Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μοιραίοι και όμηροι

Το κύριο άρθρο της Αυγής.Ημερομηνία: 30/03/2013 
Μπορεί η ελληνική κοινωνία να βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση της και η Κύπρος να ζει στιγμές οικονομικής καταστροφής, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να στήσει 
αντιπερισπασμό και να ενοχοποιήσει (ποιον άλλον;) τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γνωστά χαλκεία της Συγγρού και τα "παπαγαλάκια" των διαπλεκόμενων καναλιών έπιασαν δουλειά. Σ' αυτή την επιχείρηση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης δεν κρατούν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, δεν διασώζουν ούτε την ελάχιστη σοβαρότητα. Χθες, π.χ., εμφάνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να σπαράσσεται για το ευρώ, με τον Λαφαζάνη να υποστηρίζει το κοινό νόμισμα και τον Σκουρλέτη να ανοίγει την πόρτα για τη δραχμή!Προφανώς, πανικόβλητη από την πορεία χρεωκοπίας της χώρας, τρομοκρατημένη και από τις διαφαινόμενες επιπτώσεις εξαιτίας της κυπριακής κρίσης, αμήχανη από τη γερμανική επιλογή "κουρέματος" των καταθέσεων, η κυβέρνηση ψάχνει επικοινωνιακό σωσίβιο.

Αποδεικνύεται και πάλι κατώτερη των περιστάσεων. Η χώρα, ευρύτερα ο ελληνισμός, βρίσκονται αντιμέτωποι με ανατροπές μείζονος σημασίας όχι μόνο στην Ευρωζώνη, ούτε μόνον οικονομικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, όπως δείχνει η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ, αλλά και η κρατική κατ' ουσίαν απαξίωση της Κύπρου, χωρίς η κυβέρνηση να υποψιάζεται το μέγεθος των ανατροπών. Και, βέβαια, χωρίς να αναζητεί συμμαχίες στη βάση εθνικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών επιδιώξεων. Αντιθέτως, επιμένει στον αυτόματο πιλότο της γερμανικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ακόμη και τώρα, που αποδεικνύεται η διάστασή της με τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα.

Ο Σαμαράς, ολόκληρη την εβδομάδα που παιζόταν η πρώτη πράξη του κυπριακού δράματος, κρύφτηκε. Αρνήθηκε να εμφανιστεί στη Βουλή, παρ' ότι ο Τσίπρας είχε ζητήσει ειδική συνεδρίαση. Αρνήθηκε να παρέμβει στα ευρωπαϊκά όργανα και περιορίστηκε να πιέζει τη Λευκωσία να δεχτεί το τελεσίγραφο του Σόιμπλε.

Σε ρόλο γκεστ σταρ, οιονεί κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Βενιζέλος ανέλαβε ακόμη πιο ανοιχτά τη βρόμικη δουλειά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, είχε προσωπικό λόγο: ήθελε να σβήσει τις πολιτικές ευθύνες του για την... "εθνική επιτυχία" του PSI, που υπήρξε μία από τις αιτίες της κυπριακής καταστροφής.

Οι τρεις πολιτικοί ηγέτες της τρικομματικής κυβέρνησης μόλις και έκρυψαν την ανακούφισή τους για την ήττα του κυπριακού "όχι", φοβούμενοι ότι το οποιοδήποτε κέρδος από την κυπριακή διαπραγμάτευση θα κατέρριπτε το δόγμα του μονόδρομου και θα αποκάλυπτε τα όρια της υποτέλειάς τους.

Η παραμονή αυτής της κυβέρνησης αποδεικνύεται επικίνδυνη για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Έχει συνδεθεί με την κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα και το οικονομικό ολοκαύτωμα στην Κύπρο. Είναι όμηρος ευρωπαϊκών συσχετισμών που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας. Το πιθανότερο είναι η τρόικα να τους κρατάει στο χέρι, καθώς πολλοί επώνυμοι του καταρρέοντος συστήματος εξουσίας υπήρξαν πρωταγωνιστές στην πορεία διαφθοράς από την "ισχυρή Ελλάδα" προς τη χρεωκοπία. Τι άλλο σημαίνουν οι αποκαλυπτικές καταθέσεις στην Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ;

Πηγή: Αυγή