Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Θύματα trafficking χιλιάδες προσφυγόπουλα στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει έγγραφο εργασίας της ΕΕ, που επικαλείται ο βρετανικός «Guardian» διακινούνται παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 10 ετών ενώ αγοράζονται και πωλούνται για ποσά που κυμαίνονται από € 4.000 ευρώ μέχρι € 8.000 ευρώ, αν ποσά μέχρι και € 40.000 ευρώ, έχουν αναφερθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.



Τρόμο ακόμη και στις αστυνομικές αρχές προκαλεί η ευρεία εκμετάλλευση των παιδιών, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Αφρικής και φθάνουν, τα περισσότερα στην Ευρώπη, ως ασυνόδευτα ανήλικα.

Τα πιο πολλά παιδιά, που διακινούνται από συμμορίες εξωθούνται στην πορνεία με τη Βρετανία να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό τους και την Κομισιόν να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων trafficking μεταξύ των προσφύγων, 

κυρίως, παιδιών και γυναικών».

Την περίοδο 2013-2014 ο αριθμός τους ήταν 15.846 με το 15% των θυμάτων να είναι παιδιά και τα υπόλοιπα τρία τέταρτα γυναίκες, το 67% των οποίων εξωθούνταν στην πορνεία ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά αφορούν διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Σε πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν οι ευρωπαϊκές αρχές τα κέρδη των διακινητών από την εμπορία ανηλίκων προσφύγων.

Η αύξηση των θυμάτων trafficking λόγω και της τεράστιας προσφυγικής ροής το 2015 υπολογίζεται πλέον σε πάνω από 300% με το 71% των διακινητών τους να είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ανάλογη εκμετάλλευση παρατηρείται και στα παιδιά των Ρομά, τα οποία οι διακινητές κατευθύνουν κυρίως στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Σε 250 υπολογίζουν οι διωκτικές αρχές τα κύρια σημεία διακίνησης, όπως είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια, μαζί με σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν οι πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 170 βρίσκονται εντός της ΕΕ και τα υπόλοιπα 80 σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Μόνο στην Ιταλία το 2015, αυξήθηκε κατά 300%, σε σχέση με το 2014, ο αριθμός των θυμάτων trafficking που προέρχονται από τη Νιγηρία με τα μισά θύματα να είναι παιδιά, που έφθασαν στη χώρα, ως ασυνόδευτα 
ανήλικα.

Σε γενικές γραμμές η προσφυγική κρίση έδωσε σε πολλούς διακινητές την ευκαιρία για εγκληματική εκμετάλλευση παιδιών που φθάνουν κυνηγημένα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, χωρίς να σταματήσει και η εμπορία ανθρώπων από χώρες της Ευρώπης.

Οι πέντε χώρες της ΕΕ, ως προς την καταγωγή των θυμάτων, είναι πρώτη η Ρουμανία, δεύτερη η Βουλγαρία και ακολουθούν η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Εκτός ΕΕ τα θύματα trafficking με τους μεγαλύτερους αριθμούς προέρχονται από τη Νιγηρία, την Κίνα, την Αλβανία, το Βιετνάμ και το Μαρόκο.

Ραγδαία, όμως, είναι και η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εξαφανίζονται όταν φθάνουν στην Ευρώπη με την αναφορά του διασυνοριακού συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν να κάνει λόγο για 30.000 ενήλικες και πάνω από 60.000 παιδιά!

(Σε 10.000 υπολογίζονται τα προσφυγόπουλα από τη Συρία, που έχουν πέσει θύματα trafficking και δουλεμπορίου με πολλά από αυτά να εξωθούνται σε καταναγκαστική επαιτεία)

Οι γερμανικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι 4.700 προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί φέτος και δεν μπορούν να εντοπιστούν ενώ μέχρι 10 παιδιά ανά εβδομάδα φέρονται ως αγνοούμενα στη Σουηδία.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί ότι το φαινόμενο της εμπορίας παιδιών και κυρίως προσφυγόπουλων «έχει επιδεινωθεί από τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση με τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες να επιλέγουν τα παιδιά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες , δεδομένου ότι είναι εύκολο να αρπαχτούν και να αντικατασταθούν, φτηνά και διακριτικά, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα».

Όπως αναφέρει έγγραφο εργασίας της ΕΕ, που επικαλείται ο βρετανικός «Guardian» διακινούνται παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 10 ετών ενώ αγοράζονται και πωλούνται για ποσά που κυμαίνονται από € 4.000 ευρώ μέχρι € 8.000 ευρώ, αν ποσά μέχρι και € 40.000 ευρώ, έχουν αναφερθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

left.gr/