Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Επιθετικό σχέδιο για το χρέος από το ΔΝΤ: Πάγωμα πληρωμών έως το 2040


Το Σχέδιο

Ριζική λύση για το χρέος, με πάγωμα κάθε πληρωμής έως το 2040, επιμήκυνση έως το 2080 και σταθερά επιτόκια 1,5% ζητά το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg.Την πρόταση θα καταθέσει, επισήμως, όπως αναμενόταν στο Eurogroup της Τρίτης, ενώ το Ταμείο προειδοποιεί πως εάν δεν υιοθετηθούν ριζικά μέτρα ελάφρυνσης το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί στο 293,8% έως το 2060.

Στο ίδιο έγγραφο, δε, το Ταμείο κρούει νέο συναγερμό για τις τράπεζες εκτιμώντας ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον 20 δις ευρώ γιατην ενίσχυσή τους.

Αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του Ταμείου ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ελάχιστα και δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δις εκατομμύρια ευρώ έως το 2020.

Αναλυτικά, το σχέδιο του ΔΝΤ με βάση τοBloomberg προβλέπει:


Πάγωμα όλων των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων όλων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το 2040.


Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές δανείων του EFSF έως και κατά 17 χρόνια, για τα δάνεια του ESM έως και 6 χρόνια και για τα διμερή διακρατικά δάνεια κατά 20 χρόνια.


Παράταση της λήξης όλων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2080.


Μείωση των επιτοκίων των δανείων EFSF/ESM με ανώτατο πλαφόν το 1,5% τουλάχιστον μέχρι το 2045.


Μείωση των επιτοκίων και των διμερών, διακρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με απάλειψητο spread των 50 μονάδων βάσης που επιβάλλεται πάνω από το Euribor


Οι προτάσεις του Ταμείου γίνονται πάνω στο βασικό σενάριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.


TVXS