Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Αν κάνουμε αυτα που ζητάτε, θα πέσουμε

OI ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Ποτέ κατά το παρελθόν, πρόσφατο ή απώτερο, η έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι δεν είχε βρεθεί τόσο έντονα στο επίκεντρο της δημοσιότητας... Ακόμη και Ελληνες αξιωματούχοι δεν γνώριζαν πού ακριβώς βρίσκεται η βίλα Σαΐντ, όπου στεγάζεται η 
συγκεκριμένη υπηρεσία.
Ολοι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, είχαν την ευκαιρία να τη μάθουν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, καθώς η πρώτη -εκτός συνόρων- διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν ικανή για να δώσει και τέτοιους είδους... πληροφορίες. Οι μεγάλες αίθουσές του, τα βαριά έπιπλα αλλά και η επιβλητική εικόνα του κτιρίου ταίριαζαν απολύτως με τη σοβαρότητα (και την κρισιμότητα) των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πόλη του Φωτός.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, που διήρκεσαν οι συζητήσεις, ετέθησαν όλα τα θέματα και δεν ήταν λίγες οι φορές που και οι δύο αντιπροσωπείες ξέφυγαν από τα τεχνοκρατικά και μίλησαν ανοιχτά πολιτικά, με επίκεντρο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα αλλά και στο εσωτερικό του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οπως βεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησης που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης στις συνομιλίες, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειχναν άκαμπτοι σε ορισμένα κρίσιμα -για την Αθήνα- ζητήματα.


Το βέβαιο είναι ότι καμιά ημέρα δεν έμοιαζε με την προηγούμενη. Το καλό κλίμα που υπήρξε την Τρίτη (πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων) δεν συνεχίστηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς η θεματολογία ήταν εκείνη που καθόριζε εν πολλοίς και τις διαθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Η...καλή αρχή
Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά την πρώτη ημέρα δεν ξεπέρασε σε διάρκεια τις δύο ώρες, γεγονός που αποτυπώνει και το κλίμα συμφωνίας που υπήρξε επί των στοιχείων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά. Την Τετάρτη η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εργασιακά - ασφαλιστικά.


Ο Γ. Βρούτσης δέχτηκε πίεση για δύο θέματα: την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. «Επ' αυτών δεν έχετε κάνει πολλά πράγματα», είπε ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Εχουμε πάρει σειρά μέτρων, ειδικά στον τομέα των απολύσεων, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο», απάντησε ο υπουργός Απασχόλησης.

«Αλλα είχαμε συμφωνήσει», τόνισε ο Ρ. Γκογιάλ. «Ξέρετε, κι εμείς εδώ να συμφωνήσουμε, δεν θα περάσουν αυτά από την ελληνική Βουλή», επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, κάνοντας την πρώτη ευθεία αναφορά στο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και αναφερόμενος όχι μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.


Κάποια στιγμή η πρώτη συζήτηση για τα εργασιακά έφτασε στο τέλος της. «Εχουμε να πούμε κι άλλα», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, για τον διακόψει ο Ντ. Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Οχι, νομίζω ότι εξαντλήθηκε το θέμα, να προχωρήσουμε. Αφήστε τον υπουργό να προχωρήσει...».

Οπως παρατήρησαν οι πιο έμπειροι επί των διαπραγματεύσεων, ήταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της Κομισιόν έβαζε τη δική του ατζέντα και δεν άφηνε τον συνάδελφό του από το ΔΝΤ να ιεραρχήσει τα ζητήματα.


Με τον Κυρ. Μητσοτάκη οι συνομιλίες δεν ήταν μακρές. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπήκε στην αίθουσα απόλυτα προετοιμασμένος και μοίρασε σε όλους ένα 20σέλιδο κείμενο που περιελάμβανε κωδικοποιημένα τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί. Η συζήτηση μοιραία έφτασε στο θέμα των απολύσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος κυρίως προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, του είπε: «Με την εμμονή που δείχνετε σε αυτό το θέμα δυναμιτίζετε όλο το κλίμα των μεταρρυθμίσεων. Δίνει πάτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα να ακυρώνει τις προσπάθειες για αλλαγές».

«Μα, έχετε δεσμευτεί ότι θα τις κάνετε», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Εγώ σας λέω ότι με αυτή την τακτική υπονομεύετε την όλη προσπάθεια», ανταπάντησε ο Ελληνας υπουργός.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, στη συζήτηση για τις απολύσεις ετέθη και το θέμα των αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ και ελέχθη ότι δεν φτάνει να θέλει να τις κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά αυτές θα πρέπει να στηριχθούν και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέρος της οποίας είναι το κόμμα του κ. Βενιζέλου. Στο σημείο αυτό έταιρο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι «αν κάνουμε αυτά που ζητάτε, θα πέσουμε».

Με τον Ν. Δένδια η συζήτηση επικεντρώθηκε -όπως αναμενόταν- στο θέμα των «κόκκινων δανείων» αλλά και στους πλειστηριασμούς.

