Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι πετρελαιάδες, η κυβέρνηση και τα τζάκια

Της  Βάλιας  Μπαζού.  Από το Ποντίκι

Γιατί ξαφνικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακάλυψαν τα αιωρούμενα σωματίδια; Γιατί ξαφνικά το νέφος έγινε πρωτοσέλιδο; Γιατί ξαφνικά όλοι ανεξαιρέτως οι μέχρι σήμερα απόντες που λοιδορούσαν επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις ασχολούνται με την ατμοσφαιρική ρύπανση; Μήπως τους χάλασε η σούπα;
Πολλοί μπορεί να πουν ότι πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Κάποιοι άλλοι για το άκρον άωτον της «πολιτικής κοροϊδίας». Πριν βγάλουμε, όμως, τα συμπεράσματά μας , ας δούμε με προσοχή τα στοιχεία.

Πτώση πωλήσεων πετρελαίου

-Τον Ιούλιο του 2011, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, προβλέπεται η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με πρόβλεψη αύξησης εσόδων σε ετήσια βάση, 1,1 δισ. ευρώ.
- Τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες εμπορίας ο μήνας έκλεισε με ποσοστό μείωσης 80% στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης συγκριτικά με τις πωλήσεις πετρελαίου το 2011.
-Τον Ιανουάριο του 2013, οι εταιρείες εκτιμούν ότι η μείωση της κατανάλωσης θα είναι της τάξης του 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012.
Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στην πρόβλεψη ότι το δημόσιο θα εισπράξει έως και 900 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 1,1 δισ. ευρώ.

Μέτρα που εκπέμπουν φούμο

Την ίδια ώρα, εκείνοι που σήμερα κόπτονται για τη δημόσια υγεία και την «έκρηξη» των αιωρούμενων σωματιδίων ψήφιζαν μέτρα που με μαθηματική ακρίβεια συνεπάγονται την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων και παράλληλα έκαναν «γαργάρα» ρυθμίσεις που θα προστάτευαν τους πολίτες από την καύση, κυριολεκτικά, σκουπιδιών.
Ιδού τα στοιχεία:
-Τον Οκτώβριο του 2011 έγινε άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που επεσήμαναν ότι στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που μαστίζονται από τα αιωρούμενα σωματίδια δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση, αφού τα οχήματα που κινούνται με πετρέλαιο αποτελούν την βασικότερη πηγή έκλυσης των αιωρούμενων σωματιδίων.
-Τον Νοέμβριο του 2011 έγινε άρση της απαγόρευσης χρήσης βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέτρο σε σωστή κατεύθυνση που όμως δεν ολοκληρώθηκε με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στους επιτήδειους που πουλάνε, κυριολεκτικά, σκουπίδια αντί για βιομάζα. Συγκεκριμένα τα αρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν στη θέσπιση πιστοποίησης και ελέγχου τόσο για την ποιότητα της βιομάζας όσο και για την ποιότητα των ειδικών λεβήτων.

Η ανακάλυψη του νέφους

Και κάπως έτσι χριστουγεννιάτικα, τον Δεκέμβριο του 2012, το πανελλήνιο όχι μόνο ανακάλυψε το νέφος και τα φονικά σωματίδια Ρ10 και Ρ25 αλλά ανακάλυψε ότι η μοναδική πηγή τους είναι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες!
Και όλα αυτά εξαιτίας υπερβάσεων στα αιωρούμενα σωματίδια που σημειώθηκαν από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2012 και από 25 έως και 27 Δεκεμβρίου!
Το πανελλήνιο ανακάλυψε το νέφος γιατί το «είδε» – για πρώτη φορά άραγε;- καθώς διαγραφόταν στον ορίζοντα την ώρα που ο ήλιος έδυε…
Και το πανελλήνιο, το κατηύθυνε σε αυτή την «ανακάλυψη» το ΥΠΕΚΑ, που επέλεξε να βγάλει μια ανεκδιήγητη ανακοίνωση προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν την καύση βιομάζας….Είναι το ίδιο ΥΠΕΚΑ που έκανε «γαργάρα» την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Έκθεση η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αιωρούμενα σωματίδια που «αποτελούν τον σοβαρότερο κίνδυνο που παρουσιάζει για την υγεία η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ΕΕ και οδηγούν σε πρόωρη θνησιμότητα» αφού το 21% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης Ρ10 απ’ αυτά που προβλέπουν τα πλέον αυστηρά όρια ημερήσιας έκθεσης της ΕΕ.