Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νέο μοντέλο δημοτικής εξουσίας - Συνεργασία τριών δημοτικών παρατάξεων στη Λάρισα



Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» Λάρισας, σε ανακοίνωσή τους αναφερόμενοι στη δημοτική παράταξη «Πράσινη Πόλη» που δημιούργησαν και θα συμμετέχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, καταθέτουν παράλληλα τις θέσεις τους για το ρόλο και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι: « Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, δημιουργήσαμε τη δημοτική παράταξη “Πράσινη Πόλη Οικολογία-Αλληλεγγύη” που διέπεται από τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία της. Παρακολουθούμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την συγκρότηση του “Αυτόνομου Δημοκρατικού Αυτοδιοικητικού Μετώπου”, των τριών δημοτικών παρατάξεων, “Πράσινη Πόλη”, “Ενωτική Πρωτοβουλία” και “Λαρισαίων Πόλις”. Θεωρούμε πολύ θετικό την προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας με συλλογικότητα, δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό και διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου εκ μέρους του πολίτη.

Το ότι οι τρεις παρατάξεις κάθισαν ισόνομα σ’ ένα τραπέζι, συζήτησαν και συνέταξαν κείμενο αρχών για σύσταση ενός Αυτόνομου Δημοκρατικού Συνδυασμού Ανατροπής και Δημιουργίας για τον Δήμο Λαρισαίων, με ανοιχτές τις πόρτες σε κάθε παράταξη – συλλογικότητα και σε κάθε ενεργό Πολίτη και μάλιστα ισότιμα, συμβαδίζει και ενισχύει την άποψή μας, για ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση των δήμων.

Το ότι συμφώνησαν πρώτα στις αρχές του εγχειρήματος και θεώρησαν δευτερεύον το θέμα της ηγεσίας, συμφωνεί με τις θέσεις μας για το ότι κύριο όργανο πρέπει να είναι το δημοτικό συμβούλιο, ενισχύει τον θεσμό της άμεσης δημοκρατίας και την αναγκαιότητα της εφαρμογής της απλής αναλογικής και την κατάργηση του όποιου πλαφόν στη συμμετοχή εκλογιμότητας.

Οι αναφορές της διακήρυξης των τριών παρατάξεων για: Ένα ουσιαστικό δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Μια νέα δίκαιη, ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξη με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των λίγων. Απόδοση των δημόσιων χώρων ελεύθερους και πράσινους στον πολίτη. Αναβάθμιση του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δημιουργία μιας πόλης, ιδανικό τόπο κατοικίας, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ενεργό κύτταρο κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας,συνάδουν απόλυτα με τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, και καλούμε όλα τα μέλη μας, τους φίλους και υποστηρικτές μας, αλλά και όλους τους πολίτες του Δήμου της Λάρισας που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, να συστρατευτούν σ΄ αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις και να συμβάλλουν καθοριστικά στην ευρύτερη προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής – ελπιδοφόρας – προοπτικής για την τοπική μας κοινωνία.

Με την συμμετοχή όλων μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μέλλον για το δήμο και τη ζωή όλων των συμπολιτών μας, με σημαία την αλληλεγγύη».

Παράλληλα τονίζουν επίσης ότι: « Η Αυτοδιοίκηση πάσχει από έλλειψη οραμάτων, πολιτικών, κοινωνικής ευθύνης και άμεσης δημοκρατίας.

Βασική εκτίμηση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμη παρακλάδι της κεντρικής διοίκησης. Ο θεσμός παρουσιάζει πολλά προβλήματα λόγω του κακού σχεδιασμού, του «Καλλικράτη»,αλλά και της κακής εφαρμογής των όποιων θετικών έχει.

Θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μια ριζική τομή. Η κριτική μας στον «Καλλικράτη» είχε επισημάνει την ανάγκη να ξεφύγουμε από τη λογική του τοπικού άρχοντα και να διερευνηθεί η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση προτείνοντας:

-Ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών.

-Κύριο εκλεγμένο όργανο να είναι το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, που αποτυπώνει καλύτερα τη βούληση των πολιτών και τις κοινωνικές αντιθέσεις.

-Εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με απλή αναλογική, μετεκλογικές συνεργασίες σε προγραμματική βάση.

-Όριο στις συνεχόμενες θητείες.

-Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι να εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο και να λογοδοτούν σε αυτό (με δικλείδες που θα διασφαλίζουν ότι ο δήμος δε θα μένει ακέφαλος).

-Θεσμοί της άμεσης δημοκρατίας: τοπικά δημοψηφίσματα, νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί, θεσμοί ανοικτής διαβούλευσης, ανοικτές θεματικές επιτροπές.

Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για την αλλαγή νομοθεσίας των εκλογικών διαδικασιών και ειδικότερα με την πιθανή αλλαγή του τρόπου εκλογής των αυτοδιοικητικών, οι Οικολόγοι Πράσινοι, επιφυλασσόμενοι για ουσιαστικότερη τοποθέτηση με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών στις εν λόγω προτάσεις, επιμένουμε στις πάγιες θέσεις μας, οι οποίες συνοψίζονται:

-Στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και την κατάργηση των όποιων bonus,

-Στην κατάργηση του όποιου πλαφόν στη συμμετοχή εκλογιμότητας αφού κινείται σαφέστατα προς αντιδημοκρατική κατεύθυνση-Στην αντίθεση μας για επαναφορά του 42%, αφού οδηγεί στην εκλογή δημάρχων/περιφερειαρχών χωρίς εκφρασμένη λαϊκή πλειοψηφία»