρουν την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με τον φτωχό γερμανό φορολογούμενο. Τις απόψεις που θεωρούν ότι το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το πληρώνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι, δηλαδή απόψεις αβάσιμες, αναληθείς και προσβλητικές για την Ελλάδα, που επιπλέον δηλητηριάζουν την γερμανική κοινή γνώμη».

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «αυτές είναι οι απόψεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, αυτά είναι τα κόμματα με τα οποία συνεργάζεται, όπως το Die Linke που καταψήφισε στο γερμανικό κοινοβούλιο όλα τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας». «Ωραία διαπραγμάτευση κάνει στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας που θέλει μάλιστα να ηγηθεί των θέσεων αυτών στις ερχόμενες ευρωεκλογές» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ για ΝΕΑ: Αντί συγγνώμης επιμένουν στην αθλιότητα

Τα Νέα έδωσαν στη δημοσιότητα το ηχητικό από τις δηλώσεις της Γκάμπι Τσίμερ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ηχογράφηση που διαψεύδει την «κυρία Die Linke» και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση με σημείωμά της με τίτλο «αντί συγνώμης επιμένουν στην αθλιότητα» απαντάει στην εφημερίδα και την κατηγορεί για «λαθροχειρία». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτης της κ. Τσίμερ ηχογράφησε όλη την ομιλία της και θα την δώσει στη δημοσιότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αυτούσια, προσεχώς».

Στο σημείωμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την μετάδοση ηχητικού ντοκουμέντου από «Τα ΝΕΑ» κάνει λόγο για «επιλεκτική μετάδοση» και επισημάνει ότι η εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο «την υποτιθέμενη αριστερή παραφωνία της κας Τσίμερ, διότι σε μια κλειστή σύσκεψη με στελέχη της κυβέρνησης, υπερασπίστηκε δήθεν την άποψη ότι πρέπει οι έλληνες να εκπληρώσουμε τα προαπαιτούμενα του μνημονίου και να μη ζητάμε κούρεμα του χρέους».

Στη διάψευση της κ. Τσίμερ, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα απαντά με ηχητικό ντοκουμέντο από τη κλειστή σύσκεψη, όπου επιλεκτικά παρατίθενται αποσπάσματα της τοποθέτησης της κ. Τσίμερ. Ακόμα κι έτσι όμως διαπιστώνει κανείς την αναντιστοιχία όσων έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το πρωί και όσων στο επιλεκτικό ηχητικό φαίνεται να λέει, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «με δυο λόγια πάνε για μαλί και βγαίνουν κουρεμένοι». Ενδεικτικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ με το ηχητικό ντοκουμέντο και επισημαίνει τα εξής:

-Τι έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ ότι είπε για το χρέος η κα Τσίμερ:
«Αλλά το κούρεμα ξεχάστε το, ούτως ή άλλως διότι η Ευρώπη δε μπορεί να συναινέσει»

- Τι ακούμε στο ηχητικό των ΝΕΩΝ για το χρέος:
«Ο πρωθυπουργός σας ήρθε στη Γερμανία και είπε ότι έχετε πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Έχετε λοιπόν τις προϋποθέσεις για ένα κούρεμα του χρέους. Όμως το κούρεμα για το οποίο μιλάτε πρόκειται για ένα γενικό κούρεμα;
Από αυτά που λέτε δεν μας ενδιαφέρει να δούμε τι αφορά τους πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε.
Δηλαδή το θέμα είναι: Αξιολογήστε το χρέος. Μιλήστε για χρέος που είναι νόμιμο. Για χρέος που είναι παράνομο. Και για χρέος που είναι ανήθικο.
Και αφού αξιολογήσετε όλα αυτά, τότε θα μιλήσουμε για κούρεμα του χρέους».

- Τι έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ ότι είπε η κα Τσίμερ για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων του μνημονίου:
«Αν δε κάνετε το μάθημά σας και δεν εκπληρώσετε τα προαπαιτούμενα ο φτωχός Γερμανός δε μπορεί να πληρώσει τα χρέη σας».

- Τι ακούμε στο ηχητικό των ΝΕΩΝ
«Η παράκληση μου είναι η εξής: Κάντε το πιο συγκεκριμένο, πιο ξεκάθαρο. Ασκήστε κριτική στα πράγματα για τα οποία δεν είστε υπεύθυνοι. Κάντε όμως και εσείς αυτά που πρέπει (homework). Κάντε αυτό που πρέπει (homework) και μετά θα έχουμε καλύτερα επιχειρήματα για να δείξουμε και σε άλλες χώρες περισσότερη αλληλεγγύη».
tvxs