Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Σοβαρά προβλήματα από την καταιγίδα στις Σπέτσες




Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στις Σπέτσες. Τοπικά μέσα αναφέρουν πως πολλά υπόγεια και δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ λάσπη και πέτρες κάλυψαν του δρόμους του νησιού.
Σύμφωνα με τη "Νέα Εποχή"στον πρώτο απολογισμό, η πλημμύρα ξήλωσε 3 γεφύρια, κόπηκε δύο αγωγοί ύδρευσης, ενώ από τις βροχές έγινε κόκκινο το νερό στο Κρυονέρι της Αρκαδίας (από εκεί που φέρνουν το νερό) και έτσι οι Σπέτσες σήμερα τροφοδοτήθηκαν με νερό από τον Πόρο! Και βέβαια, πολλές ήταν οι ζημιές σε σπίτια –κυρίως υπόγεια- αλλά και μαγαζιά στο κέντρο της πόλης και στις παραλιακές περιοχές όπου εκβάλουν τα ρέματα.

Ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης αναφέρει πως ήδη αποκαταστάθηκε η βλάβη στον έναν από τους δύο αγωγούς της ύδρευσης, ενώ, στις κεντρικές και πιο αστικές περιοχές έχουν ήδη καθαριστεί οι δρόμοι από τις φερτές ύλες και τη λάσπη. «Έχουμε ήδη αποκαταστήσει το 60% της προσβασιμότητας στους δρόμους».



Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη για συνδρομή και στήριξη του Δήμου μετά από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το νησί των Σπετσών σήμερα τα ξημερώματα.


Στις Σπέτσες, μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, βρίσκεται ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, προκειμένου ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων να συντονίσει επιτόπου τις άμεσες ενέργειες και όλες τις υπηρεσίες.


Ήδη, συγκροτήθηκαν τα συνεργεία για τον έλεγχο, την καταγραφή και την εκτίμηση του μεγέθους και του εύρους της πλημμύρας που έπληξε το Νησί των Σπετσών καθώς και την κατάσταση των βασικών υποδομών (ρέματα, γέφυρες, οχετοί, δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης κ.λ.π.), μετά τη σημερινή θεομηνία.


Μετά τη συγκέντρωση των αιτημάτων των πολιτών από το Δήμο Σπετσών, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων θα διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό για τον έλεγχο των αιτημάτων και τη διενέργεια αυτοψιών για την καταγραφή των ζημιών στις ιδιοκτησίες και θα στείλει φάκελο στην Υ.Α.Σ. ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής, ορισμού της περιοχής ως πλημμυρόπληκτης καθώς και αποζημίωσης των πληγέντων μετά από την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΠΟΜΕΔΙ.
tvxs