Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το σκληρό αντίτιμο της αριστείας των μαθητών....

Της Ελένης Τσερεζόλε


Το Πάλο Άλτο είναι μεταξύ των πιο γνωστών λυκείων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στη δημοσιότητα για έναν λόγο που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των στόχων του. Τις αυτοκτονίες των φοιτητών του. Φαινόμενο διόλου περιθωριακό, καθώς μέσα σε έξι χρόνια έχουν αυτοκτονήσει 11 φοιτητές του λυκείου του Πάλο Άλτο και του Γυμνασίου Γκαν (και τα δύο στην πόλη Πάλο Άλτο) - ειδικά μεταξύ Μαΐου 2009 και Ιανουαρίου 2010 πέντε φοιτητές του έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Στο 90% των περιπτώσεων πέφτοντας στις γραμμές του τρένου που οδηγεί στο σχολείο. Και οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο τις αυτοκτονίες και όχι τις απόπειρες... Για παράδειγμα, τα δύο τελευταία χρόνια 52 μαθητές του Γυμνασίου Γκαν νοσηλεύτηκαν για αυτοκτονικές τάσεις.

Το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο μια "δύσκολη" πραγματικότητα: το ότι στην πόλη που έχει ταυτιστεί με τη σύγχρονη τεχνολογία, την κοιτίδα της Σίλικον Βάλεϊ, οι αυτοκτονίες των εφήβων τείνουν να γίνουν σχεδόν ρουτίνα! Αιτίες για το φαινόμενο είναι το πολύ βαρύ πρόγραμμα των μαθητών, η μεγάλη πίεση των γονιών, που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου τα παιδιά τους να είναι οι καλύτεροι μαθητές, πληρώνοντας συνήθως φοιτητές για να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και να... γράψουν τις εργασίες τους κ.ά. Προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν επίσης γίνει. Χωρίς να εισακουστούν.

Και τα γυμνάσια του Πάλο Άλτο δεν είναι τα μόνα που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτοκτονιών των φοιτητών τους.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές κοινότητες με τα ίδια κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, οι έφηβοι που υφίστανται τεράστια πίεση εν όψει καριέρας "πολλά υποσχόμενης" σε δόξα και υλικά αγαθά "σπάνε" και καταφεύγουν στην αυτοκτονία. Για παράδειγμα, στην Ουάσιγκτον, τρεις μαθητές αυτοκτόνησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2014, ενώ στο γνωστό ΜΙΤ της Μασαχουσέτης έξι φοιτητές έδωσαν τέλος στη ζωή τους τους τελευταίους 14 μήνες. Ο Ράιαν Ριντ, μαθητής του γυμνασίου του Πάλο Άλτο, πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοκτονιών σχετίζεται άμεσα με την πλήρη αναθεώρηση της αντίληψης περί "αριστείας" που επικρατεί στο Γυμνάσιο του Πάλο Άλτο. Κάτι σχεδόν αδύνατο με δεδομένο το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η αντίληψη αποτελεί τη βάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτά τα σχολεία. Οι υψηλές απαιτήσεις σε αυτού του είδους τα ιδρύματα είναι συχνά και το κλειδί της επιτυχίας τους... Όμως το σύστημα αυτό λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις ως δίκοπο μαχαίρι. Γιατί οι αυτοκτονίες είναι οι τρίτη αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ για τις ηλικίες από 10 έως 24 ετών, μετά τα ατυχήματα και τους φόνους. Είναι η αιτία θανάτου περίπου 4.600 νέων τον χρόνο. Τo 2013, το ποσοστό αυτοκτονιών των 10 με 24 ετών ανήλθε σε 10,9 για 100.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Παρά τις αυτοκτονίες, αυτό το μοντέλο της αριστείας που στηρίζει τα συγκεκριμένα σχολεία στις ΗΠΑ θα κρατεί καλά στο πλαίσιο ενός άκρως ανταγωνιστικού μοντέλου...
Αυγή της Κυριακής