Η τρόικα επέμενε ότι τα κείμενα που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά περιείχαν πολλούς νομικούς όρους αλλά όχι οικονομικά στοιχεία.

«Φαίνεται ότι τα έχουν κάνει δικηγόροι, διότι λείπουν τα οικονομικά στοιχεία», είπε χαριτολογώντας: «Με συγχωρείτε, αλλά στην αίθουσα είμαστε μαζί με τον κ. Παπασταύρου οι μόνοι δικηγόροι και επιτρέψτε μου να πω ότι οι δικηγόροι κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Η μελέτη
Η συζήτηση με τον υπουργό Ανάπτυξης δεν επεκτάθηκε, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας δεσμεύτηκαν ότι θα μελετήσουν τα κείμενα για τα «κόκκινα δάνεια» και θα επανέλθουν όταν η αξιολόγηση συνεχιστεί στην Αθήνα. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, κ. Λαζαρίδης και Παπασταύρου, που πριν από την έναρξη αυτού του «κύκλου» της διαπραγμάτευσης έδιναν έμφαση στα δημοσιονομικά, δήλωναν ικανοποιημένοι από την αποδοχή των στοιχείων για το πλεονάσματα, τα έσοδα και τις δαπάνες που παρουσίασαν στην τρόικα. «Δεν είχαν τίποτε να πουν», ανέφεραν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους...

Για τον ΕΝΦΙΑ, δε, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την τεκμηρίωση που υπήρξε η συζήτηση δεν ξεπέρασε τα σαράντα λεπτά.

ΡΙΣΙ ΓΚΟΓΙΑΛ
Ο Ινδός που «βλέπει» Καλκούτα την Αθήνα

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Ρίσι Γκογιάλ, του νέου επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα, έκαναν τους Ελληνες υπουργούς να αναπολούν τον «σκληρό» Πολ Τόμσεν.

Ο Ινδός τεχνοκράτης προφανώς ζήλεψε τη «δόξα» του προκατόχου του και εμφανίζεται... βασιλικότερος του βασιλέως.

Είναι απότομος στη συμπεριφορά του, απόλυτος στις θέσεις του και απευθύνεται στους συνομιλητές του με... ύφος.

Μάλιστα κατά πληροφορίες φέρεται να παραλληλίζει την κρατική μηχανή της χώρας του με αυτή της Ελλάδας λέγοντας ότι οι δύο χώρες διαθέτουν τον χειρότερο δημόσιο τομέα παγκοσμίως.

Κι αν ο κ. Τόμσεν μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του επί ελληνικού εδάφους και τις ατελείωτες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο «μαλάκωσε» όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο κ. Γκογιάλ μπορεί να αποτελέσει αστάθμητο παράγοντα στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αλλωστε έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές τον Ιούλιο όταν σε δημόσιες δηλώσεις του (συνέδριο Economist) τάχθηκε κατά των φοροελαφρύνσεων στην παρούσα φάση και ζήτησε την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του πλαισίου για την κήρυξη των απεργιών έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ανταπεργίας (λοκ άουτ) από την πλευρά των εργοδοτών. Εξέφρασε δε και τα παράπονά του για τις καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, λέγοντας «συμφωνήσαμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω».

Εξάλλου ο κ. Γκογιάλ παρέθεσε στοιχεία για να εκφράσει τη διαφωνία του ΔΝΤ για τη χαλάρωση των στόχων όσον αφορά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου ανατρέχοντας σε ιστορικά παραδείγματα. Σημείωσε πως η διατήρηση πλεονασμάτων επί επτά συνεχή χρόνια δεν είναι ανέφικτη καθώς έχει ξανασυμβεί σε 16 περιπτώσεις κρατών, ενώ τα επτά χρόνια ήταν ο μέσος όρος.

ΡΙΣΙ ΓΚΟΓΙΑΛ (εκπρόσωπος του ΔΝΤ, προς Βρούτση)
«Για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο δεν έχετε κάνει πολλά πράγματα. Αλλα είχαμε συμφωνήσει».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπ. Εργασίας, προς εκπρόσωπο ΔΝΤ)
«Εχουμε πάρει σειρά μέτρων, ειδικά στον τομέα των απολύσεων (...) Ξέρετε, κι εμείς εδώ να συμφωνήσουμε, δεν θα περάσουν αυτά από την ελληνική Βουλή».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (προς Ρίσι Γκογιάλ)
«Με την εμμονή που δείχνετε στις απολύσεις στο Δημόσιο δυναμιτίζετε όλο το κλίμα των μεταρρυθμίσεων».

ΡΙΣΙ ΓΚΟΓΙΑΛ (προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη)
«Μα, έχετε δεσμευτεί ότι θα τις κάνετε».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (προς Ρίσι Γκογιάλ)
«Εγώ σας λέω ότι με αυτή την τακτική υπονομεύετε την όλη προσπάθεια».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr