Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Eυρωπαϊκό e-mail διακινεί σενάρια για αλλαγή κυβέρνησης

Η Επιδίωξη
Σενάρια ακόμη και για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα διακινούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το euro2day.gr και ρεπορτάζ που υπογράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «συγκεκριμένος αξιωματούχος της ΕΕ που ήδη έστειλε email σε κορυφαία στελέχη σε ΕΕ και ΗΠΑ εξηγώντας ότι τώρα η Ευρώπη πρέπει να σπρώξει προς τις εκλογές και να στοχεύσει στην επικοινωνιακή τακτική εντός και εκτός Ελλάδος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ήθελε εξαρχής την έξοδο από το ευρώ.

Το email αυτό, που είδε το Euro2day.gr παρέθετε και αναλύσεις για τα νέα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα σε περίπτωση που οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ως διαμαρτυρόμενοι, θα κινηθούν σε άλλα φιλικά για τους πιστωτές κόμματα!».
Ολο το ρεπορτάζ του euro2day.gr είναι το εξής:

Οι ετοιμασίες για το ρίξιμο της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κινούνται στην λογική ότι ήξερε για την νέα συμβιβαστική πρόταση που θα είχε κατατεθεί σήμερα στο Eurogroup και με την κίνηση του δημοψηφίσματος την μπλόκαρε καθώς, κατά τους δανειστές, η αρχική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ρήξη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η πρόταση ήταν αδύνατο να μην γινόταν αποδεκτή από την Ελληνική πλευρά.

Αυτός ο επικοινωνιακός ισχυρισμός όμως δεν δείχνει να ευσταθεί καθώς οι βελτιώσεις που υποτίθεται ότι θα παρουσιάζονταν σήμερα στο Eurogroup ήταν γνωστές από την Παρασκευή το πρωί και ήταν μηδαμινές. Η τεράστια διαφορά μεταξύ των κειμένων της Δευτέρας και της Τετάρτης (μετά από την παρέμβαση του ΔΝΤ) δεν εξηγούνται από τις πηγές. Δεν δίνουν απάντηση ούτε για την μεγάλη αισιοδοξία της Δευτέρας και για τις πολλές δηλώσεις ότι η ελληνική πρόταση γίνεται δεκτή ως βάση για διαπραγμάτευση, ενώ την Τετάρτη η πρόταση των δανειστών «σκλήρυνε» και το κλίμα άλλαξε ενώ ξαφνικά το κείμενο της Δευτέρας εξαφανίστηκε ως ανεπαρκές.

Προς το παρόν τουλάχιστον, τα τηλέφωνα αρχηγών κρατών και των επικεφαλής των θεσμών έχουν πάρει φωτιά, και το κλίμα συγκεχυμένο ως προς την επόμενη μέρα. Μετριοπαθείς φωνές έλεγαν στο Euro2day ότι «this is a gray area» με όλα τα πιθανά variables να είναι ανοικτά, όπως από το ακραία καλό σενάριο (ξαφνική λύση) ως το ακραία κακό (απόφαση της ΕΕ για απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις) να είναι στο ίδιο καλάθι. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση πάει τις επόμενες δυο μέρες, ενώ κάποιες άλλες έβλεπαν πιο μακριά.

Πάντως υπάρχουν και οι συνήθεις «ύποπτοι» αξιωματούχοι που ενημερώνονται από συγκεκριμένους αρχηγούς κομμάτων στην Αθήνα για το Σύνταγμα, τις εκλογές και πώς μπορεί να κινηθεί η πολιτικά κατάσταση εάν η κυβέρνηση εξαναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές.

Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένος αξιωματούχος της ΕΕ που ήδη έστειλε email σε κορυφαία στελέχη σε ΕΕ και ΗΠΑ εξηγώντας ότι τώρα η Ευρώπη πρέπει να σπρώξει προς τις εκλογές και να στοχεύσει στην επικοινωνιακή τακτική εντός και εκτός Ελλάδος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ήθελε εξαρχής την έξοδο από το ευρώ.

Το email αυτό, που είδε το Euro2day.gr παρέθετε και αναλύσεις για τα νέα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα σε περίπτωση που οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ως διαμαρτυρόμενοι, θα κινηθούν σε άλλα φιλικά για τους πιστωτές κόμματα!

Πάντως, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές ότι είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν επηρεάζεται από τις ελληνικές εξελίξεις. Αυτό ίσως σημαίνει ότι μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυχτα, όταν λήγει το πρόγραμμα, θα μπορεί να δώσει αρκετό ELA στις τράπεζες ώστε να «κρατηθεί» το σύστημα μέχρι το δημοψήφισμα.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι μειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ, έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν χρειάζεται μπορεί να επιβάλει την γνώμη του παρά τις διαμαρτυρίες των σκληροπυρηνικών. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές από την Καγκελαρία ανέφεραν ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν την ελληνική πρόταση για παράταση λίγων εβδομάδων, δεν θα περάσει από την Μπούντεσταγκ.

tvxs