Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τσίπρας – Λοράν: Να αποφασίσουν οι Κύπριοι με δημοψήφισμα

Σύσκεψη του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα


Υπέρ του αιτήματος που έχουν διατυπώσει πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο να αποφασίσει ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα για τις κρίσιμες εξελίξεις, τάχθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή σύσκεψη του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Επίθεση απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς» χαρακτήρισε το κυπριακό σχέδιο ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Πιέρ Λοράν.
Στη συνεδρίαση του προεδρείου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έγινε σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εκτιμήθηκε ότι η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Κυριακής αποτελεί μια τομή και αλλαγή στρατηγικής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μια αλλαγή στρατηγικής που εκφράζει το στρατηγικό αδιέξοδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας που οδηγείται σε αυτοκαταστροφικές αποφάσεις όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά για όλη την ευρωζώνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως αυτή η απόφαση θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον κυπριακό λαό και την Κύπρο, αλλά, ταυτόχρονα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ώστε πλέον κανένας πολίτης σε καμιά χώρα της ευρωζώνης να μην αισθάνεται ασφάλεια.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι «αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική που οικοδομούν μέρα με τη μέρα οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχει πια καμιά σχέση με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας για την οποία αγωνιζόμαστε κόμματα και δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή Αριστερά».

Ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του, τάχθηκε επίσης υπέρ του αιτήματος πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου την τελική απόφαση να την πάρει ο ίδιος ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα. «Ο κυπριακός λαός και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να έχουν την τελική επιλογή για το ίδιο τους το μέλλον», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λοράν, επισήμανε ότι το προεδρείο του ΚΕΑ καταδίκασε σήμερα απερίφραστα το σχέδιο που επιβλήθηκε στον κυπριακό λαό. Όπως ανέφερε, αυτό το σχέδιο έγινε αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη σαν ένα σοκ και σαν μια επίθεση απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

«Αυτό το σχέδιο θα επιδεινώσει την κοινωνική κατάσταση του Κυπριακού λαού με έναν τρόπο ιδιαίτερα οξύ, θα υποβαθμίσει την οικονομία τους, θα επιβληθεί με τρόπο αυταρχικό και απόλυτα αντιδημοκρατικό. Αυτό το σχέδιο απηχεί μια επιπρόσθετη απειλή απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που ήδη υποβάλλονται σε πολύ αυστηρά σχέδια λιτότητας», συνέχισε ο κ. Λοράν.

Επιβεβαίωσε επίσης την αλληλεγγύη του ΚΕΑ στον κυπριακό λαό, την αντίθεσή του σε αυτό το σχέδιο, την υποστήριξή του στο αίτημα δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο, ώστε καμία απόφαση να μην ληφθεί χωρίς να συμβουλευτούν τους Κύπριους μέσω ενός δημοψηφίσματος. «Και θα συνεχίσουμε την μάχη για εναλλακτικές λύσεις προς την έξοδο από την κρίση στην Ευρώπη, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και για το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», κατέληξε.

ΝΔ: Ανεύθυνη η πολιτική του κ. Τσίπρα

Για ανευθυνότητα κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσίπρα για την Κύπρο. «Ο κ. Τσίπρας με την ανεύθυνη πολιτική του, πιστεύει ότι μπορεί να κάνει και υποδείξεις στον κυπριακό λαό;», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.
tvxs