Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ξεκίνησε η πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση

Με παράταξη τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες των χωριών στους 
   νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ξεκίνησε σήμερα η κινητοποίηση αγροτών της 
   Θεσσαλίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, τη φορολογία και τις αγροτικές αποζημιώσεις, αλλά και ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων.Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, έκανε λόγο για δυναμική ανταπόκριση των αγροτών στις συγκεντρώσεις στις πλατείες χωριών των τριών νομών.
«Μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, αναλόγως τού τι θα ακούσουμε από το υπουργείο», σημείωσε ο κ. Μπούτας.
Μάλιστα, προανήγγειλε νέα κινητοποίηση των αγροτών, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα, ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια,που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΤ) νομού Τρικάλων, Απόστολος Θωμόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αγρότες θα διεκδικήσουν συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. «Θ΄ ακολουθήσει σύσκεψη αφού γίνει η συνάντηση στο υπουργείο, ώστε να συζητήσουμε τις απαντήσεις», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, σημείωσε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".
Οι αγρότες ζητούν -μεταξύ άλλων- να ληφθεί μέριμνα για το μόνιμο -όπως το χαρακτηρίζουν- πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, να δρομολογηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, που πλήττουν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στην παραγωγή.
Επίσης, διαμαρτύρονται για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, φορολογικές και άλλες, που,όπως λένε, συμπιέζουν περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα, όπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου, οι αυξήσεις των εισφορών ΟΓΑ και η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις.