Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιδιά του καπνού στις ΗΠΑ

Υπερωρίες & Τοξίνες

Παιδιά από την ηλικία των επτά ετών δουλεύουν στις ΗΠΑ κάτω από τον καυτό ήλιο και εκτεθειμένα σε τεράστιες ποσότητες νικοτίνης ώστε να μαζέψουν φύλλα καπνού για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των παγκόσμιων καπνοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα παιδιά κάνουν συχνά εμετό, και εμφανίζουν ναυτία, πονοκεφάλους και ζαλάδα. Όλα αποτελούν συμπτώματα της ασθένειας του πράσινου καπνού ή αλλιώς δηλητηρίαση από νικοτίνη. Δουλεύοντας, συχνά χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, περί τις 60 ώρες την εβδομάδα υπό την έντονη ζέστη τα παιδιά εκτίθενται και σε νευροτοξίνες.

«Καθώς η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, όλο και περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στα χωράφια καπνού όπου δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση στην επικίνδυνη νικοτίνη χωρίς να έχουν καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν», δήλωσε η Μάργκαρετ Γουορθ, ειδική στα παιδικά δικαιώματα και μια από τους συγγραφείς της έρευνας.

Παρόλο που οι συνέπειες της νικοτίνης που εισβάλει στον οργανισμό μέσω του δέρματος δεν έχουν μελετηθεί, οι παρενέργειες της κατανάλωσης προϊόντων καπνού που περιέχουν νικοτίνη είναι πολύ σοβαρές. «Οι αποδείξεις δείχνουν ότι η έκθεση σε νικοτίνη κατά την εφηβεία, μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή αυτής της ανάπτυξης», σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Χειρούργων.

Άλλα παιδιά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνα εργαλεία και μηχανήματα, να σηκώνουν βάρη, να σκαρφαλώνουν σε ύψη ώστε να τοποθετήσουν τον καπνό ώστε να ξεραθεί. Η έλλειψη εκπαίδευσης, εξοπλισμού ασφαλείας, νερού, υγειονομικών δομών και σκιάς, που κατέγραψε το Παρατηρητήριο, αποτελούν επιπλέον παράγοντες κινδύνου.


Όλα σχεδόν τα παιδιά αλλά και οι γονείς που μίλησαν στους ερευνητές του Παρατηρητηρίου, είπαν ότι ο λόγος που τους έχει εξωθήσει στα χωράφια καπνού είναι η κάλυψη των εξόδων, όπως αυτά του σχολείου.

Το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει με έκπληξη, όμως, ότι η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι παράνομη. Την ώρα που στις περισσότερες βιομηχανίες το κατώτατο ηλικιακό όριο είναι τα 14 ή 15 χρόνια, στον αγροτικό τομέα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Παιδιά ακόμη και 12 ετών μπορούν να δουλεύουν για ατέλειωτες ώρες σε μια μεγάλη καλλιέργεια καπνών ενώ παιδιά 7 ετών μπορούν να απασχολούνται σε οικογενειακά χωράφια.

«Οι ΗΠΑ απέτυχαν να προστατεύσουν τα παιδιά των αμερικανικών οικογενειών από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στις καλλιέργειες καπνού», είπε η Γουόρθ.

Το Παρατηρητήριο προτείνει την λήψη μέτρων για την προστασία των παιδιών ακόμη και την αναθεώρηση της Σύμβασης για την Προστασία των Εργατών – ορίζοντας ως κατώτατη ηλικία εργασίας σε χωράφια τα 18 έτη και απαγορεύοντας αυστηρά την εργασία παιδιών μικρότερης ηλικίας να βρίσκονται σε καπνοκαλλιέργειες ή σε χώρους επεξεργασίας φύλλων καπνού με οποιονδήποτε τρόπο.

Σημειώνει, δε, ότι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, που χρησιμοποιούν αμερικανικό καπνό για να φτιάξουν μάρκες όπως η Marlboro, η Camel, η Pall Mall και άλλες, δεν μπορούν να πουλήσουν τσιγάρα σε παιδιά, μπορούν όμως να εκμεταλλευτούν την εργασία τους για να τα φτιάξουν.

Σε απάντηση στην έκθεση, η Phillip Morris International δήλωσε ότι θα αυξήσει τους εσωτερικούς ελέγχους στις καλλιέργειες με τις οποίες συνεργάζεται στις ΗΠΑ, όμως «διαφωνεί με την πρόταση να απαγορευτεί στα παιδιά να εργάζονται σε οποιοδήποτε σημείο της γραμμής παραγωγής».

Η Altria Group, εταιρία-ομπρέλα τριών μεγάλων αμερικανικών καπνοβιομηχανιών, ανάμεσα στις οποίες και της Phillip Morris USA, σχολίασε πως οι προτροπές του Παρατηρητηρίου «αντιτίθενται στην αγροτική παράδοση των ΗΠΑ, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές οι οικογενειακές καλλιέργειες είναι ένας τρόπος ζωής».

Άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες, όπως η British American Tobacco και η Reynolds American, υποστήριξαν ότι τα παιδιά δεν είχαν προσληφθεί ευθέως από τους ίδιους προσπαθώντας να διαχύσουν τις ευθύνες πιο χαμηλά στην πυραμίδα.
tvxs