Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Με πρακτικές... τζιχάντ η Λαγκάρντ τορπιλίζει τη συμφωνία

TVXS Ανάλυση

Με μεθόδους... πολιτικής τζιχάντ το ΔΝΤ τορπιλίζει στο «παρά πέντε» τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών και απειλεί να τινάξει στον αέρα την, ήδη δύσκολη, συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών.
Η προκλητική αντιπρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι πιστωτές, κατ' απαίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, ζητά την ύστατη ώρα πρόσθετα μέτρα τη τάξης των 2 έως 3 δις στη λίστα των 8 δις που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, απαιτεί μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και λιγότερα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν οι πιστωτές προκαλούν πλέον εσκεμμένα τη ρήξη.

Η αντιπρόταση απερρίφθη ακαριαία από την ελληνική πλευρά με κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες να την χαρακτηρίζουν «απολύτως απαράδεκτη», ενώ εύγλωττο ήταν και το οξύ μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πριν καν φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!

Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του.

Υπό αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για τις τελικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι - ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν πλέον ανοιχτά.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ επιχειρεί να «γεφυρώσει» το νέο χάσμα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως παρά την τορπίλη ΔΝΤ «οι συνομιλίες δεν έχουν σπάσει» και υπάρχουν «περιθώρια εκτόνωσης» ακόμη κι «εάν χρειαστούν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις απόψε στο Εurogroup». Η σκληρή στάση του ΔΝΤ, άλλωστε, βρίσκεται πλέον σε ευθεία διάσταση με εκείνη της Κομισιόν και έρχεται να καταδείξει πλήρως τις δομικές διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών - διαφωνίες, οι οποίες καταρρίπτουν και τη ρητορική περί δήθεν κωλυσιεργίας και απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να φθάσει σε λύση.

Με τα δεδομένα αυτά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν πλέον έντονες επιφυλάξεις ως προς το εάν υπάρχει όντως βούληση και έδαφος για συμφωνία - τουλάχιστον από πλευράς ΔΝΤ -, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ανάμεσα σε εκείνους που εκφράζουν προβληματισμό για το εάν η ελληνική πλευρά πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει και σαφή λύση για το χρέος δεν πρέπει να πάει καν στην ελληνική Βουλή, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος φέρεται να βρίσκεται πλέον και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, επισημαίνουν ότι ο Γιάνης Βαρουφακης δεν έχει εκφράσει τέτοια θέση στο πρωθυπουργό.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνει η προκλητική αντιπρόταση του ΔΝΤ είναι και το tweet που ανέβασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης γράφοντας: «Έκοψαν άγρια μισθούς-συντάξεις, τριπλασίασαν την ανεργία, προκάλεσαν ύφεση 25%. Βρίσκουν όμως, "υφεσιακή" την φορολόγηση του πλούτου.Ντροπή!»...