Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η Γαλλία λέει «όχι» στην TTIP




«Η Γαλλία λέει "όχι" σε αυτό το στάδιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων», ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το μεσημέρι της Τρίτης, επιβεβαιώνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εμπορίου Ματίας Φεκλ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την TTIP, μεγάλο μέρος της οποίας αποκάλυψε η Greenpeace.O Ματίας Φεκλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «με δεδομένη την αμερικανική στάση, είναι το πιο πιθανό» να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις.


Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε «κλειστές» διαπραγματεύσεις προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για μια τέτοια συμφωνία, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

Μάλιστα η αμερικανική πλευρά φέρεται να πιέζει με απειλές για εμπόδια στην εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, προκειμένου να πετύχει είσοδο των αμερικανικών τροφίμων και ειδικά των μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σήμερα, στις ΗΠΑ καλλιεργούνται 140 διαφορετικές ποικιλίες μεταλλαγμένων ειδών, ενώ στην ΕΕ μόλις μία. Ο αμερικανικός εκβιασμός αφορά κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που έχει και το μεγαλύτερ μερίδιο εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις στην πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη.

Βασιζόμενη στα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace, που αντιτίθεται στη συμφωνία υποστηρίζοντας πως ισχυροποιεί τις μεγάλες εταιρείες σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων, διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο "για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών". Με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, η οργάνωση ελπίζει ότι "εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους".

"Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας", τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.
tvxs