Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Nikos Sarantakos: Τα μακαρόνια του Φίλη


Σε τοίχους φίλων διάβασα πολλά ειρωνικά σχόλια για μια "δήλωση" του Νίκου Φίλη του τύπου "και πόσα μακαρόνια τρώει πια ο Έλληνας", που θεωρήθηκε, όχι άδικα, μαριαντουανετισμός (αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι).

Πήγα και άκουσα τη δήλωση, που έγινε στο ραδιόφωνο του Σκάι, στην εκπομπή του Π. Τσίμα, μάλλον σε τηλεφωνική συνεντευξη. Λέει ο Π. Τσίμας ότι αυξάνονται κατά 10% τα μακαρόνια και το πουμαρό, που και η τελευταία νοικοκυρά τα χρησιμοποιεί. Και ο Φίλης απαντάει: "Πρώτα-πρώτα αμφισβητώ αυτούς τους υπολογισμούς. Δηλαδή πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε 10% αύξηση στις δαπάνες του;"

Ολοφάνερα, ο Φίλης εδώ θέλει να πει ότι με την αύξηση στον ΦΠΑ των μεταποιημένων δεν θα αυξηθεί κατά 10% το καλάθι της νοικοκυράς, αφού το καλάθι περιέχει και είδη που δεν θα αυξηθούν. Αδυνατώ να δω τι το μεμπτό έχει αυτή η τοποθέτηση και γιατί θεωρήθηκε αναλγησία ανάλογη της Μαρίας Αντουανέτας.

Και καλά ο αντίπαλος, τη δουλειά του κάνει. Αλλά να βλέπεις σε τοίχους συριζαίων (βέβαια, συριζαίων άλλης τάσης) πέντε απανωτά στάτους που να ειρωνεύονται τα μακαρόνια του Φίλη, καταντάει νοσηρό.

Και για του λόγου το αληθές, όποιος θέλει ακούει με τ' αυτιά του, στο 25.00 περίπου: