Πλώρη… για την κυβέρνηση της Αριστεράς βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, παλεύοντας, τις ώρες που απομένουν προ της κάλπης, να πείσει το ευρύτερο ακροατήριο αριστερών, κεντρώων και συντηρητικών ψηφοφόρων ότι διαθέτει τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ακύρωσης της πολιτικής των μνημονίων και διεξόδου από την κρίση, η οποία θα στείλει μήνυμα και στην Ευρώπη.
Και μέχρι την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο οι ενδείξεις ήταν ενθαρρυντικές για την άνοδο που καταγράφει ο συνδυασμός, τονώνοντας την αισιοδοξία όλων όσοι στελεχώνουν τον εκλογικό μηχανισμό του ότι μπορεί να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη,αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να λάβει διερευνητική εντολή…
Άλλωστε το τελευταίο, καθώς και η μη επίτευξη αθροίσματος 151 εδρών από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποτελούν το κυρίαρχο εκλογικό στοίχημα του συνδυασμού.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την κάλπη, κατά τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο και λίγο πριν από την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας (απόψε στις 7.30 μ.μ. η κεντρική συγκέντρωση στην Ομόνοια), κάλεσε το εκλογικό ακροατήριο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη – όπως υπογραμμίζει – «χρήσιμη και αποτελεσματική ψήφο», και να μην υποκύψει στα τρομοκρατικά διλήμματα.
«Από τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκυβέρνηση της Αριστεράς
δεν κινδυνεύετε εσείς», αλλά «μόνο το οικονομικό κατεστημένο και οι δανειστές της χώρας», είπε. Την ίδια ώρα, Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν «κοινό πρόγραμμα, το Μνημόνιο 2 μεταφρασμένο στα ελληνικά», σημείωσε. Μάλιστα, απευθύνθηκε ειδικά σε εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων που μέχρι το 2009 ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ λέγο-ντάς τους ότι είναι «το κόμμα του Βενιζέλου» που τους εγκατέλειψε – και όχι το αντίστροφο –, γιατί επέλεξε να στηρίξει «με πάθος τους προνομιούχους Έλληνες, την εγχώρια διαπλοκή και τη διεθνή τοκογλυφία».
Στο κλίμα της προεκλογικής του παρέμβασης, με την οποία ζητά ψήφο διακυβέρνησης και όχι διαμαρτυρίας, την περασμένη Κυριακή ο Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός με την ψήφο του θα δώσει εντολή για αριστερή κυβέρνηση, «θα αναγκάσει τις δυνάμεις της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση πουθα ανατρέψει την πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία».
Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να λάβει εντολή, ο Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν θα την επιστρέψει γιατί θα είναι ένα «όπλο που θα το έχει δώσει ο λαός και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Διαβεβαιώνει, λοιπόν, ότι «εμείς τα όπλα του λαού δεν θα τα παραδώσουμε, θα τα αξιοποιήσουμε, προκειμένου να ανατραπεί η πορεία προς την καταστροφή, αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη τώρα».
Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του σχήματος για «διαστρέβλωση» όσον αφορά την τοποθέτησή του περί της πιθανότητας αποδοχής της ψήφου ανοχής από τον Π. Καμμένο.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως η ουσία της δήλωσής του αφορούσε τη διερεύνηση σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του τακτικής εδώ κι έναν χρόνο απευθυνόμενος, όπως είπε, σε όλο το φάσμα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο σχηματικά περιέγραψε για μια ακόμη φορά «από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ώς τα αριστερά της Αριστεράς». Πάντως, ο Τσίπρας αξιοποίησε και αυτή την ευκαιρία προκειμένου να ασκήσει πίεση στο ΚΚΕ για μετεκλογική συνεργασία, λέγοντας ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει να διαμορφωθούν οι συνθήκες, διότι «ο λαός πεθαίνει», φεύγει στο εξωτερικό μετανάστης, εξαθλιώνεται.
Επί της ουσίας της πρότασης διεξόδου ο Τσίπρας τόνισε ότι δεν συζητά για διαπραγμάτευση του μνημονίου, γιατί η «κόλαση δεν διαπραγματεύεται», αλλά για «ακύρωση του μνημονίου, καταγγελία της δανειακής σύμβασης και πολιτική διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ επιμένει στη θέση για αναστολή πληρωμών, λογιστικό έλεγχο, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ύστερα από ένα χρονικό διάστημα εφαρμογής αναπτυξιακού προγράμματος με κατεύθυνση την αναδιανομή του πλούτου.
Στις επικρίσεις που δέχεται η θέση του σχήματος για το γεγονός ότι προεξοφλείται το θετικό αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η ηγεσία απαντά ότι το κόστος της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι πολύ υψηλό και παράλληλα θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές καταρρεύσεις σε όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr