Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Κράταγε το κεφάλι του με τα δυο του χέρια





Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Σκηνές παροδικής έντασης συνόδευσαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών (Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, Κλάους Ρέγκλινγκ και Μάριο Ντράγκι) στις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρη μαρτυρία, αισθάνθηκε κάποια στιγμή την ανάγκη -λόγω κούρασης και έντασης- να κλείσει το πρόσωπό του και τις σκέψεις του μέσα στα χέρια του. Σημείο υπομονής, ίσως και απόγνωσης.

Η εικόνα αυτή δεν ήταν άμοιρη της τροπής που εξέλαβε τελικά η συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας, σε πρώτη φάση, διαπίστωσε ότι η διαπραγμάτευση διεξαγόταν πλέον πάνω στην σκληρή αντιπρόταση των δανειστών, ενώ λίγο αργότερα γινόταν σαφές πωςδεν μπορεί να περιληφθεί στην υπό διαμόρφωση συμφωνία καμία αναφορά στο ελληνικό χρέος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στο σημείο αυτό, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το αίτημα διαθέτει βάση, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα επείγουσας διευθέτησης.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να άκουσε υπομονετικά όλες τις απόψεις, ως καλός συζητητής, αλλά δεν ήταν δυνατόν να συγκατανεύσει θετικά ή να δώσει την έγκρισή του σε ένα σχέδιο το οποίο δεν είχε ελληνική σφραγίδα.

Η απρόσμενη μεταστροφή των διεθνών πιστωτών της χώρας και η ακύρωση -ουσιαστικά- όλων των προηγούμενων παρασκευαστικών διεργασιών καταδεικνύει πως τα λευκά κολλάρα της οικονομικής ελίτ οδηγούν τη διαπραγμάτευση στα άκρα. Όλα δείχνουν, όπως πρώτο διέγνωσε το altsantiri.gr σε πρόσφατα ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης, ότι οι «προστάτιδες δυνάμεις» έχουν προ πολλού εξυφάνει σχέδιο ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα, μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού.
http://www.altsantiri.gr/