Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ας ακούσουμε τον Αρκά

Ο Αρκάς έχει επιλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχει εμφανιστεί δημόσια ελάχιστες φορές και έχει επιλέξει να «μιλάει» μέσω των σκίτσων του. Ας τον ακούσουμε.




Πολλοί από εμάς ανήκουν στη γενιά που μεγάλωσε με τα σκίτσα του Αρκά. Τα βιβλία του με τη Λουκρητία, τον Ισοβίτη και τα πουλιά ήταν πάντα μέσα στην τσάντα του σχολείου. Τα βγάζαμε την ώρα των βαρετών μαθημάτων και τα διαβάζαμε, όσο οι καθηγητές έκαναν μαθηματικούς υπολογισμούς, ανέλυαν χημικές ενώσεις και άλλα αδιάφορα πράγματα. Στη βιβλιοθήκη μας βρίσκονται ακόμα τα περισσότερα από αυτά.Από χθες εξελίσσεται μια αρκετά περίεργη ιστορία με τη σελίδα του δημοφιλούς σκιτσογράφου, την οποία δεν διαχειρίζεται ο ίδιος. Κάτω από δύο συγκεκριμένα σκίτσα, που θεωρήθηκαν αντικυβερνητικά, αναπτύχθηκε ένας διάλογος που –όπως συμβαίνει σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις– «ξέφυγε». Δεν έχουμε δει τα συγκεκριμένα σχόλια αλλά πιθανότατα –και επειδή έχουμε δει και διαβάσει σχόλια σε παρόμοια ζητήματα– να είναι ακραία, ίσως και εμετικά. Λίγη ώρα αργότερα, η σελίδα «κατέβηκε», ύστερα από συνεννόηση με τον ίδιο τον Αρκά σύμφωνα με τον διαχειριστή, για να ανέβει ξανά το απόγευμα της επόμενης μέρας. Εν τω μεταξύ, υπήρξε καταιγισμός από φήμες που υποστήριζαν ακόμα και ότι τα συγκεκριμένα σκίτσα ήταν παραποιημένα από τον διαχειριστή της σελίδας.

Ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα λογοκρισίας σκιτσογράφων ή καλλιτεχνών και οποιαδήποτε απόπειρα σπίλωσης του ονόματος ενός από τους κορυφαίους σκιτσογράφους της χώρας. Τα συγκεκριμένα σκίτσα ούτε προσέβαλαν κανένα ούτε υβριστικά ήταν. Άρα οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους είναι ακατανόητη.

Η Αριστερά υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Κανείς δεν μπορεί να της το αμφισβητήσει, ειδικά αυτοί που λίγους μήνες πριν επιτέθηκαν κατά του Άγιου Παστίτσιου και ζητούσαν σχεδόν «την κεφαλήν του επί πίνακι». Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να της χρεώσει σχόλια και πράξεις ακραίων «βασιλικότερων του βασιλέως» που νομίζουν ότι έτσι της προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα είναι τουλάχιστον κακόβουλη.

Ο Αρκάς έχει επιλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχει εμφανιστεί δημόσια ελάχιστες φορές και έχει επιλέξει να «μιλάει» μέσω των σκίτσων του. Ας τον ακούσουμε.
editorial
left.gr/